Series: Solved 201 Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Series Questions

Directions: Following questions are based on the six three-digit numbers given below:

428 548 943 297 567 459

Refer the above for the Questions 1 to 1
1. If 2 is subtracted from the last digit of each of the numbers how many numbers thus formed will be divisible by 3?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
428 548 943 297 567 459
Applying the above condition in the given sequence, we get:
426 546 941 295 565 457
Shortcut:
426 = 4 + 2 + 6 = 12 which is divisible by 3
546 = 5 + 4 + 6 = 15 which is divisible by 3
941 = 9 + 4 + 1 = 14 which is not divisible by 3
295 = 2 + 9 + 5 = 16 which is not divisible by 3
565 = 5 + 6 + 5 = 16 which is not divisible by 3
457 = 4 + 5 + 7 = 16 which is not divisible by 3
Here, we can see the 426 and 546 are divisible by 3.


Directions: The following questions are based on the three-digit numbers given below:

972     938     895     863     692     536

Refer the above for the Questions 2 to 6
2. If all the digits within the number are multiplied to each other then how many numbers thus formed will be less than 200?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The given sequence:
972 938 895 863 692 536
Applying above conditions in the given sequence, we get:
126 216 360 144 108 90
There four such number that are less than 200.


3. If the sum of the highest and the lowest number is divided by the difference of the third highest and the third lowest number and the resultant is then multiplied by 8, which of the following numbers will we finally get?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The given sequence:
972 938 895 863 692 536
Applying above conditions in the given sequence, we get:
Sum of the highest and the lowest number is 972 + 536 = 1508
Difference of the third highest and the third lowest number is 895 – 863 = 32
(Sum of highest and lowest/Difference of third highest and third lowest) * 8 = (1508/32) * 8 = 377
The number we get is 377.


Fresherslive Current Affairs
4. If all the digits are arranged in decreasing order from left to right within the numbers and then the numbers thus formed are arranged in increasing order from right to left. Then which of the following numbers will be second from left end?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The given sequence:
972 938 895 863 692 536
Applying above conditions in the given sequence, we get:
985 983 972 962 863 653
The second number from left end is 983.


5. What would be the third highest number obtained after subtracting 2 from every odd digit of the given sequence and adding 1 to every even digits of the given sequence and then interchanging the first digit with third digit?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The given sequence:
972 938 895 863 692 536
Applying above conditions in the given sequence, we get:
357 917 379 179 377 713
The third highest number is 379.


Fresherslive Current Affairs
6. If the sum of the first and the last digits of a number is even then change the middle digit of that number to 8 and if the sum of the first and the last digits of a number is odd then interchange the first and last digit then which of the following numbers thus formed will be lowest?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The given sequence:
972 938 895 863 692 536
Applying above conditions in the given sequence, we get:
279 839 598 368 682 635
The lowest number is 279.


7. What will come in the place of blank in the following series?
111, 107.5, 104, ?, 97, 93.5




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The series is
111 - 3.5 = 107.5
107.5 - 3.5 = 104
104 - 3.5 = 100.5
100.5 - 3.5 = 97
97 - 3.5 = 93.5


8. What will come in the place of blank in the following series?
6, 10, 18, 34, ?, 130




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The series is,
6 + 22 = 10
10 + 23 = 18
18 + 24 = 34
34 + 25 = 66
66 + 26 = 130


9. What will come in the place of blank in the following series?
5, 16, 49, 104, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The series is,
5 + 11 = 16
16 + 33 = 49
49 + 55 = 104
104 + 77 = 181


10. What will come in the place of blank in the following series?
5, 65, 6, 78, 7, 91, 8, ?, 9, 117.




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The series is,
5 * 13 = 65
6 * 13 = 78
7 * 13 = 91
8 * 13 = 104
9 * 13 = 117


11. In the following question one number is missing in the series. You have to understand the pattern of the series and then insert the missing number.
5, 7, 11, 19, 35, 67, ?, 259




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The series is,
5+2 = 7
7+4 = 11
11+8 = 19
19+16 = 35
35+32 = 67
67+64 = 131
131+128 = 259


Fresherslive Current Affairs
12. Find the missing series
15, 15, 30, 10, 40, ?, 48




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The series is,
15/1 = 15
15*2 = 30
30/3 = 10
10*4 = 40
40/5 = 8
8*6 = 48


13. Find the missing series
1, 8, 29, 92, 281, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The series is,
1 × 3 + 5 = 8
8 × 3 + 5 = 29
29 × 3 + 5 = 92
92 × 3 + 5 = 281
281 × 3 + 5 = 848


14. Find the missing series
180, 90, 135, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The given series follows the below pattern:
180 × (1/2) = 90
90 × (3/2) = 135
135 × (5/2) = 337.5


15. Find the missing series
3, 17, 73, 297, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
3 × 4 + 5 = 17
17 × 4 + 5 = 73
73 × 4 + 5 = 297
297 × 4 + 5 = 1193


Directions : Answer the given questions based on the arrangement given below.
584   412   613   365   256   825

Refer the above for the Questions 16 to 20
16. If 1 is added to the last digit of each of the numbers then how many numbers thus formed will be divisible by three? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Given: 584 412 613 365 256 825
If 1 is added to the last digit of each of the numbers, series becomes
585 413 614 366 257 826
Therefore, two numbers are divisible by 3 which are 585 and 366.


17. If all the digits in each of numbers are arranged in ascending order within the number, how many numbers will remain unchanged?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Given: 584 412 613 365 256 825
If all the digits in each of numbers are arranged in ascending order within the number, series becomes
458 124 136 356 256 258
Here, only one number is remain unchanged which is 256.


18. If all the digits in each of numbers are arranged in ascending order within the number, what will be the difference between the second highest and second lowest number? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:220
Explanation:
Given: 584 412 613 365 256 825
If all the digits in each of numbers are arranged in ascending order within the number, series becomes
458 124 136 356 256 258
The difference between 2nd highest and 2nd lowest number = 356 - 136 = 220.


19. If the position of the first and second digits are interchanged then what is the difference between the highest and second lowest number? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:691
Explanation:
Given: 584 412 613 365 256 825
If the position of the first and second digits are interchanged, series becomes
854 142 163 635 526 285
Difference between highest and lowest number = 854 - 163 = 691.


20. What will be the resultant number if the second digit of the second lowest number is multiplied by the second lowest digit of the largest number?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Given: 584 412 613 365 256 825
Second lowest number is 365 and its second digit is 6.
Largest number is 825 and its second lowest digit is 5.
Therefore, its multiplication = 6 * 5 = 30.





Are you seeking for good platform for practicing Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Series Online tests. Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Series Test questions Online @ Fresherslive?

Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Series may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Series in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Series test or get stuck on any particular question, our Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Series, exercise these advanced Series questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.