Science & Technology: Solved 139 Science & Technology Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Science & Technology Questions

21. Which of the following app is to be launched by the Central Pollution Control Board (CPCB) to inspect industries through live streaming videos?




SHOW ANSWER
Correct Ans:CPCB E-Inspection App
Explanation:
The Central Pollution Control Board (CPCB) has designed and developed the CPCB E-Inspection App, a mobile application, to inspect industries through live streaming videos. The app will be launched soon. The move aims to keep a tab on polluting industries.


22. What is the range of the IAF's BrahMos surface-to-surface missiles from a mobile platform?




SHOW ANSWER
Correct Ans:300 km
Explanation:
The Indian Air Force (IAF) has test-fired BrahMos surface-to-surface missiles successfully at Trak Island in the Andaman Nicobar islands on 22 October. The weight of the surface-to-surface missile is 2.5-tonne. The range of the is around 300 km. IAF tested the missile to hit targets with pin-point accuracy at targets fixed at a distance of 300 km.


23. The US Air Force receives its first anti-drone laser weapon from __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Raytheon
Explanation:
The US defense major, Raytheon delivered the first anti-drone buggy to the US Air Force. In 2018, the company introduced technology. The US Air Force received will deploy the weapon overseas for a year-long experiment. The Country will train operators on how to use the system while testing how effective it is in real-world conditions.


24. ‘Juno’ is the name of NASA’s mission to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jupiter
Explanation:
‘Juno’ is a NASA’s new frontiers mission to the planet Jupiter. It was launched from Cape Canaveral Air Force Station on August 5th 2011.


25. Debayan Saha, an IIT Kharagpur graduate, has invented a device called _________ to curb air pollution.




SHOW ANSWER
Correct Ans:PM 2.5
Explanation:
Debayan Saha, an Indian Institutes of Technology (IIT) Kharagpur graduate, has invented a device called PM 2.5. The device aims to curb air pollution. The device, when fitted near the silencer pipe in vehicles, will curb air pollution.


26. Which a mobile app did Maharashtra State government launch to minimize the loss of life by making roads safe for driving?




SHOW ANSWER
Correct Ans:MRADMS Maharashtra
Explanation:
The Maharashtra Highway Police launched MRADMS Maharashtra, a mobile application, for its personnel on 16 October. The app will collect and analyze the data related to road accidents in the state. Maharashtra state highway police will conduct training programs for its personnel on how to use the app. The aim of the app is to minimize the loss of life by making roads safe for driving.


27. Which commercial rocket has been launched by China’s firm iSpace?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hyperbola-1
Explanation:
Beijing-based startup iSpace successfully launched the china’s first commercial rocket. The 20 m rocket developed by iSpace named Hyperbola-1 reached an altitude of 300 km (186 miles). The rocket is capable of carrying satellites into orbit.


28. Defence Minister Rajnath Singh received the first of the 36 long-awaited Rafale fighter jets on behalf of the Indian Air Force (IAF). It is manufactured by which country?




SHOW ANSWER
Correct Ans:France
Explanation:
Defence Minister Rajnath Singh received the first of the 36 long-awaited Rafale fighter jets on behalf of the Indian Air Force (IAF) in France.


29. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has inked an MoU with the Defence Research and Development Organisation (DRDO) for the development of technologies for the Gaganyaan. Gaganyaan is a______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Human Space Mission
Explanation:
The Indian Space Research Organisation (ISRO) has inked an MoU with the Defence Research and Development Organisation (DRDO) for the development of human-centric systems and technologies for the Human Space Mission Gaganyaan.


30. Defence Research and Development Organization successfully test-fired a land-attack version of BrahMos supersonic cruise missile from which of the following launch center?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chandipur Test Range, Balasore
Explanation:
DRDO (Defence Research and Development Organization) successfully test-fired a land-attack version of BrahMos supersonic cruise missile from Chandipur coast in Odisha’s Balasore district.


31. Which of the following technology companies has launched two mobile applications named ‘Good Vibes’ and ‘Relumino’ as strong communication tools for the deaf-blind and people with low vision in the country?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Samsung
Explanation:
Tech giant ‘Samsung’ has introduced two mobile applications named ‘Good Vibes’ and ‘Relumino’ as strong communication tools for the deaf-blind and people with low vision in the country.


32. When was the first image of the black hole taken?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Apr-19
Explanation:
In April 2019, the astronomers have taken the first-ever image of a black hole. It is located in a distant galaxy known as ‘Messier 87’ (M87). The galaxy is located 50 million light-years away. It was captured by the Event Horizon Telescope (EHT).


33. Indian Space Research Organisation (ISRO) has released the first set of pictures of the earth, captured by Chandrayaan-2. Chandrayaan-2 was launched by which of the following launch vehicle?




SHOW ANSWER
Correct Ans:GSLV Mk Ill
Explanation:
India's Geosynchronous Satellite Launch Vehicle, GSLV Mklll-M1 successfully launched Chandrayaan-2 spacecraft on July 22,2019 into its planned orbit.
The launch took place from the Second Launch Pad at Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota. Chandrayaan-2 has captured pictures of the earth which was released by ISRO for the first time.
The pictures were captured by L 14 camera onboard Chandrayaan II.
The first set of pictures by the lander of the Chandrayaan-2 are only indicative of the high-resolution camera it has.
The Ll-4 camera onboard the lander Vikram of the spacecraft show the crystal clear and panoramic view of the earth, around which it is still revolving.


34. The union cabinet has approved setting up of ISRO Technical Liaison Unit (ITLU) at?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Moscow, Russia
Explanation:


35. What is the weight of Chandrayaan-2?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3850 Kg
Explanation:
The weight of Chandrayaan-2 spacecraft is approximately 3850 kilograms.


36. The first Indian satellite Aryabhatta was launched in




SHOW ANSWER
Correct Ans:1975
Explanation:


37. Who is popularly known as 'Missile Man of India'?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dr. A. P. J. Abdul Kalam
Explanation:


38. Which two women scientists led the Chandrayaan-II mission?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Muthayya Vanitha and Ritu Karidhal
Explanation:
Chandrayaan-2 successfully launched by ISRO on 22nd July 2019, by GSLV MkIII-M1 Vehicle.
Chandrayaan-2 mission was led by two women scientists Muthayya Vanitha and Ritu Karidhal.
Muthayya Vanitha is Project Director of Chandrayaan-2 and Ritu Karidhal was working as the Mission Director.


39. Chandraayan 2 is launched by _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:GSLV Mk III
Explanation:
GSLV MK III stands for Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III.


40. The space segment of Chandrayaan-2 includes an orbiter, a lander and a rover. Among the segments, Vikram is _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lander
Explanation:
The Chandrayaan-2 spacecraft weighs around 3.8 tonnes. The total estimated cost for the mission was Rs.978 crore, that is Rs.603 crore for the space segment and Rs.375 crore for the launch. The space segment of Chandrayaan-2 includes an orbiter, a lander named Vikram, a rover named Pragyan.





Are you seeking for good platform for practicing Science & Technology questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Science & Technology @ Fresherslive

This page provides important questions on Science & Technology along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Science & Technology questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Science & Technology Online tests. Science & Technology Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Science & Technology Test questions Online @ Fresherslive?

Science & Technology questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Science & Technology may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Science & Technology questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Science & Technology questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Science & Technology in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Science & Technology Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Science & Technology test or get stuck on any particular question, our Science & Technology test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Science & Technology, exercise these advanced Science & Technology questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Science & Technology Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.