Science & Technology: Solved 139 Science & Technology Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Science & Technology Questions

1. Who won the Infosys Prize 2019 in the Engineering and Computer Science category?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sunita Sarawagi
Explanation:
Explanation: Sunita Sarawagi was awarded Infosys Prize 2019 in the Engineering and Computer Science category for her research in data mining, databases, machine learning and natural language processing and for important applications of these research techniques.


2. A top American university will expand genetic testing in India in partnership with the AIIMS in Delhi and the ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kasturba Medical College in Manipal
Explanation:
Explanation:
A top American university will expand genetic testing in India in partnership with the AIIMS in Delhi and the Kasturba Medical College in Manipal.
A 2.3 million US dollar grant from the National Institute of Health over five years will help the University of Michigan and Indian geneticists identify and confirm genetic changes that are the basis of developmental disorders.


3. Which country has launched Sudan’s first-ever satellite for conducting research in military, economic and space technology?




SHOW ANSWER
Correct Ans:China
Explanation:
Explanation:
Sudan’s first-ever satellite for conducting research in military, economic and space technology has been launched by China.
Sudan’s remote-sensing satellite (SRSS-1), was developed by the Shenzhen Aerospace Oriental Red Sea Satellite Co.
The satellite was launched aboard China’s Long March-4B rocket along with other Chinese satellites including Gaofen 7, Xiaoxiang-1 08, Whampoa 1


Fresherslive Current Affairs
4. On 3rd December 2019, India successfully test-fired its indigenously developed surface-to-surface nuclear-capable Prithvi-II missile. What is the strike range of the missile?




SHOW ANSWER
Correct Ans:350 km
Explanation:
The Strategic Forces Command of the Indian Army conducted the user trial of the 350 km range missile from a mobile launcher from launch complex-3 of the Integrated Test Range at Chandipur


5. In which place the Indian Army has successfully test-fired two Spike long-range anti-tank missiles?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mhow, Madhya Pradesh
Explanation:
The Indian Army has successfully test-fired two Spike long-range anti-tank missiles at Mhow, Madhya Pradesh.


Fresherslive Current Affairs
6. Which of the following insurance companies has launched ‘Farmitra’ mobile app?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bajaj Allianz General Insurance
Explanation:
Bajaj Allianz General Insurance has launched a new mobile app called ‘Farmitra’ to help the farmers needs and address their worries.


7. Which among the following was the 100th satellite launched by ISRO from Sriharikota in Andhra Pradesh?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Cartosat-2
Explanation:
The Indian Space Research Organisation successfully launched a Cartosat-2 series weather observation satellite, along with 30 other spacecraft, using its Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C40), which lifted off from the Satish Dhawan Space Centre (SDSC) at Sriharikota, Andhra Pradesh. PSLV successfully launches 31 satellites in a single flight.


8. Which moon of Jupiter has been found to have the presence of water vapor?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Europa
Explanation:
NASA, the US space agency, has confirmed the presence of water vapor on one of the 79 moons of Jupiter. The researchers detected plume-like forms of water vapor above Europa's icy surface, which were detected as a wavelength of emitted infrared light.


9. Which space agency has launched first all-electric experimental aircraft "X-57 Maxwell"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:NASA
Explanation:
NASA unveils its first electric airplane, the X-57 Maxwell. NASA, most prominent for its many Florida-launched exploits into space, showcased an early version of its first all-electric experimental aircraft, the X-57 "Maxwell," at its lesser-known aeronautics lab in the California desert.


10. Who developed the Shaheen-I missile?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both A & B
Explanation:
The Shaheen-I missile is capable of delivering all types of warheads. It is a land-based supersonic missile. The missile was designed and developed by the joint venture of the National Defence Complex (NDC) of Pakistan and NESCOM.


11. Which space agency has detected huge X-ray burst from outer space?




SHOW ANSWER
Correct Ans:NASA
Explanation:
NASA has detected a massive thermonuclear explosion coming from outer space, caused by a massive thermonuclear flash on the surface of a pulsar - the crushed remains of a star that long ago exploded as a supernova.


Fresherslive Current Affairs
12. Which of the following app was launched to serve the needs of farmers of Siddipet, Telangana?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rythu Mitra
Explanation:
Telangana Finance Minister T Harish Rao and Agriculture Minister Singireddy Niranjan Reddy launched Rythu Mitra, an exclusive mobile application on 17 November 2019. The app aimed to serve the needs of farmers of Siddipet. The Ministers also reviewed the progress of the 30-day action plan in the district. They distributed tractors to 117 Gram Panchayats under the Palle Pragathi programme.


13. Which Institute invented methods to generated electricity from clothes drying in the natural ambience?




SHOW ANSWER
Correct Ans:IIT-Kharagpur
Explanation:
Researchers at the Indian Institute of Technology Kharagpur (IIT-Kharagpur), the Mechanical department, generated electricity from clothes drying in the natural ambience. The research was done at a dhobi ghat.


14. Which Institute has agreed to set up ISRO Space Technology Cell jointly?




SHOW ANSWER
Correct Ans:IIT-Delhi
Explanation:
The Indian Institute of Technology-Delhi (IIT-Delhi) is to collaborate with the Indian space agency, Indian Space Research Organisation (ISRO), to set up a Space Technology Cell (STC). It has also been proposed that IIT-Delhi will become an academic partner of ISRO in research areas like Artificial intelligence (AI), nanotechnology, functional textiles, smart manufacturing, or any area of joint interest.


15. Which Space agency unveiled two new spacesuits for moonwalking?




SHOW ANSWER
Correct Ans:NASA
Explanation:
NASA, the American space agency, unveiled two new spacesuits tailored for future moonwalking astronauts. The two new spacesuits are prepared for the upcoming Artemis program. In 2024, NASA will be sending astronauts back to the moon. Two NASA engineers staged the first zero-gravity space-wear under NASA's Artemis moon program. This is the first suit designed in about 40 years.


16. Which instuite launches Long-Delayed ICON Space Weather Satellite to Study Earth's Ionosphere?




SHOW ANSWER
Correct Ans:National Aeronautics and Space AdministrationCorrect Image
Explanation:
NASA Launches Long-Delayed ICON Space Weather Satellite to Study Earth's Ionosphere.


17. ___________ is the first Central Government hospital in India to start the latest Robot Surgery facility.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Safdarjang Hospital Correct Image
Explanation:
Safdarjang Hospital (SJH) is one of the biggest tertiary care referral centre of India. It functions under the Ministry of Health and Family Welfare. SJH caters to all poor patients of uro-oncological cancers like kidney, bladder cancers, prostate, and kidney failures across India. SJH is the first Central Government hospital in India to start this latest Robot Surgery facility. The hospital provides treatment for all poor patients for free.


18. Which Country is to buy BrahMos missile from India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Philippines
Explanation:
Philippines revealed its plan to buy India's BrahMos missile which can be launched from all four platforms, ship, a plane, submarine, or on land. The announcement was made by the Vice Commander of the Philippine Army Major General Reynaldo Aquino during his visit to India.


19. Which institute to Launch Golf Cart-Sized Rover On Moon To Search For Water?




SHOW ANSWER
Correct Ans:National Aeronautics and Space Administration
Explanation:
National Aeronautics and Space Administration institute to Launch Golf Cart-Sized Rover On Moon To Search For Water.


20. Chandrayaan-2 detected _________ from the lunar exosphere.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Argon-40
Explanation:
The Indian Space Agency, Indian Space Research Organisation (ISRO), reported that Chandra's Atmospheric Composition Explorer-2 (CHACE-2) payload on Chandrayaan-2 detected Argon-40 (40Ar) from the lunar exosphere. Among the radiogenic gases present on the surface of the Moon, 40Ar is one of the isotopes of Argon, which is a noble gas. The detection of 40Ar in the lunar exosphere is significant for ISRO as it has a high escape rate.





Are you seeking for good platform for practicing Science & Technology questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Science & Technology @ Fresherslive

This page provides important questions on Science & Technology along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Science & Technology questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Science & Technology Online tests. Science & Technology Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Science & Technology Test questions Online @ Fresherslive?

Science & Technology questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Science & Technology may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Science & Technology questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Science & Technology questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Science & Technology in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Science & Technology Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Science & Technology test or get stuck on any particular question, our Science & Technology test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Science & Technology, exercise these advanced Science & Technology questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Science & Technology Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.





FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.