Progression Questions and Answers updated daily – Aptitude



70 Progression Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Progression online test. Progression Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Progression Questions

1. Find the sum of the first 17 natural numbers ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:289
Explanation:
1 + 3 + 5 + ... + 33
Here the first term = 1 , common difference = 2
Sum of 17 terms = (17/2) (1 + 33) = 17 x 17 = 289


2. In an arithmetic progression the first term is 10 and its common difference is 8. If the general term is an , find a19 - a11.



SHOW ANSWER
Correct Ans:64
Explanation:
Given a = 10 and common difference = 8.
General Term an = a +(n-1)d => an = 10 + 8(n-1) = 8n + 2
a19 = 152 + 2=154
a11 = 88 + 2 = 90
a19 - a11 = 64


3. In an arithmetic progression the first term is 9 and its common difference is 6. If the general term is an , find a17 - a11.



SHOW ANSWER
Correct Ans:36
Explanation:
Given a = 9 and common difference = 6.
General Term an = a +(n-1)d => an = 9 + 6(n-1) = 6n + 3
a17 = 102 + 3=105
a11 = 66 + 3 = 69
a17 - a11 = 36


4. In an arithmetic progression the first term is 9 and its common difference is 7. If the general term is an , find a32 - a26.



SHOW ANSWER
Correct Ans:42
Explanation:
Given a = 9 and common difference = 7.
General Term an = a +(n-1)d => an = 9 + 7(n-1) = 7n + 2
a32 = 224 + 2=226
a26 = 182 + 2 = 184
a32 - a26 = 42


5. In an arithmetic progression the first term is 5 and its common difference is 3. If the general term is an , find a18 - a13.



SHOW ANSWER
Correct Ans:15
Explanation:
Given a = 5 and common difference = 3.
General Term an = a +(n-1)d => an = 5 + 3(n-1) = 3n + 2
a18 = 54 + 2=56
a13 = 39 + 2 = 41
a18 - a13 = 15


6. In an arithmetic progression the first term is 12 and its common difference is 5. If the general term is (an) , find a17 - a11.



SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Given a = 12 and common difference = 5.
General Term an = a +(n-1)d => an = 12 + 5(n-1) = 5n + 7
a17 = 85 + 7=92
a11 = 55 + 7 = 62
a17 - a11 = 30


7. In an arithmetic progression the first term is 7 and its common difference is 6. If the general term is (an) , find a21 - a16



SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Given a = 7 and common difference = 6.

General Term an = a +(n-1)d
=> an = 7 + 6(n-1) = 6n + 1

a21 = 126 + 1=127
a16 = 96 + 1 = 97

a21 - a16 = 30


8. In an arithmetic progression the first term is 8 and its common difference is 5. If the general term is (an) , find a11 - a5



SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Given a = 8 and common difference = 5.
General Term an= a +( n-1 )d => a_n = 8 + 5(n-1) = 5n + 3
a11 = 55 + 3 = 58 a5 = 25 + 3 = 28
a11 - a5 = 30


9. In an arithmetic progression the first term is 9 and its common difference is 7. If the general term is an , find (a12 - a6) / 6 .



SHOW ANSWER
Correct Ans:7
Explanation:
Given a = 9 and common difference = 7.
General Term an = a +(n-1)d => an = 9 + 7(n-1) = 7n + 2
a12 = 84 + 2=86
a6 = 42 + 2 = 44
a12 - a6 = 42


10. In an arithmetic progression the first term is 7 and its common difference is 6. If the general term is an , find a10 - a7.



SHOW ANSWER
Correct Ans:18
Explanation:
Given a = 7 and common difference = 6.
General Term an = a +(n-1)d => an = 7 + 6(n-1) = 6n + 1
a10 = 60 + 1=61
a7 = 42 + 1 = 43
a10 - a7 = 18


11. In an arithmetic progression the first term is 11 and its common difference is 6. If the general term is an , find a18 - a13.



SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Given a = 11 and common difference = 6.
General Term an = a +(n-1)d => an = 11 + 6(n-1) = 6n + 5
a18 = 108 + 5=113
a13 = 78 + 5 = 83
a18 - a13 = 30


12. In an arithmetic progression the first term is 7 and its common difference is 3. If the general term is an , find a20 - a13.



SHOW ANSWER
Correct Ans:21
Explanation:
Given a = 7 and common difference = 3.
General Term an = a +(n-1)d => an = 7 + 3(n-1) = 3n + 4
a20 = 60 + 4=64
a13 = 39 + 4 = 43
a20 - a13 = 21


13. In an arithmetic progression the first term is 7 and its common difference is 3. If the general term is an, find a22 - a14.



SHOW ANSWER
Correct Ans:24
Explanation:
Given a = 7 and common difference = 3.
General Term an = a +(n-1)d => an = 7 + 3(n-1) = 3n + 4
a22 = 66 + 4=70
a14 = 42 + 4 = 46
a22 - a14 = 24


14. In an arithmetic progression the first term is 8 and its common difference is 3. If the general term is an, find a42 - a31.



SHOW ANSWER
Correct Ans:33
Explanation:
Given a = 8 and common difference = 3.
General Term an = a +(n-1)d => an = 8 + 3(n-1) = 3n + 5
a42 = 126 + 5=131
a31 = 93 + 5 = 98
a42 - a31 = 33


15. In an arithmetic progression the first term is 4 and its common difference is 2. If the general term is an , find a22 - a16.



SHOW ANSWER
Correct Ans:12
Explanation:
Given a = 4 and common difference = 2.
General Term an = a +(n-1)d => an = 4 + 2(n-1) = 2n + 2
a22 = 44 + 2=46
a16 = 32 + 2 = 34
a22 - a16 = 12


16. In an arithmetic progression the first term is 5 and its common difference is 4. If the general term is an , find a6 x a3.



SHOW ANSWER
Correct Ans:325
Explanation:
Given a = 5 and common difference = 4.
General Term an = a +(n-1)d => an = 5 + 4(n-1) = 4n + 1
a6 = 24 + 1= 25
a3 = 12 + 1 = 13
a6* a3 = 325


17. In an arithmetic progression the first term is 21 and its common difference is 2. If the general term is an , find a21 - a14.



SHOW ANSWER
Correct Ans:14
Explanation:
Given a = 21 and common difference = 2.
General Term an = a +(n-1)d => an = 21 + 2(n-1) = 2n + 19
a21 = 42 + 19 = 61
a14 = 28 + 19 = 47
a21 - a14 = 14


18. In an arithmetic progression the first term is 11 and its common difference is 2. If the general term is an , find a21 - a13.



SHOW ANSWER
Correct Ans:16
Explanation:
Given a = 11 and common difference = 2.

General Term an = a +(n-1)d
=> an = 11 + 2(n-1) = 2n + 9

a21 = 42 + 9=51
a13 = 26 + 9 = 35

a21 - a13 = 16


19. In an arithmetic progression the first term is 7 and its common difference is 1. If the general term is an , find a11 - a8.



SHOW ANSWER
Correct Ans:3
Explanation:
Given a = 7 and common difference = 1.
General Term a_n = a +(n-1)d => an = 7 + 1(n-1) = 1n + 6
a11 = 11 + 6 = 17
a8 = 8 + 6 = 14
a11 - a8 = 3


20. In an arithmetic progression the first term is 6 and its common difference is 2. If the general term is an , find a10 - a6.



SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:
Given a = 6 and common difference = 2.
General Term a_n = a +(n-1)d => an = 6 + 2(n-1) = 2n + 4
a10 = 20 + 4 = 24
a6 = 12 + 4 = 16
a10 - a6 = 8





Are you seeking for good platform for practicing Progression questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Progression @ Fresherslive

This page provides important questions on Progression along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Progression questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Progression Online tests. Progression Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Progression Test questions Online @ Fresherslive?

Progression questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Progression may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Progression questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Progression questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Progression in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Progression Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Progression test or get stuck on any particular question, our Progression test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Progression, exercise these advanced Progression questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Progression Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.