Railways Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Railways Questions: Solved 119 Railways Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Railways Questions

21. Which state has the longest route (in kilometers) of railway line in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:
Workspace



22. Into how many zones is the Indian Railways organized ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:17
Explanation:
Workspace



23. The first Indian railway line was opened by the British : 




SHOW ANSWER
Correct Ans:From Bombay to Thane
Explanation:
Workspace



24. In which of the following cities is the National Rail Museum located ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:New Delhi
Explanation:
Workspace



25. In which city is the Indian Railway Institute of Financial Management being set up as announced in the Railway Budget 2013 ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Secunderabad
Explanation:
Workspace



26. Which of the following zones administers the Matheran Hill Railway?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Central Railways
Explanation:
Workspace



27. Which of the following zonal headquarters - city combination is incorrect?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North Western - Jodhpur
Explanation:
Workspace



28. Through which of the following group of states does the Konkan Railways run?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Maharashtra - Karnataka - Goa - Kerala
Explanation:
Workspace



29. Which of the following is the largest marshalling yard in India (also the longest in Asia)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Visakhapatnam
Explanation:
Workspace



30. Which of the following is the largest zone in terms of route kilometers?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Northern Railways
Explanation:
Workspace



31. The Maitree Express connects India with which of the following countries?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bangladesh
Explanation:
Workspace



32. Which of the following ran the first train from Bori Bunder to Thane in 1853?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Great Indian Peninsula Railway
Explanation:
Workspace



33. What is the rank of India in the world in terms of length of railroad network?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Fourth
Explanation:
Workspace



34. In which city is the Wheel and Axle Plant of the Indian Railways located? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bangalore
Explanation:
Rail Wheel Factory, Yelehanka (RWF) (also known as Wheel and Axle Plant) is a manufacturing unit of Indian Railways, producing wheels, axles and wheel sets of railroad wagons, coaches and locomotives for the use of Indian Railways and overseas customers is situated at Yelahanka, Bangalore in the Indian state of Karnataka.
Workspace



35. Who was the Governor General of India when Railways were first introduced in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lord Dalhousie
Explanation:
Workspace



36. Shatabdi Express trains were introduced in 1989 to commemorate the 100th anniversary of which of the following personalities?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jawaharlal Nehru
Explanation:
Workspace



37. Who of the following was the first Railway Minister of independent India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:John Mathai
Explanation:
Workspace



38. Fairy Queen, the world's oldest steam locomotive in regular operation, plies between New Delhi and _____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Alwar
Explanation:
Workspace



39. Which of the following stations was formerly known as Victoria Terminus?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chhatrapati Shivaji Terminus
Explanation:
Workspace



40. What is the width of broad gauge railway line in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5 feet 6 inches
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Railways questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Railways @ Fresherslive

This page provides important questions on Railways along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Railways questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Railways Online tests. Railways Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Railways Test questions Online @ Fresherslive?

Railways questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Railways may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Railways questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Railways questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Railways in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Railways Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Railways test or get stuck on any particular question, our Railways test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Railways, exercise these advanced Railways questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Railways Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status