Reading Comprehension Test Questions and Answers updated daily – English



462 Reading Comprehension Test Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, English Reading Comprehension Test online test. Reading Comprehension Test Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Reading Comprehension Test Questions

Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

The government has no business to be in the business of owning airports, running hotels, making bread — and owning banks. When the government stepped into these sectors in the first flush of Independence, it was with a view to creating basic capacities. With the passage of time, it became clear that overwhelming government presence was doing no good to anyone. Today, the benefits of the government stepping back in sectors like telecom and aviation are evident. Till as recently as the early 90s, a landline was a status symbol because it was accessible to just 2 per cent of the population. Today, the mobile phone is a ubiquitous feature of rural and urban India. Indian Airlines and Air-India had reduced air travel to a privilege; with competition, rates have fallen to a third of levels that obtained a decade ago, despite little change in input costs. The time is ripe for the government to ease itself out of banking as well.

The recent strike by State Bank of India employees will result in higher pension outgo in the entire banking sector. This will further consolidate the organised labour aristocracy and its tendency to act as a law unto itself. Bank nationalisation was seen as a necessity in 1969, in order to direct credit to Green Revolution areas. Today, that system has outlived its utility, as agriculture is a transformed occupation with new risks and opportunities. Green Revolution is in the grip of diminishing returns, and prosperous farmers of yesteryears are fast moving out of agriculture. Small farmers all over the country are in distress, as rural banks lend to moneylenders instead of dealing directly with them. New forms of production based on contract farming do not really need the sarkari banking network.

Private players have made lending more competitive and customer-friendly. A small-scale entrepreneur need not suffer for lack of working capital, nor does he have to bow and scrape before a bank manager. Credit is readily available to business, in varying packages to suit different needs. It is not hard to visualise a replication of this situation in rural areas. With a number of players in rural credit, entrepreneurs who come forward with proposals for food processing and cold storage would benefit. Farmers seeking to add value to their produce will encounter fewer hindrances in a competitive situation. A spirit of enterprise in rural banking can transform rural India. Gramin banking, or microcredit, has worked wonders in Bangladesh. Given the chance, it could do the same here.
 

Refer the above for the Questions 1 to 2
1. Which of the following seems to be false in the context of the passage?



SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:


2. That the mobile phone is a ubiquitous feature of rural and urban India today shows that



SHOW ANSWER
Correct Ans:technology can invade all the barriers
Explanation:


Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

The King of Kanchi set off to conquer Karnat. He was victorious in battle. The elephants were laden with sandalwood, ivory, gold and precious stones taken from the conquered kingdom of Karnat. They would be a part of the victory parade for his subjects. On his way back home he stopped at a temple, finished his prayers to the goddess and turned to leave. Around his neck was a garland of scarlet hibiscus and as was the custom for all, his forehead was anointed with red sandal paste. His Minister and the court jester were his only companions. At one spot, in a mango grove by the wayside, they spied some children play. The King said, “Let me go and see what they are playing.”

The children had lined up two rows of clay dolls and were playing warriors and battles. The King asked, “Who is fighting whom ?” They said, “Karnat is at battle with Kanchi.” The King asked, “Who is winning and who is the loser ?” The children puffed their chests up and said, “Karnat will win and Kanchi will lose.” The Minister froze in disbelief, the King was furious and the jester burst into laughter.

The King was soon joined by his troops and the children were still immersed in their game. The King commanded, “Cane them hard.” The children’s parents came running from the nearby village and said, “They are naive, it was just a game, please grant them pardon.” The King called his commander and ordered, “Teach these children and the village a lesson so that they never forget the King of Kanchi.” He went back to his camp.

That evening the Commander stood before the King. He bowed low in shame and said, “Your Majesty, with the exception of hyenas and vultures, all lie silent in the village.” The Minister said, “His Majesty’s honour has been saved.” The priest said, “The goddess has blessed our King.” The jester said, “Your Highness, please grant me leave to go now.” The King asked, “But why ?” The jester said, “I cannot kill, I cannot maim, I can only laugh at God’s gift of life.” Trembling in the face of the king’s anger he bravely continued, “If I stay in your Majesty’s court, I shall become like you and I shall forget how to laugh.”
 

Refer the above for the Questions 3 to 12
3. Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word "pardon" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:punish
Explanation:


4. Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word "immersed" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:distracted
Explanation:


5. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning to the word "spied" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:kept watch
Explanation:


6. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning to the word "leave" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:permission
Explanation:


7. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning to the word "froze" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:fixed
Explanation:


8. Why was the king angry with the children ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:They had unknowingly insulted him
Explanation:


9. Which of the following was/were the outcome(s) of the soldiers beating the children ?

(A) The animals began to howl and wanted to attack the soldiers.
(B) The children's parents went to the king to beg for mercy.
(C) The priest offered prayers to the goddess of the temple.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only (B)
Explanation:


10. Which of the following describes the Minister ?

(A) He was jealous of the jester.
(B) He was the king's most valuable advisor.
(C) He did not have a good sense of humour



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only (C)
Explanation:


11. Why did the jester resign from his post ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:


12. Which of the following is true in the context of the passage ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:The Commander was ashamed at having obeyed the king’s orders to cane the children
Explanation:


Read the following passage carefully and answer the questions given below.

Corruption is a broad term covering a wide range of misuse of entrusted funds and power for personal gain i.e. Theft, fraud, nepotism, abuse of power etc. A corrupt act is often - but not necessarily - illegal. In handling corruption you will often face a Gray zones and dilemmas. In many countries, corruption is everywhere and daily life is riddled with situations in the Gray zone between legal and illegal. Many people accept petty corruption as a fact of life. But the causes might differ, however, whether corruption results from a need, a culture or simply from an opportunity too tempting not to exploit, it influences the way we deal with it - or don’t deal with it. Corruption can occur on different scales. There is corruption that occurs as small favours between a small number of people (petty corruption), corruption that affects the government on a large scale (grand corruption), and corruption that is so prevalent that it is part of the every day structure of society, including corruption as one of the symptoms of organized crime (systemic corruption).

The main reason for the spread of corruption is that the people in the highest seat of power are corrupt unless the people at the top rung of power are honest and free from corruption; there is absolutely no possibility of eradicating corruption. If there is widespread corruption in India , it is because the people at the top are really corrupt .No subordinate will have to guts to be corrupt if the people at the top of the administration are honest and take stern action against the corrupt people .They can not be harsh to the corrupt people , since it is through the corrupt subordinates that the people at the top get their share of the bribes .If one can make a discrete enquiry with the pavement traders, he can find out how much the police and the corporation councillors collect from the pavement traders .They say that the money so collected is shared by people from the top to the bottom. If the head is corrupt, what will the limbs do? The causes of corruption in India also include excessive regulations, complicated taxes and licensing systems, numerous government departments each with opaque bureaucracy and discretionary powers, monopoly by government controlled institutions on certain goods and services delivery, and the lack of transparent laws and processes. There are significant variations in level of corruption as well as in state government efforts to reduce corruption across India. A 2005 study done by Transparency International in India found that more than 62% of the people had firsthand experience of paying bribe or peddling influence to get a job done in a public office.Taxes and bribes are common between state borders; Transparency International estimates that truckers pay annually 22,200 crores (US$ 4.5 billion) in bribes. Government regulators and police share in bribe money, each to the tune of 43% and 45% respectively. The en route stoppages including those at checkpoints and entry-points take up to 11 hours in a day. About 60% of these (forced) stoppages on road by concerned authorities such as government regulators, police, forest, sales and excise, octroi, weighing and measuring department are for extorting money. The loss in productivity due to these stoppages is an important national concern. The number of truck trips could increase by 40%, if forced delays are avoided. According to a 2007 World Bank published report, the travel time for a Delhi-Mumbai trip can be reduced by about 2 days per trip if the corruption and associated regulatory stoppages to extract bribes was eliminated.
 

Refer the above for the Questions 13 to 20
13. Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word "STERN" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Lenient
Explanation:


14. Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word "PREVALENT" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Infrequent
Explanation:


15. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word "GUTS" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Courage
Explanation:


16. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word "ERADICATE" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Annihilate
Explanation:


17. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word "RUNG" as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Hierarchy
Explanation:


18. What do you understand by Gray zones as used in the passage ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:A topic that is not clear or full of ambiguity
Explanation:


19. Why the corruption is increasing so rapidly ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:The people in the highest seat of power our involved in the corruption
Explanation:


20. What is petty corruption ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:When corruption doesn't occur in many people
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Reading Comprehension Test questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Reading Comprehension Test @ Fresherslive

This page provides important questions on Reading Comprehension Test along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Reading Comprehension Test questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Reading Comprehension Test Online tests. Reading Comprehension Test Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Reading Comprehension Test Test questions Online @ Fresherslive?

Reading Comprehension Test questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Reading Comprehension Test may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Reading Comprehension Test questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Reading Comprehension Test questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Reading Comprehension Test in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Reading Comprehension Test Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Reading Comprehension Test test or get stuck on any particular question, our Reading Comprehension Test test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Reading Comprehension Test, exercise these advanced Reading Comprehension Test questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Reading Comprehension Test Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2018 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.