Reading Comprehension Test Questions and Answers updated daily – English


Reading Comprehension Test Questions and Answers updated daily – English



222 Reading Comprehension Test Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, English Reading Comprehension Test online test. Reading Comprehension Test Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Reading Comprehension Test Questions

Read the following passage carefully and answer the questions given below it.


Sheela and Jairam were a poor old couple. Their only possession was one cow. Once, Jairam fell very sick. Soon all their money was used up in buying medicines and they realised that they would have to sell their cow in order to bear the rest of the expenses. Sheela decided to go to the market and sell the cow. She set off, leading the cow by a rope. On the way, she met four young men. They were the local bullies who enjoyed teasing and tormenting old people. When they saw old Sheela with her cow, they decided to play a trick. One of them sneaked up behind her, untied the cow and tied a goat in its place. Sheela had been walking immersed in thought, worried about Jairam Suddenly she heard a goat bleat behind her. She turned around and was surprised to see that her cow had vanished. She was leading a goat to the market. The four bullies came up to her and said, "There is magic in the air these days. See, it turned your cow into a goat." Poor Sheela walked on with the goat. After a little while, the boys untied the goat and tied a rooster in its place. The rooster crowed and Sheela was surprised again. The goat had turned into a rooster ! The four bullies shouted, "Magic in the air, Grandma." She resumed walking with the rooster in tow. After a few minutes the boys crept up again, untied the rooster and tied a log of wood in its place. A few moments later Sheela realised that she was dragging a log of wood with a rope. Again, the bullies shouted, "Magic in the air, Grandma." After a few minutes, the boys untied the log of wood too and ran away with it. When Sheela finally reached the market, she feend4hat-she-had-nothing but a rope in her hand. She came back home dejected as she had lost the cow. She told Jairam the whole story.He immediately understood what had happened. "Make chapatti, vegetable and kheer for lunch tomorrow," he said. "Cook for atleast four people. I will come home with some guests. As soon as they come you must say, 'I cooked what the rabbit told me. Come, eat your lunch.' Leave everything else to me," Jairam reassured her. The next morning Jairam went and borrowed two identical rabbits from a friend He left one at home, tied the other one with a string and started walking towards the market with it. On the way he too met the four bullies. 'Hey Grandfather they yelled, "Your wife's cow vanished yesterday. Where are you taking this rabbit now ?" Jairam sighed sadly and said, "This rabbit is like my son. It obeys everything I say. But now I am sick and we need money, so I am going to sell it in the market." The four bullies were surprised when they heard this. "Does it really understand what you say, Grandfather ?" they asked. Jairam replied, "Of course it does. Here, watch me." Jairam turned towards the rabbit and said, 'Hop home and tell Sheela to make chapattis, vegetable and kheer for four people." Then he untied the string and let the rabbit hop away. He turned towards the four boys and said, "Come home and have lunch with me." When they reached his house his wife welcomed them and said, "I cooked what the rabbit asked me to cook. Come, eat your lunch.' She served the chapattis, vegetable and kheer to all of them. The four bullies were stunned when they saw the rabbit sitting in the corner. They told Jairam, "We will buy your rabbit." Jairam pretended to think and said, "It is very precious to me." The four bullies immediately offered him a higher price. Jairam showed some reluctance. The moment he agreed to sell the rabbit they paid him the money and left with the rabbit immediately. The four bullies decided to test the rabbit's abilities. They had been blackmailing a landlord for money. So they told the rabbit, "Go and tell the landlord to bring us the money within ten minutes." The rabbit hopped off. They waited for an hour but the landlord did not come with the money. They marched to his house and yelled, "Give us the money and our rabbit." The landlord had been waiting for a chance to teach these bullies a lesson He ordered his strongest bodyguard to give them a good thrashing. Bleeding and bruised they went back to Jairam's house and said, "You fooled us. Return our money at once." Jairam simply smiled and said, 'The money has disappeared! There is magic in the air."

Refer the above for the Questions 1 to 6
1. What did the four babes see when they reached Jairam's house



SHOW ANSWER
Correct Ans:They saw that two rabbis were sitting in the corner
Explanation:


2. Why were the four bullies surprised when they were talking to Jairam?



SHOW ANSWER
Correct Ans:They know that Jairam did not own a rabbit and were surprised to see him with one
Explanation:


3. What did the four bullies tie to Sheela's rope immediately after untying the cow ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:A goat
Explanation:


4. What did Sheela do after reaching the market empty handed'



SHOW ANSWER
Correct Ans:She returned home dejected and narrated the whole incident to her husband.
Explanation:


5. Which of the following may be an appropriate title to the passage ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Magic in the air
Explanation:


6. Why was Jaram reluctant to soil the rabbit ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:He only pretended to be reluctant in order to loot the bullies
Explanation:


Read the following passage carefully and answer the questions given below it.


Sheela and Jairam were a poor old couple. Their only possession was one cow. Once, Jairam fell very sick. Soon all their money was used up in buying medicines and they realised that they would have to sell their cow in order to bear the rest of the expenses. Sheela decided to go to the market and sell the cow. She set off, leading the cow by a rope. On the way, she met four young men. They were the local bullies who enjoyed teasing and tormenting old people. When they saw old Sheela with her cow, they decided to play a trick. One of them sneaked up behind her, untied the cow and tied a goat in its place. Sheela had been walking immersed in thought, worried about Jairam Suddenly she heard a goat bleat behind her. She turned around and was surprised to see that her cow had vanished. She was leading a goat to the market. The four bullies came up to her and said, "There is magic in the air these days. See, it turned your cow into a goat." Poor Sheela walked on with the goat. After a little while, the boys untied the goat and tied a rooster in its place. The rooster crowed and Sheela was surprised again. The goat had turned into a rooster ! The four bullies shouted, "Magic in the air, Grandma." She resumed walking with the rooster in tow. After a few minutes the boys crept up again, untied the rooster and tied a log of wood in its place. A few moments later Sheela realised that she was dragging a log of wood with a rope. Again, the bullies shouted, "Magic in the air, Grandma." After a few minutes, the boys untied the log of wood too and ran away with it. When Sheela finally reached the market, she feend4hat-she-had-nothing but a rope in her hand. She came back home dejected as she had lost the cow. She told Jairam the whole story.He immediately understood what had happened. "Make chapatti, vegetable and kheer for lunch tomorrow," he said. "Cook for atleast four people. I will come home with some guests. As soon as they come you must say, 'I cooked what the rabbit told me. Come, eat your lunch.' Leave everything else to me," Jairam reassured her. The next morning Jairam went and borrowed two identical rabbits from a friend He left one at home, tied the other one with a string and started walking towards the market with it. On the way he too met the four bullies. 'Hey Grandfather they yelled, "Your wife's cow vanished yesterday. Where are you taking this rabbit now ?" Jairam sighed sadly and said, "This rabbit is like my son. It obeys everything I say. But now I am sick and we need money, so I am going to sell it in the market." The four bullies were surprised when they heard this. "Does it really understand what you say, Grandfather ?" they asked. Jairam replied, "Of course it does. Here, watch me." Jairam turned towards the rabbit and said, 'Hop home and tell Sheela to make chapattis, vegetable and kheer for four people." Then he untied the string and let the rabbit hop away. He turned towards the four boys and said, "Come home and have lunch with me." When they reached his house his wife welcomed them and said, "I cooked what the rabbit asked me to cook. Come, eat your lunch.' She served the chapattis, vegetable and kheer to all of them. The four bullies were stunned when they saw the rabbit sitting in the corner. They told Jairam, "We will buy your rabbit." Jairam pretended to think and said, "It is very precious to me." The four bullies immediately offered him a higher price. Jairam showed some reluctance. The moment he agreed to sell the rabbit they paid him the money and left with the rabbit immediately. The four bullies decided to test the rabbit's abilities. They had been blackmailing a landlord for money. So they told the rabbit, "Go and tell the landlord to bring us the money within ten minutes." The rabbit hopped off. They waited for an hour but the landlord did not come with the money. They marched to his house and yelled, "Give us the money and our rabbit." The landlord had been waiting for a chance to teach these bullies a lesson He ordered his strongest bodyguard to give them a good thrashing. Bleeding and bruised they went back to Jairam's house and said, "You fooled us. Return our money at once." Jairam simply smiled and said, 'The money has disappeared! There is magic in the air."

Refer the above for the Questions 7 to 12
7. Why did Sheela and Jairam decide to sell the cow ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:They had spent all their money on Jairam's sickness and needed more money
Explanation:


8. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word CLOSE given in bold as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Dear
Explanation:


9. Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word LOW given in bold as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Small
Explanation:


10. What lesson can be learnt from the story?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Patience and hard work will help one achieve success
Explanation:


11. Why did the Emperor send the Akbar when he was in charge of poultry?



SHOW ANSWER
Correct Ans:To understand why the poultry was thriving despite reduced expenditure on them
Explanation:


12. How did Akbar manage the cover for books?



SHOW ANSWER
Correct Ans:He used the used-sheets of papers
Explanation:


Read the following passage carefully and answer the given questions. Certain words are given in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

Akbar was the son of humble parents. His father was a school master. There was never very much money in the house so he didn't enjoy any luxuries. All he wanted was to learn more and more. Books were not easily available then as they were handwritten and very expensive. Akbar read all the books he could lay his hands on. In due course, he mastered Arabic, Persian, Philosophy and Astronomy and dreamt of getting a position at court. But for this one had to really excel in some field. Also one needed a patron close enough to the Emperor to recommend a newcomer. It was a few months before he could find a patron and a few more months before he could find a suitable opportunity to recommend him to the Emperor who asked what he had learnt and what work he could do. On hearing the same, he said, "We are pleased to give the young man a chance. Let him take 'charge of the royal poultry house!" when he heard the news Akbar was heartbroken. He, a scholar; capable of debating with the most learned men asked to look after chicking hens! all the same he got down to work with great determination. His only concern was hens. He saw to it that they were well fed and had clean water, that their living quarters were clean and 'if a fowl took ill that it was separated from the others and given proper treatment. Meanwhile, the Emperor had forgotten about the scholar he had packed off to mind the hens. But one day while his Finance Minister was reading out the palace accounts to tell the Emperor how much money had been spent can the royal house hold, he mentioned such a low figure that the Emperor sat up."Have most of the hens died?" he asked 'No your Majesty', was the reply- ''The hens are not only alive but are plump and fit." Send for the scholar! the Emperor demanded.When Akbar came to the palace the Emperor demanded, "Aren't you feeding the hens properly?" I am sire, only the food is different? I'm feeding them what cannot be used in the royal kitchen, vegetable peels anddough used to seal the vessels while cooking for your Majesty. The hens not only enjoy it, but it is also very good for them. "Good work, we hereby promote you to the rank of royal librarian." Akbar was bitterly disappointed: He had spent the first thirty years of his life gaining knowledge. How he wished to gain that knowledge and help people. Instead as head of the royal library he would be seeing only books and no people. But he buckled down to organising the library.A year later the Emperor came to visit the library. He was surprised to find each book covered with a packet of silk, velvet or brocade. There were hundreds of books and not one without a cover. "You have used expensive material to cover the books but have not charged us. Surely you are not spending your own money?" Akbar bowed low, "Your Majesty these covers did not cost anything. Everyday dozens of people come to the court with humble grievances on sheets of paper which are folded and placed inside a bag of the most expensive material that they can afford.

Refer the above for the Questions 13 to 21
13. How did Akbar handle his appointment as royal librarian?



SHOW ANSWER
Correct Ans:He was disappointed but put his best efforts into the job
Explanation:


14. Choose the word which is OPPOSITE in meaning to the word BITTERLY as used in the passage.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Gladly
Explanation:


15. How many years of Akbar's life were spent gaining knowledge?



SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:


16. Which of the following is TRUE in the context of the passage?
A. Akbar was aged when he was finally made a courtier.
B. Akbar excelled at whatever job the Emperor assigned him.
C. The Emperor did not value a person's education but his family background.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only B
Explanation:


17. Which of the following can be said about Akbar's family?
A. They were poor and uneducated.
B. They discouraged him from becoming courtier.
C. He was ashamed of them and did not introduce them at Court.



SHOW ANSWER
Correct Ans:None
Explanation:


18. How did the elephant see the Moon?



SHOW ANSWER
Correct Ans:From its reflection in the water
Explanation:


19. What did the king of elephants do when he heard the message from the Moon ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:He went to the lake to ask for the Moon's forgiveness
Explanation:


20. What, according to the little rabbit, was the message from the moon?
(a) The king of rabbits lived with the moon
(b) The lake was sacred to the moon.
(c) The rabbits were protected by the moon.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only (c)
Explanation:



1...1...1112


Are you seeking for good platform for practicing Reading Comprehension Test questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Reading Comprehension Test @ Fresherslive

This page provides important questions on Reading Comprehension Test along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Reading Comprehension Test questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Reading Comprehension Test Online tests. Reading Comprehension Test Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Reading Comprehension Test Test questions Online @ Fresherslive?

Reading Comprehension Test questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Reading Comprehension Test may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Reading Comprehension Test questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Reading Comprehension Test questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Reading Comprehension Test in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Reading Comprehension Test Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Reading Comprehension Test test or get stuck on any particular question, our Reading Comprehension Test test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Reading Comprehension Test, exercise these advanced Reading Comprehension Test questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Reading Comprehension Test Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.