Ratio and Proportion Questions and Answers updated daily – Aptitude

Ratio and Proportion Questions: Solved 256 Ratio and Proportion Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Ratio and Proportion Questions

1. A got twice as many marks in English as in Science. His total marks in English, Science and Mathematics is 180. If the ratio of his marks in English and Mathematics is 2 : 3, what is his marks in Science?




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
English : Mathematics = 2:3
English : Science = 2:1
English : Mathematics : Science = 2:3:1
English + Mathematics + Science = 180
Marks in Science = (1/6)*180 = 30
Workspace



2. In a book store house, the ratio of English to hindi books is 7:2. If there are 1512 English books and due to increase in demand of English books, few English books are added by the shopkeeper and the said ratio become 15:4. The number of English books added is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:108
Explanation:
---> The ratio of English books/Hindi books

---> 7 : 2 = 1512 : Hindi books

---> Hindi books = 432

---> Let x books are added:

---> 15 : 4 = (1512 + x) : 432

---> on solving we get x = 108
Workspace



3. By mistake, instead of dividing Rs. 117 among A, B and C in the ratio 1/2,1/3,1/4 it was divided in the ratio of 2:3:4. Who gains the most and by how much?




SHOW ANSWER
Correct Ans:C, Rs. 25
Explanation:
----> Original ratio of A, B, and C = 1/2 : 1/3 : 1/4 = 6: 4: 3
----> Share of A = 6/13 * 117 = Rs. 54
----> Share of B = 4/13 * 117 = Rs. 36
----> Share of C = 3/13 * 117 = Rs. 27

----> The ratio of A, B, and C by mistake = 2 : 3 : 4
----> Share of A = 2/9 *117 = Rs.26
----> Share of B = 3/9 *117 = Rs.39
----> Share of C = 13 * 4 = Rs.52

----> Therefore, it is clear from the above calculation that C gains maximum i.e.
52 - 27 = Rs. 25
Workspace



4. Dhiraj have coins are in the ratio of Rs.1 coins, 50p coins and 25p coins can be expressed by three consecutive odd prime numbers that are in ascending order. The total value of coins in the bag is Rs 58. If the numbers of Rs.1, 50p, and 25p coins are reversed, find the new total value of coins in the bag of Dhiraj?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 82
Explanation:
Since the ratio of the number of Rs. 1, 50p and 25p coins can be represented by 3 consecutive odd numbers that are prime in ascending order; the only possibility for the ratio is 3:5:7

---> Let the number of Rs.1, 50p and 25p coins be 3x, 5x and 7x respectively.

---> Hence, total value of coins in paise

---> = 100*3x+50*5x+25*7x = 725x

---> Given 725x = 5800
---> therefore x = 8

---> If the number of coins of Rs. 1,50p and 25p is reversed, the total value of coins in the Bag (in paise)

---> = 100*7x+50*5x+25*3x = 1025x

---> Substitute x = 8

---> New total = RS. 82
Workspace



5. Karan, Hari and Kowshik play cricket. The runs got by Karan to Hari and Hari to Kowshik are in the ratio of 5:3. They get altogether 588 runs. How many runs did Karan get?   




SHOW ANSWER
Correct Ans:300 runs
Explanation:
Karan, Hari and Kowshik play cricket. The runs got by Karan to Hari and Hari to Kowshik are in the ratio of 5:3. They get altogether 588 runs. How many runs did Karan get:

Reference :

---> Karan : Hari = (5:3)

---> Hari : Kowshik = (5:3)

---> Karan : Hari : Kowshik = (25:15:9)

---> Therefore, the runs made by Karan,

---> = (25/49) * 588

---> = 25 * 12 = 300 runs
Workspace



6. An outgoing batch of students wants to gift books worth Rs 4,200 to their teachers. If the boys, offer to pay 50% more than the girls and an external sponsors gives three times the boy’s contribution, then how much should the boys donate?   




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 900
Explanation:
----> The ratio of the share girls: boys: sponsors = (1:1.5:4.5)

----> So the proportion to boy’s share = (1.5/7)

----> Hence, the boys would donate = (1.5/7) * 4200 = Rs 900
Workspace



7. Chiku, Tipu and Pinku have some candies with each. Five times the number of candies with Pinku equals seven times the number of candies with Chiku while five times the number of candies with Chiku equals seven times the number of candies with Tipu. What is the minimum number of candies that can be there with all three of them put together?




SHOW ANSWER
Correct Ans:109
Explanation:
---> Let the candies with Chiku, Pinku and Tipu be a,b and c respectively.

---> Given, 5b = 7a, and 5a = 7c
---> 25b = 35a & 35a = 49c

---> 25b = 35a = 49c => (b/49) = (a/35) = (c/25)

---> The least possible integral values for a,b & c will be a = 35 , b = 49 & c = 25

---> Total = 35+49+25 = 109
Workspace



8. The ratio of the number of UG students and PG students in a college is 5:4. If 40% of the UG students and 50 % of the PG students are scholarship holders. What percentage of the students does not get the scholarship?




SHOW ANSWER
Correct Ans:55.50%
Explanation:
---> Let UG students be = 5x and

---> PG students be = 4x respectively

---> No. of those who do not get scholarship,

---> = 60% of 5x + 50% of 4x

---> = (60/100*5x) + (50/100*4x)

---> = 300x/100+ 200x /100

---> = 3x + 2x

---> = 5x

---> Required percentage = (5x/9x) *100

---> = 55.5%
Workspace



9. The wages of Naveena and Menaka are in the ratio ratio 6:5. If the wages of each is increased by Rs.6000, the new ratio becomes 38:35. What is Menaka"™s present salary?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4500
Explanation:
---> Let the original salary of Naveena and Menaka be 6x and 5x respectively

---> Then, (6x+6000) / (5x+6000) = 38/35

---> 35(6x+6000) = 38(5x +6000)

---> 210x +210000 = 190x + 228000

---> 210x – 190x = 228000 – 210000

---> 20x = 18000

---> X = 900

---> Menaka’s present salary = 5x

---> = 5*900 = Rs. 4500
Workspace



10. One year ago the ratio between Lalitha's and Ganga's salary was 3 : 4. The ratios of their individual salaries between last year's and this year's salaries are 4 : 5 and 2 : 3 respectively. At present the total of their salary is Rs. 4160. The salary of Lalitha, now is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 1600
Explanation:
Let the salaries of Lalitha and Ganga one year before be L₁, G₁ respectively and present salary be L₂, G₂ respectively.
Given ratio:
L₁/G₁ = 3/4
L₁/L₂ = 4/5
G₁/G₂ = 2/3

At present the total of their salary is Rs. 4160.
Lâ‚‚ + Gâ‚‚ = 4160
Substitute Gâ‚‚ value in above equation,
L₂ + (3G₁/2) = 4160
Now, substitute G₁ value,
L₂ + [3(4L₁/3)/2] = 4160
L₂ + 2L₁ = 4160
Then, substitute L₁ value,
Lâ‚‚ + 2(4Lâ‚‚/5) = 4160
5Lâ‚‚ + 8Lâ‚‚ = 20800
13Lâ‚‚ = 20800
Lâ‚‚ = Rs. 1600.
Hence, present salary of Lalitha is Rs. 1600
Workspace



11. Ratio of present age of Veer, Sameer, Divyaraj, Ayush and Sumit is 14 : 15 : 13 : 12 : 16 and sum of age of Veer, Divyaraj & Sumit four years hence will be 44 years more than sum of present age of Sameer & Ayush. Find the ratio of age of Veer, Sameer, Divyaraj, Ayush and Sumit after 10 years?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(19 : 20 : 18 : 17 : 21)
Explanation:
Let the present age of Veer, Sameer, Divyaraj, Ayush and Sumit be 14x, 15x, 13x, 12x, 16x respectively.

Sum of age of Veer, Divyaraj & Sumit four years hence = 44 years more than sum of present age of Sameer & Ayush
(14x + 13x + 16x + 4*3) = 44 + 15x + 12x
43x + 12 = 27x + 44
43x - 27x = 44 - 12
16x = 32
x = 2
Present age of Veer = 14*2 = 28 yrs
Present age of Sameer = 15*2 = 30 yrs
Present age of Divyaraj = 13*2 = 26 yrs
Present age of Ayush = 12*2 = 24 yrs
Present age of Sumit = 16*2 = 32 yrs

Ratio of age of Veer, Sameer, Divyaraj, Ayush and Sumit after 10 yrs = (28 + 10) : (30 + 10) : (26 + 10) : (24 + 10) : (32 + 10)
= 38 : 40 : 36 : 34 : 42
= 19 : 20 : 18 : 17 : 21.
Workspace



12. Distance travelled by a train is 1830 km and the speed of train is one more than twice the time taken to travel the distance. Find the ratio of the speed of train and time taken by the train.




SHOW ANSWER
Correct Ans:61 : 30
Explanation:
Let the time taken by train be 't' hr.
As per question, speed = 1 + 2t
WKT, Speed = Distance /Time
1 + 2t = 1830/t
2t2 + t - 1830 = 0
2t2 - 60t + 61t - 1830 = 0
2t(t - 30) + 61(t - 30) = 0
(2t + 61) (t - 30) = 0
t = 30; -61/2
So, t = 30 hrs.
Hence, speed = 1830/30 = 61 km/hr
Required ratio = 61 : 30
Workspace



13. If the digits of the age of Mr. Suman are reversed then the new age so obtained is the age of his wife. 1/11 of the sum of their ages is equal to the difference between their ages. If Mr. Suman is elder than his wife then find the ratio of their ages.




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 : 5
Explanation:
Let the present age of Mr. Suman = (10x + y) yrs.
Present age of his wife = (10y + x) yrs
According to the question,
(1/11)Sum of their ages = Difference of their ages
(1/11)(10x + y + 10y + x) = (10x + y) - (10y + x)
(1/11)(11x + 11y) = 9x - 9y
x + y = 9x - 9y
-8x = -10y
x/y = 10/8
x/y = 5/4
x : y = 5 : 4
Age of Mr. Suman = 10(5) + 4 = 54 yrs
Age of his wife = 10(4) + 5 = 45 yrs
Required ratio = 54/45 = 6 : 5.
Workspace



14. The ratio of the density of 3 kinds of petrol A1, A2 and A3 is 13 : 17 : 19. The density of A1 is 39 gm/cc and A1, A2 and A3 are mixed in the ratio of 3 : 5 : 7 by weight. If a litre of A3 cost Rs. 38 then find the cost of A3 in 1050 kg of mixture of A1, A2 and A3.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 326.67
Explanation:
Given:
Ratio of weight in mixture = 3 : 5 : 7
Ratio of density of 3 petrol = 13 : 17 : 19
Total weight of mixture = 1050 kg

Density of A1 = 39 gm/cc
Density of A2 = (17/13)*39 = 51 gm/cc
Density of A3 = (19/13)*39 = 57 gm/cc
WKT, Volume = Weight/Density
Now, the weight of A3 in 1050 kg mixture = (1050 x 7)/15 = 490 kg
Volume of A3 = 490/57 liters
Cost of A3 = (490/57)*38 = Rs. 326.67.
Workspace



15. Sachin and Anurag have monthly incomes in the ratio 6 : 7 and Their monthly expenditures in the ratio 5 : 4. If they save Rs. 700 and Rs. 2100 respectively, find the monthly expenditure of Anurag.




SHOW ANSWER
Correct Ans:2800
Explanation:
Given:
Ratio of income = 6 : 7
Ratio of expenditure = 5 : 4
Let the ratio of income of Sachin and Anurag be 6x and 7x respectively.
Let the ratio of expenditure of Sachin and Anurag be 5y and 4y respectively.
As per the question,
6x - 5y = 700 ...(1)
7x - 4y = 2100 ...(2)
On Solving (1) and (2),
we get x = 700, y = 700
Monthly Expenditure of Anurag = 4y = 4*700 = Rs.2800.
Workspace



16. The ratio of salary of two persons X and  Y is 5:8. If the salary of X  increases by 60% and that of Y decreases by 35% then the new ratio of their salaries become 40:27. What is X's salary?




SHOW ANSWER
Correct Ans:data inadequate
Explanation:
Ratio of salary of X and Y is 5:8

Let the original salary of X and Y be Rs.5k and Rs.8k respectively.

After increasing 60%, new salary of X = 160% of 5k = 160x5k/100 = 80k/10 ...(1)
After decreasing 35%, new salary of Y = (100-35)% of 8k = 65% of 8k = 52k/10 ...(2)

Given that, new ratio is 40:27
That is, 80k/10 : 52k/10 = 40/27
This does not give the value of k;
So that we cannot find X's exact salary.
Hence the answer is data inadequate.
Workspace



17. Daniel had 10 paise, 25 paise and 50 paise coins in the ratio of 5 : 4: 9 respectively. After giving Rs. 30 his mother he has Rs. 30. How many 50 paise coins did he have?




SHOW ANSWER
Correct Ans:90
Explanation:
Total money = 30 + 30 = 60

In this question the total money is given so we need to multiply the value of the coins in the ratio.

coins * ratio of coins = Total money
x = No Of Coins
5 * 0.10 x +4* 0.25x + 9 * 0.50x = 60

.50x + x + 4.5x = 60

6x = 60

x = 10

Number of 50 paise coins = 9 × 10= 90

Hence, the answer is 90


Workspace



18. Two numbers are in the ratio of 1(1/2) : 2(2/3). When each of these is increased by 15, the ratio changes to 1(2/3) : 2(1/2). The larger of the numbers is,




SHOW ANSWER
Correct Ans:48
Explanation:
Two numbers are in the ratio of,
1(1/2) : 2(2/3) => 3/2 : 8/3 = > 9 : 16 (9x, 16x)
1(2/3) : 1(1/2) => 5/3 : 5/2 => 2 : 3
(9x + 15)/(16x + 15) = 2/3
27x + 45 = 32x + 30
5x = 15
x = 3
The larger of the numbers is, 16x = 16*3 = 48
Workspace



19. Out of three positive numbers, the ratio of the first and the second numbers is 4 : 3 that of the second and the third numbers is 6 : 5 if the product of the second and the third numbers is 4320. What is the sum of three numbers?                  




SHOW ANSWER
Correct Ans:228
Explanation:
Ratio of 1st and 2nd numbers =4 : 3
Ratio of 2nd and 3rd numbers = 6 : 5

Let the 2nd number = 6x, third number = 5x

Product of 2nd and 3rd numbers = 4320

5x × 6x = 4320

x2 = 144

x = 12

2nd number = 72, 3rd number = 60 ,

1st number = (72/3)× 4 = 96
Sum of three numbers = 60 + 72 + 96 = 228

Hence, the answer is 228.
Workspace



20. Ratio of the salary of Balu& Peelu is 5:8. If the salary of Balu increase by 40% and those of Peelu decrease by 15%, the new ratio of their salary becomes 10:9. What is Balu 's salary?        




SHOW ANSWER
Correct Ans:Data inadequate
Explanation:
Let the original salary of Balu& Peelu be 5x & 8x respectively
New salary of Balu = 40% of 5x+ 5x
= (140/100) * 5x
= (700x /100)
New salary of Peelu = 8x +85% of 8x
= (185 /100 )
= (74x/5 )
Therefore 7x : (74x/5) = (10:9)
7x*(5/74x) = (10:9)
We can't find x, so the given data is inadequate
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Ratio and Proportion questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Ratio and Proportion @ Fresherslive

This page provides important questions on Ratio and Proportion along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Ratio and Proportion questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Ratio and Proportion Online tests. Ratio and Proportion Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Ratio and Proportion Test questions Online @ Fresherslive?

Ratio and Proportion questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Ratio and Proportion may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Ratio and Proportion questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Ratio and Proportion questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Ratio and Proportion in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Ratio and Proportion Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Ratio and Proportion test or get stuck on any particular question, our Ratio and Proportion test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Ratio and Proportion, exercise these advanced Ratio and Proportion questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Ratio and Proportion Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status