Railways: Solved 113 Railways Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Railways Questions

1. Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) certified ________ as India's first Eat Right Station.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mumbai Central railway station
Explanation:
Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) certified Mumbai Central railway station as India's first Eat Right Station. It rated the station with four stars rating. The move comes under the Eat Right India initiative started by FSSAI in 2018.


2. The shuttle train service between Lahore and ________ railway station resumed its operation on 15 December after a gap of 22 years.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Wagah
Explanation:
The shuttle train service between Lahore and Wagah railway station resumed its operation on 15 December after a gap of 22 years. The service was inaugurated by Pakistan Railways Minister Sheikh Rashid. The train service was operated till 1997. It was closed due to certain operational and security.


3. With which country did India sign the Joint Declaration of Intent (JDI) to strengthen the cooperation on strategic projects in the field of Railways?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Germany
Explanation:
The Union Cabinet assessed and approved the Joint Declaration of Intent (JDI) between India and Germany.


Fresherslive Current Affairs
4. Recently as per Railway Minister Piyush Goyal, India Railways will connect the country from Kashmir to Kanyakumari by which year?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2022
Explanation:
Railways Minister Piyush Goyal said that Indian Railways will connect the country from Kashmir to Kanyakumari before August 15, 2022.


5. What is the name of the first train of Indian Railways handed over to private players for operation?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tejas Express
Explanation:
Tejas Express, running on Delhi - Lucknow route, is run by private sector operators as a part of 100 days action plan . However, the custody of the train will be with the Indian Railway Catering and Tourism Corporation.

Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath flagged off India's first private train Delhi - Lucknow Tejas Express.


Fresherslive Current Affairs
6. On November 14, 2019, With which locomotive factory, Indian Railways & French multinational company Alstom have entered into procurement cum maintenance agreement to deliver the 10 locomotives in FY (fiscal year) 2019-20?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Madhepura Electric Locomotive Pvt. Ltd. (MELPL)
Explanation:
Indian Railways entered into Procurement cum Maintenance Agreement with Madhepura Electric Locomotive Pvt. Ltd. (MELPL) as part of largest Foreign Direct Investment project of Indian Railways.

MELPL is a joint venture of Indian Railways and M/s Alstom.

An agreement worth 3.5 billion Euro was signed to manufacture 800 electric locomotives for freight service and its associated maintenance.


7. The earnings from internet ticketing services of IRCTC (Indian Railway Catering and Tourism Corporation) increased by _______% between the period April, 2019 and September, 2019.




SHOW ANSWER
Correct Ans:80.80%
Explanation:
The earnings from internet ticketing services of IRCTC (Indian Railway Catering and Tourism Corporation) increased by 80.8% between the period April, 2019 and September, 2019. The earnings in the four-month period is Rs 199.3 crores. It was Rs 199.3 crore before April, 2019. The revenue has almost doubled.


8. Which is the India's first double Decker train?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ahmedabad Mumbai Central Double Decker Express
Explanation:
Mumbai Ahmedabad Double Decker superfast express train was introduced on September 2012. It was the first Indian Railways branded advertisements train.


9. The first Shatabdi express was introduced between which of the following locations?




SHOW ANSWER
Correct Ans:New-Delhi and Jhansi
Explanation:
The name "Shatabdi" means centenary in Sanskrit. The first Shatabdi Express train was introduced in 1988, by then Railways Minister Madhavrao Scindia to commemorate the birth centenary of Jawahar Lal Nehru the first Prime Minister of India, between New Delhi and Jhansi Junction.


10. New Humsafar Express, 3-tier AC train was flagged off between which two locations on 2 June 2018?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jodhpur and Bandra
Explanation:
Humsafar Express are a completely 3-tier AC sleeper trains which started their operation from December 2016. On June 2, 2018, Union Railway Minister, Piyush Goyal flagged off a new Humsafar Jodhpur Bandra Express.


11. Elphinstone Road suburban railway station which was recently renamed as Prabhadevi is situated in? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mumbai
Explanation:
Prabhadevi railway station (formerly Elphinstone Road, station code: EPR), is a railway station on the Western line of the Mumbai Suburban Railway in Mumbai, India. This renaming was first proposed by Shiv Sena leader Diwakar Raote in 1991. The name Prabhadevi comes from Hindu goddess Prabhavati Devi.


Fresherslive Current Affairs
12. Indian railways that play an important role in our life was nationalized in?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1951
Explanation:
The Indian Railways started its service on 16 April 1853. The Railways were first introduced in India in 1853 from Bombay to Thane. In 1951 the system was nationalised, making Indian Railways one of the largest networks in the world.


13. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bangalore
Explanation:


14. Headquarters of which one among the following Railway Zones in India is situated at the highest elevation from the mean sea level?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South Western Railway
Explanation:


15. Which state has the longest route (in kilometers) of railway line in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttar Pradesh
Explanation:


16. Into how many zones is the Indian Railways organized ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:17
Explanation:


17. The first Indian railway line was opened by the British : 




SHOW ANSWER
Correct Ans:From Bombay to Thane
Explanation:


18. In which of the following cities is the National Rail Museum located ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:New Delhi
Explanation:


19. In which city is the Indian Railway Institute of Financial Management being set up as announced in the Railway Budget 2013 ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Secunderabad
Explanation:


20. Which of the following zones administers the Matheran Hill Railway?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Central Railways
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Railways questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Railways @ Fresherslive

This page provides important questions on Railways along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Railways questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Railways Online tests. Railways Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Railways Test questions Online @ Fresherslive?

Railways questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Railways may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Railways questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Railways questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Railways in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Railways Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Railways test or get stuck on any particular question, our Railways test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Railways, exercise these advanced Railways questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Railways Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.