Ranking Puzzle Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Ranking Puzzle Questions: Solved 164 Ranking Puzzle Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Ranking Puzzle Questions

101. Aman is standing in a line of boys at his annual sports meet and is 31st from the front. The coach asks everyone to turn around by 180º. Now Aman is 12th from the front. How many boys are there in the line?




SHOW ANSWER
Correct Ans:42
Explanation:
Aman's Position = 31st from the front.
When the coach asks them to turn by 180º, Aman becomes 31 st from the bottom.
In addition, he is 12th from the front now.
So, number of boys = 31 + 12 = 43 (Adding Aman's position from front & bottom)
However, his position has been counted twice so we subtract one.
Hence, there are 42 boys in the row.
Workspace



102. Harish ranked 21st from the bottom and 11th from the top among those who passed an exam. Ten boys did not participate in the exam and three failed in it. How many boys were there in the class?




SHOW ANSWER
Correct Ans:44
Explanation:
Number of boys who passed = (21 + 11 - 1) = 31.
Not participate = 10
Number of boys who failed = 3
Total number of boys in the class = (31 + 10 + 3) = 44.
Workspace



103. Study the following arrangement to answer the given questions
E 3 M % R A $ L 8 O 5 F © I 4 G @ W 7 Z # 6 & B * 9 Q U 4 1 S
Which of the following is third to the left of the ninth to the right of ‘I’?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
3rd to the left of the 9th to the right of ‘I’ - 6th to the right of I
Here, 6th to the right of I is Z.
Hence, the correct answer is none of these.
Workspace



104. Sita is elder than Swapna. Lavanya is elder than Swapna but younger than Sita. Suvarna is younger than both Hari and Swapna, Swapna is elder than Hari. who is the youngest ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Suvarna
Explanation:
Sita > Swapna ……..(I)
Sita > Lavanya > Swapna ……..(II)
Hari, Swapna > Suvarna ……….(III)
Swapna > Hari ……….(IV)
From all the statements :
Sita > Lavanya > Swapna > Hari > Suvarna.
Workspace



105. A"™s weight is more than the weight of C, and A has the second highest weight. E weight is more than A. B weight more than D. who is the heaviest?




SHOW ANSWER
Correct Ans:E
Explanation:
According to the question,
A > C
A = second heights weight
So, E > A > C
Because A has 2nd height weight, E has highest weight.
Workspace



Among five persons - P, Q, R, S and T - each has different height.
Only two persons are shorter than S.
T is shorter than S but taller than R.
The one who is the second tallest among them is of 158 cm.

Refer the above for the Questions 106 to 105
106. Which of the following is possibly the height of Q?




SHOW ANSWER
Correct Ans:158 cm
Explanation:
Given:
Only two persons are shorter than S. T is shorter than S but taller than R.
S > T > R

So in the first and second place it may either P or Q. So the order will be like as follows,
P > Q > S > T > R
or
Q > P > S > T > R

It is given that second tallest is 158 cm. So Q is either 158 cm high or more than 158 cm.
Hence, the possible height of Q is 158 cm.
Workspace



Among five persons - P, Q, R, S and T - each has different height.
Only two persons are shorter than S.
T is shorter than S but taller than R.
The one who is the second tallest among them is of 158 cm.

Refer the above for the Questions 107 to 106
107. Which of the following statements is definitely true with respect to the given information?




SHOW ANSWER
Correct Ans:T is shorter than S
Explanation:
Given:
Only two persons are shorter than S. T is shorter than S but taller than R.
S > T > R

So in the first and second place it may either P or Q. So the order will be like as follows,
P > Q > S > T > R
or
Q > P > S > T > R

So from the arrangement it is clear that T is shorter than S.
Workspace



108. If you are 9th person in a queue starting from one end and 11th from another end, what is the number of persons in the queue? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:19
Explanation:


Number of person in the queue
= (position from one end) + (position from another end) - 1
= (9+11) - 1
= 20 - 1
= 19
Therefore, number of persons in the queue = 19.
Workspace



109. In a class, the rank of Soni and Moni are 22nd and 42nd from the top and bottom respectively. When they interchange their positions, Moni’s rank is 35th from the bottom. How many students are there in the class? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:56
Explanation:
The position of soni is 22nd from the top which when interchanged, becomes 35th from the bottom.
Total = top + bottom - 1
= 22 + 35 - 1
= 56
Therefore, 56 students are there in the class.
Workspace



Directions:
Six students A, B, C, D, E and F are the top six rankers of the class. No two students got the same rank. Student who got the highest marks is given rank 1 and the student who got the least marks is given rank 6. 'B' got less mark than both 'C' and 'F'. 'A' got more marks than 'E' but less than 'D'. 'B' got the second least and F got second highest. 'C' got less mark than 'A'.

Refer the above for the Questions 110 to 109
110. Who got sixth rank?




SHOW ANSWER
Correct Ans:E
Explanation:
B' got less mark than both 'C' and 'F',
C, F > B
'A' got more marks than 'E' but less than 'D'
D > A > E
B - Second least - 5th rank
F - Second highest - 2th rank



Hence, E got the sixth rank.
Workspace



Directions:
Six students A, B, C, D, E and F are the top six rankers of the class. No two students got the same rank. Student who got the highest marks is given rank 1 and the student who got the least marks is given rank 6. 'B' got less mark than both 'C' and 'F'. 'A' got more marks than 'E' but less than 'D'. 'B' got the second least and F got second highest. 'C' got less mark than 'A'.

Refer the above for the Questions 111 to 110
111. Who got the third rank?




SHOW ANSWER
Correct Ans:A
Explanation:
B' got less mark than both 'C' and 'F',
C, F > B
'A' got more marks than 'E' but less than 'D'
D > A > E
B - Second least - 5th rank
F - Second highest - 2th rank



Hence, A got the third rank.
Workspace



112. Directions: Study the following information carefully to answer the below-given question:

H, I, J, K, L, M and N were born in different months of the same year. J is older than I, K and L. Only three of them are older than M. H is older than J. I was born in May. The youngest person was born in August. L is younger than K. J was not born in February. Who among the following is the oldest? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Either N or H
Explanation:

Either N or H is the oldest.
Workspace



113. Alpha, Beta, Gamma, Delta, and Epsilon are friends and have birthdays on consecutive days though may not be in order Gamma is as many days old to Alpha as Beta is younger to Epsilon. Delta is two days older then Epsilon. Gamma's Birthday is on Wednesday. When is Epsilon & Alpha's birthday?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Thursday, Friday
Explanation:
Common Explanation:
People: Alpha, Beta, Gamma, Delta, and Epsilon.
Gamma is as many days old to Alpha as Beta is younger to Epsilon.
Gamma - Alpha = Epsilon - Beta
Gamma's Birthday is on Wednesday
Wednesday - Gamma
Delta is two days older than Epsilon
So the order is like Delta - Epsilon - Beta; Gamma Alpha
From the statement, let us assume the difference between Gamma and Alpha is 1 day.
Therefore, the difference between Beta and Epsilon is 1.
The final arrangement can be:

Day

People

Wednesday

Gamma

Thursday

Alpha

Friday

Delta

Saturday

Epsilon

Sunday

Beta

Workspace



114. There are five boxes J, K, Y, W and X placed on a table. Y is placed just above J, W is placed just above X, and K is placed below Y and X. Which of the following box is placed at the Top?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Date inadequate
Explanation:
Here, data is inadequate to solve the question.
Workspace



115. There are 40 students in a class and the ratio of Boys and Girls are 2:3. All of them are sitting in a row. B’s rank is 6th from the top and he is a boy. There are only 5 boys sitting in between B and D, who is a girl and is 16th from the top.Then how many girls are sitting between B and D?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:
Total number of students = 40
Ratio of boys and girls = 2 : 3
Total number of boys = 16
Total number of girls = 24

Given:
B’s rank is 6th from the top and D who is a girl and is 16th from the top. And there are only 5 boys sitting in between B and D.

Hence, there is totally 9 persons in between B and D. So there will be 4 girls in between B and D.
Workspace



Study the following information carefully to answer the given questions.
Five students J, K, L, M and N appeared in a test that comprised of five different subjects namely English, Hindi, Math, Physics and Chemistry. Each student got a different rank in each of these five subjects and the rank of no two students were the same in the same subject. It is known that
  • J got 1st rank in English and the lowest rank in Chemistry.
  • M got 5th rank in Physics which was also N's rank in Math.
  • L got 2nd rank in Math and his rank in Hindi was better than his rank in Math.
  • The person who got 4th rank in Math also got 3rd rank in English but he was not M.
  • M got 3rd rank in chemistry and J got a better rank in Hindi compared to his rank in Math.
  • N didn't get 1st rank in Physics and got 3rd rank in hindi.


Refer the above for the Questions 116 to 115
116. Who got 3rd Rank in Hindi? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:N
Explanation:

N got 3rd rank in Hindi.
Workspace



Study the following information carefully to answer the given questions.
Five students J, K, L, M and N appeared in a test that comprised of five different subjects namely English, Hindi, Math, Physics and Chemistry. Each student got a different rank in each of these five subjects and the rank of no two students were the same in the same subject. It is known that
  • J got 1st rank in English and the lowest rank in Chemistry.
  • M got 5th rank in Physics which was also N's rank in Math.
  • L got 2nd rank in Math and his rank in Hindi was better than his rank in Math.
  • The person who got 4th rank in Math also got 3rd rank in English but he was not M.
  • M got 3rd rank in chemistry and J got a better rank in Hindi compared to his rank in Math.
  • N didn't get 1st rank in Physics and got 3rd rank in hindi.


Refer the above for the Questions 117 to 116
117. Who got 2nd rank in English? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:M
Explanation:

M got 2nd rank in English.
Workspace



Study the following information carefully to answer the given questions.
Five students J, K, L, M and N appeared in a test that comprised of five different subjects namely English, Hindi, Math, Physics and Chemistry. Each student got a different rank in each of these five subjects and the rank of no two students were the same in the same subject. It is known that
  • J got 1st rank in English and the lowest rank in Chemistry.
  • M got 5th rank in Physics which was also N's rank in Math.
  • L got 2nd rank in Math and his rank in Hindi was better than his rank in Math.
  • The person who got 4th rank in Math also got 3rd rank in English but he was not M.
  • M got 3rd rank in chemistry and J got a better rank in Hindi compared to his rank in Math.
  • N didn't get 1st rank in Physics and got 3rd rank in hindi.


Refer the above for the Questions 118 to 117
118. What was K's rank in chemistry? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:2nd
Explanation:

K's got 2nd.rank in Chemistry.
Workspace



Study the following information carefully to answer the given questions.
Five students J, K, L, M and N appeared in a test that comprised of five different subjects namely English, Hindi, Math, Physics and Chemistry. Each student got a different rank in each of these five subjects and the rank of no two students were the same in the same subject. It is known that
  • J got 1st rank in English and the lowest rank in Chemistry.
  • M got 5th rank in Physics which was also N's rank in Math.
  • L got 2nd rank in Math and his rank in Hindi was better than his rank in Math.
  • The person who got 4th rank in Math also got 3rd rank in English but he was not M.
  • M got 3rd rank in chemistry and J got a better rank in Hindi compared to his rank in Math.
  • N didn't get 1st rank in Physics and got 3rd rank in hindi.


Refer the above for the Questions 119 to 118
119. Who got 1st rank in Physics? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:K
Explanation:

K got 1st rank in Physics.
Workspace



Study the following information carefully to answer the given questions.
Five students J, K, L, M and N appeared in a test that comprised of five different subjects namely English, Hindi, Math, Physics and Chemistry. Each student got a different rank in each of these five subjects and the rank of no two students were the same in the same subject. It is known that
  • J got 1st rank in English and the lowest rank in Chemistry.
  • M got 5th rank in Physics which was also N's rank in Math.
  • L got 2nd rank in Math and his rank in Hindi was better than his rank in Math.
  • The person who got 4th rank in Math also got 3rd rank in English but he was not M.
  • M got 3rd rank in chemistry and J got a better rank in Hindi compared to his rank in Math.
  • N didn't get 1st rank in Physics and got 3rd rank in hindi.


Refer the above for the Questions 120 to 119
120. L got the lowest rank in which of the following subject? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:English
Explanation:

L got the lowest rank ie., 5th rank in English.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Ranking Puzzle questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Ranking Puzzle @ Fresherslive

This page provides important questions on Ranking Puzzle along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Ranking Puzzle questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Ranking Puzzle Online tests. Ranking Puzzle Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Ranking Puzzle Test questions Online @ Fresherslive?

Ranking Puzzle questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Ranking Puzzle may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Ranking Puzzle questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Ranking Puzzle questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Ranking Puzzle in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Ranking Puzzle Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Ranking Puzzle test or get stuck on any particular question, our Ranking Puzzle test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Ranking Puzzle, exercise these advanced Ranking Puzzle questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Ranking Puzzle Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status