Ranking Puzzle Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Ranking Puzzle Questions: Solved 164 Ranking Puzzle Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Ranking Puzzle Questions

1. In a row of children, Divya is 7th from the left and Vijay is 9th from the right. When they interchange their places among themselves, Divya becomes 18th From the left. Then what will be Vijay"™s present position from the right ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20th
Explanation:
In a row of children, Divya is 7th from the left and Vijay is 9th from the right. When they interchange their places among themselves, Divya becomes 18th From the left. Then what will be Vijay’s present position from the right :

Explanation:

Present postion of Vijay = (18 – 7) + 9 = 20th
Workspace



2. In a class of 45 students, Amir"™s rank from the top is 16th . Ashok is 6 ranks below Amir. What is Ashok"™s rank from the bottom?




SHOW ANSWER
Correct Ans:24th
Explanation:
In a class of 45 students, Amir’s rank from the top is 16th . Ashok is 6 ranks below Amir. What is Ashok’s rank from the bottom:

Explanation :

Ashok’s rank from bottom = 45 – (16 + 6) + 1 = 24th
Workspace



3. In a row of thirty five children, A is fifteenth from the right end and there are ten children between A and D. What is D’s position from the left end of the row?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Can ’ t be determined
Explanation:
In a row of thirty five children, A is fifteenth from the right end and there are ten children between A and D. What is D’s position from the left end of the row:

Explanation :
D………….A(15th from right)……………..D……………..
Workspace



4. Mani is thirteenth from the top and twenty seventh from the bottom in a queue. How many persons are there in the queue?




SHOW ANSWER
Correct Ans:39
Explanation:
Mani is thirteenth from the top and twenty seventh from the bottom in a queue. How many persons are there in the queue:

Reference:


The total number of person is a queue = 13 + 27 -1 = 39

Hence the Correct Answer is: 39
Workspace



5. In a class of 42 students, Sonam"™s rank is twelfth from last. If Sona is six ranks ahead of Sonam, what is Sona"™s rank from the Start?




SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
In a class of 42 students, Sonam’s rank is twelfth from last. If Sona is six ranks ahead of Sonam, what is Sona’s rank from the Start:

Reference:

Sona’s rank from last = 12 + 6 = 18

Sona’s rank from start = 42 – 18 + 1 = 25

Hence the Correct Answer is: 25
Workspace



6. In a class of 75 students, where boys are twice that of girls. Dhanuja ranked thirteenth from top. If there are four girls ahead of Dhanuja, how many boys are after her in rank?




SHOW ANSWER
Correct Ans:42
Explanation:
In a class of 75 students, where boys are twice that of girls. Dhanuja ranked thirteenth from top. If there are four girls ahead of Dhanuja, how many boys are after her in rank:

Reference:

The number of girls and boys in the class is 25 and 50 respectively.

According to the question, there are 4 girls ahead of Dhanuja.

12 - 4 = 8 boys are ahead of her.

Hence, the number of boys ranked after Dhanuja = 50 – 8 = 42

Hence the Correct Answer is: 42
Workspace



7. In a row of 60 students Bharath is 41th from right end and Chandra is 48st from left end, Rohit is exactly in the middle of Bharath and Chandra. What is the position of Rohit from left end of the row?




SHOW ANSWER
Correct Ans:34
Explanation:
In a row of 60 students Bharath is 41th from right end and Chandra is 48st from left end, Rohit is exactly in the middle of Bharath and Chandra. What is the position of Rohit from left end of the row:

Reference:




Letthe number of students between Bharath and Chandra be ‘n’

Then, n = 48 + 41 – 60 – 2 = 89 – 62 = 27

∴ the number of students between Bharath and Chandra is 27

Hence, the middle of 1 to 27 is 14.

The position of Rohit from left end = 48 – 14 = 34

Hence the Correct Answer is: 34
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
 
Seven persons – Kajal, Bhagat, Mandeep, Kiran, Rinku, Pranav, and Shreya have different height and weight such that the tallest one is not the heaviest one.

Kiran is taller than Kajal but not heavier than Shreya. Bhagat is heavier than Rinku but not as much tall as Mandeep. Pranav is heavier than Bhagat and Rinku but shorter than Mandeep and Bhagat. Kiran is not taller than Pranav. Shreya is not taller than Kajal and also not heavier than Rinku. Kajal is not lighter than Mandeep who is heavier than Bhagat. Mandeep is shorter than only one person. Pranav is not the second heaviest and is lighter than Mandeep.

Refer the above for the Questions 8 to 7
8. How many person(s) are heavier than the one who is second shortest?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None
Explanation:
Common Explanation:

Reference:

Seven persons – Kajal, Bhagat, Mandeep, Kiran, Rinku, Pranav, and Shreya have different height and weight such that the tallest one is not the heaviest one.

Inference:

We will keep this information in mind while solving the puzzle.

Reference:

Bhagat is heavier than Rinku but not as much tall as Mandeep.

Pranav is heavier than Bhagat and Rinku but shorter than Mandeep and Bhagat.

Inference:

Here, we can make the following inference with the help of above hints:

Order of Weight:

Pranav > Bhagat > Rinku

Order of Height:

Mandeep > Bhagat > Pranav

Reference:

Kiran is taller than Kajal but not heavier than Shreya.

Kiran is not taller than Pranav.

Shreya is not taller than Kajal and also not heavier than Rinku.

Inference:

Using the above hints, we have:

Order of Weight:

Rinku > Shreya > Kiran

Order of Height:

Pranav > Kiran > Kajal > Shreya

Combining these results with the previous results, we have:

Order of Weight:

Pranav > Bhagat > Rinku > Shreya > Kiran

Order of Height:

Mandeep > Bhagat > Pranav > Kiran > Kajal > Shreya

Reference:

Pranav is not the second heaviest and is lighter than Mandeep.

Kajal is not lighter than Mandeep who is heavier than Bhagat.

Inference:

After using the above hints, we have:

Order of Weight:

Kajal > Mandeep > Pranav > Bhagat > Rinku > Shreya > Kiran

Order of Height:

Mandeep > Bhagat > Pranav > Kiran > Kajal > Shreya

Reference:

Mandeep is shorter than only one person.

Inference:

After using the above hints, we have:



Following the final solution we can say that no one is heavier than the one who is second shortest.

Hence, the correct answer is option A.
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
 
Seven persons – Kajal, Bhagat, Mandeep, Kiran, Rinku, Pranav, and Shreya have different height and weight such that the tallest one is not the heaviest one.

Kiran is taller than Kajal but not heavier than Shreya. Bhagat is heavier than Rinku but not as much tall as Mandeep. Pranav is heavier than Bhagat and Rinku but shorter than Mandeep and Bhagat. Kiran is not taller than Pranav. Shreya is not taller than Kajal and also not heavier than Rinku. Kajal is not lighter than Mandeep who is heavier than Bhagat. Mandeep is shorter than only one person. Pranav is not the second heaviest and is lighter than Mandeep.

Refer the above for the Questions 9 to 8
9. Who among the following is the second lightest?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Shreya
Explanation:
Common Explanation:

Reference:

Seven persons – Kajal, Bhagat, Mandeep, Kiran, Rinku, Pranav, and Shreya have different height and weight such that the tallest one is not the heaviest one.

Inference:

We will keep this information in mind while solving the puzzle.

Reference:

Bhagat is heavier than Rinku but not as much tall as Mandeep.

Pranav is heavier than Bhagat and Rinku but shorter than Mandeep and Bhagat.

Inference:

Here, we can make the following inference with the help of above hints:

Order of Weight:

Pranav > Bhagat > Rinku

Order of Height:

Mandeep > Bhagat > Pranav

Reference:

Kiran is taller than Kajal but not heavier than Shreya.

Kiran is not taller than Pranav.

Shreya is not taller than Kajal and also not heavier than Rinku.

Inference:

Using the above hints, we have:

Order of Weight:

Rinku > Shreya > Kiran

Order of Height:

Pranav > Kiran > Kajal > Shreya

Combining these results with the previous results, we have:

Order of Weight:

Pranav > Bhagat > Rinku > Shreya > Kiran

Order of Height:

Mandeep > Bhagat > Pranav > Kiran > Kajal > Shreya

Reference:

Pranav is not the second heaviest and is lighter than Mandeep.

Kajal is not lighter than Mandeep who is heavier than Bhagat.

Inference:

After using the above hints, we have:

Order of Weight:

Kajal > Mandeep > Pranav > Bhagat > Rinku > Shreya > Kiran

Order of Height:

Mandeep > Bhagat > Pranav > Kiran > Kajal > Shreya

Reference:

Mandeep is shorter than only one person.

Inference:

After using the above hints, we have:



Following the final solution we can say that Shreya is the second lightest.

Hence, the correct answer is option D.
Workspace



10. There were 70 students in the class. First 20 ranks were got by girls, out of 30 girls. Only 10 girls did not get any rank. Anoop took 35th rank from bottom, then what will be the rank of Anoop from top, in boys from the class?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6th
Explanation:
20 ranks will be filled by girls, remaining 40 ranks filled by boys
So If he was 35th from bottom,
Then,
Top = Total + 1 - Bottom
= 60 + 1 - 35 = 26
His rank will be 26th from top.
Among boys = 26 - 20 = 6
From top his rank will be 6.
Workspace



11. Kabir"™s ranked 48th from the bottom and 1st from the top among those who passed an exam. Seven boys did not participate in the exam and twelve failed in it. How many boys were there in the class?




SHOW ANSWER
Correct Ans:67
Explanation:
Number of boys who passed = Top + Bottom - 1
= (48 + 1 - 1) = 48
So, total number of boys in the class
= (48 + 12 + 7) = 67
Workspace



12. Ramesh is 5th from right end and Yogesh is 15th from left end. If they interchange their places Yogesh becomes 24th from left end then what is number of students ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:28
Explanation:
No of Ramesh from right = 5th
No of Yogesh from left = 15th
After interchange
Yogesh takes place of Ramesh who is 5th from right
Now place of Yogesh is 24th from left
Total no of students = 5 + 24 - 1 = 28.
Hence, option (B) is the correct response.
Workspace



13. Five friends are standing in a line. Nishu is taller than Riya but shorter than Pooja. Amrita is the shortest.Riya is shorter than Nishu but taller than Nikita.Who is the second tallest?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nishu
Explanation:
Pooja > Nishu > Riya > Nikita > Amrita
Hence, Nishu is second tallest.
Workspace



14. Mohan, Ritika, Janvi, Priya and Riya are friends. Janvi runs faster than Ritika but slower than Priya. Mohan is the slowest runner and Riya runs faster than Priya. Who runs the fastest among the five?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Riya
Explanation:
Riya > Priya > Janvi > Ritika > Mohan
Riya runs fastest among the five.
Workspace



15. In a row of boys, Jeevan is seventh from the start and eleventh from the end. In another row of boys, Vikas is tenth from the start and twelfth from the end. How many boys are there in both the rows together?




SHOW ANSWER
Correct Ans:38
Explanation:
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the given question.

Amongst five friends, each got a different percentage of marks in the examination. Anika scored more than Alka but less than Anjali. Anjali scored 70% marks. Anamika scored less marks than only Anshika. The one who scored the minimum marks scored 65% marks and the one who scored the highest, scored 87% marks.

Refer the above for the Questions 16 to 15
16. Who is the most likely to have scored 82% marks?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Anamika
Explanation:
Anika scored more than Alka but less than Anjali. Anjali scored 70% marks.
---> Anjali (70%) > Anika > Alka

Anamika scored less marks than only Anshika.
-----> Anshika > Anamika > Anjali (70%) > Anika > Alka

The one who scored the minimum marks scored 65% marks and the one who scored the highest, scored 87% marks.
---> Anshika (87%) > Anamika > Anjali (70%) > Anika > Alka (65%)
Hence, Anamika is the most likely to have scored 82% marks.
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the given question.

Amongst five friends, each got a different percentage of marks in the examination. Anika scored more than Alka but less than Anjali. Anjali scored 70% marks. Anamika scored less marks than only Anshika. The one who scored the minimum marks scored 65% marks and the one who scored the highest, scored 87% marks.

Refer the above for the Questions 17 to 16
17. Who scored the second lowest marks?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Anika
Explanation:
Anika scored more than Alka but less than Anjali. Anjali scored 70% marks.
---> Anjali (70%) > Anika > Alka

Anamika scored less marks than only Anshika.
-----> Anshika > Anamika > Anjali (70%) > Anika > Alka

The one who scored the minimum marks scored 65% marks and the one who scored the highest, scored 87% marks.
---> Anshika (87%) > Anamika > Anjali (70%) > Anika > Alka (65%)
Workspace



Directions: Answer the following question based on the statements given below.

I. There are 3 poles on each side of the road.
II. These six poles are labelled A, B, C, D, E and F.
III. The poles are of different colours namely - Golden, Silver, Metallic, Black, Bronze and White.
IV. The poles are of different heights.
V. E, the tallest pole, is exactly opposite to the golden coloured pole.
VI. The shortest pole is exactly opposite to the metallic coloured pole.
VII. F, the black coloured pole, is located between A and D.
VIII. C, the bronze coloured pole, is exactly opposite to A.
IX. B, the metallic coloured pole, is exactly opposite to F.
X. A, the white coloured pole, is taller than C but shorter than D and B.

Refer the above for the Questions 18 to 17
18. What is the colour of the tallest pole? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Silver
Explanation:
Reference:
V. E, the tallest pole, is exactly opposite to the golden coloured pole.
VII. F, the black coloured pole, is located between A and D.
VIII. C, the bronze coloured pole, is exactly opposite to A.
----> From these statements, it is clear that, D is exactly opposite to E, and D be the golden coloured pole.

Reference:
IX. B, the metallic coloured pole, is exactly opposite to F.
X. A, the white coloured pole, is taller than C but shorter than D and B.
Now the only left pole colour is Silver, which would be the pole colour of E.


And From statement X, it is clear that, height of poles is in the order of D, B > A > C

Reference:
VI. The shortest pole is exactly opposite to the metallic coloured pole.
----> It is clear that, F being the shortest pole is exactly opposite to the metallic coloured pole.
And from statement V, it is clear that, E is the tallest pole.
Thus, the height of poles is in the order of E > D/B > B/D > A > C > F
Workspace



Directions: Answer the following question based on the statements given below.

I. There are 3 poles on each side of the road.
II. These six poles are labelled A, B, C, D, E and F.
III. The poles are of different colours namely - Golden, Silver, Metallic, Black, Bronze and White.
IV. The poles are of different heights.
V. E, the tallest pole, is exactly opposite to the golden coloured pole.
VI. The shortest pole is exactly opposite to the metallic coloured pole.
VII. F, the black coloured pole, is located between A and D.
VIII. C, the bronze coloured pole, is exactly opposite to A.
IX. B, the metallic coloured pole, is exactly opposite to F.
X. A, the white coloured pole, is taller than C but shorter than D and B.

Refer the above for the Questions 19 to 18
19. Which is the second tallest pole? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:D or B
Explanation:
Reference:
V. E, the tallest pole, is exactly opposite to the golden coloured pole.
VII. F, the black coloured pole, is located between A and D.
VIII. C, the bronze coloured pole, is exactly opposite to A.
----> From these statements, it is clear that, D is exactly opposite to E, and D be the golden coloured pole.

Reference:
IX. B, the metallic coloured pole, is exactly opposite to F.
X. A, the white coloured pole, is taller than C but shorter than D and B.
Now the only left pole colour is Silver, which would be the pole colour of E.


And From statement X, it is clear that, height of poles is in the order of D, B > A > C

Reference:
VI. The shortest pole is exactly opposite to the metallic coloured pole.
----> It is clear that, F being the shortest pole is exactly opposite to the metallic coloured pole.
And from statement V, it is clear that, E is the tallest pole.
Thus, the height of poles is in the order of E > D/B > B/D > A > C > F

It cannot be established that which of the two poles B / D is taller but it is sure that either of B or D is the second tallest.
Workspace



Directions: Refer to the data below and answer the questions that follow.

Seven competitive eaters participated in eating and drinking competition. The persons who participated in both events were P, Q, R, S, T, U and V. The winner was to be selected based upon the time taken to complete the food/drinks. Each person completed their food/drinks in different time periods, i.e. no two persons completed their food/drinks at the same time. Each person obtained a particular position according to his performance. The one who got the top position performed better than others while one who got the lowest position performed worse. P's position in eating competition was just above U but in drinking competition he was just below R. S's position in drinking competition was just above V but in eating competition, he was just below T. No persons were assigned positions between P and S in both competitions. At least four persons got positions above P in eating competition and at least four persons are below him in drinking competition. R did not get the highest or the lowest position in any competition. U's performance was better than V's in both the competitions.

Refer the above for the Questions 20 to 19
20. Who among the following got the same position both in eating and drinking competitions? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both R and S
Explanation:
Reference:
P's position in eating competition was just above U but in drinking competition he was just below R.
Inference:
Ranks Eating competition Drinking competition
P R
U P

Reference:
S's position in drinking competition was just above V but in eating competition, he was just below T. No persons were assigned positions between P and S in both competitions.
Inference:
Ranks Eating competition Drinking competition
T R
S P
P S
U V

Reference:
At least four persons got positions above P in eating competition and at least four persons are below him in drinking competition. R did not get the highest or the lowest position in any race. U‘s performance was better than V’s in both the competitions. So, the final arrangement is:
Inference:
Ranks Eating competition Drinking competition
1 Q U
2 R R
3 T P
4 S S
5 P V
6 U Q or T
7 V Q or T
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Ranking Puzzle questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Ranking Puzzle @ Fresherslive

This page provides important questions on Ranking Puzzle along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Ranking Puzzle questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Ranking Puzzle Online tests. Ranking Puzzle Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Ranking Puzzle Test questions Online @ Fresherslive?

Ranking Puzzle questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Ranking Puzzle may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Ranking Puzzle questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Ranking Puzzle questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Ranking Puzzle in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Ranking Puzzle Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Ranking Puzzle test or get stuck on any particular question, our Ranking Puzzle test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Ranking Puzzle, exercise these advanced Ranking Puzzle questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Ranking Puzzle Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status