Rivers: Solved 59 Rivers Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Rivers Questions

1. Mahadayi river originates in which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Karnataka
Explanation:
Mahadayi river originates from Western Ghats from the Bhimgad Wildlife Sanctuary in Khanapur taluk of Karnataka’s Belagavi district.


2. On which river bank Statue of Unity is built?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Narmada
Explanation:



3. Which is the longest tributary in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Yamuna
Explanation:
The Yamuna sometimes called the Jamuna or Jumna, is the longest and the second largest tributary river of the Ganges (Ganga) in northern India.


Fresherslive Current Affairs
4. Cuttak city is located on which of the following river?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mahanadi
Explanation:
Cuttak is located on the banks of the river Mahanadi in Odisha. Cuttack is also famous for its Durga Puja which is the most important festival of Odisha and West Bengal.


5. Which of the following river passes through the city of Vadodara?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Vishwamitri
Explanation:
It’s the river Vishwamitri which passes through the city of Vadodara. Additionally, this city is the third largest city in Gujarat, after Ahmedabad and Surat.


Fresherslive Current Affairs
6. Tilaiya dam is located in which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jharkhand
Explanation:
Tilaiya dam located in Jharkhand on Barakar river.


7. On which river bank Charminar is situated?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Musi
Explanation:
The Charminar is situated on the east bank of Musi river.


8. The Bhadra Dam is located on the Bhadra River, a tributary of Tungabhadra River, in Chikkamagaluru district of which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Karnataka
Explanation:
The Bhadra Dam, which has created the Bhadra Reservoir, is located on the Bhadra River a tributary of Tungabhadra River. Bhadra dam is located in the border of Bhadravathi and Tarikere, in the western part of Karnataka in India.


9. Sardar Sarovar Dam is built across the river _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Narmada
Explanation:
The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada river in Gujarat. Four Indian states, Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan, receive water and electricity supplied from the dam. Krishna- Srisailam Dam Godavari- Sriram Sagar Dam Tapti- Ukai Dam


10. Sabarmati River flows through which states




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gujarat
Explanation:


11. Which of the following river is not a list of five rivers of Punjab




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tista
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
12. Tipaimukh project run in which of the following river




SHOW ANSWER
Correct Ans:Barak
Explanation:


13. Barak River flows through which states




SHOW ANSWER
Correct Ans:Assam
Explanation:


14. Manjira river is the tribute of which river




SHOW ANSWER
Correct Ans:Godavari
Explanation:


15. Which of the following is the major river in Maharashtra




SHOW ANSWER
Correct Ans:Godavari River
Explanation:


16. Betwa river flows through which states




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:


17. Which of the following is not a Himalayan Rivers




SHOW ANSWER
Correct Ans:Brahmaputra
Explanation:


18. Which River is called as the Lion's Mouth?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Indus River
Explanation:


19. The River Yamuna originates from _________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Yamunotri glacier
Explanation:


20. On which river is the Bhakra Nangal Dam of India built




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sutlej
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Rivers questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Rivers @ Fresherslive

This page provides important questions on Rivers along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Rivers questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Rivers Online tests. Rivers Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Rivers Test questions Online @ Fresherslive?

Rivers questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Rivers may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Rivers questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Rivers questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Rivers in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Rivers Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Rivers test or get stuck on any particular question, our Rivers test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Rivers, exercise these advanced Rivers questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Rivers Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.