Problem Solving (Analytical) Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Problem Solving (Analytical) Questions: Solved 66 Problem Solving (Analytical) Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Problem Solving (Analytical) Questions

Seven Professors A, B, C, D, E, F and G are engaged in evaluation of answer papers in three different subjects English, Mathematics and History. Atleast two persons evaluate the papers in each subject. Each of the evaluators stay in different Buildings P, Q, R, S, T, V and W not necessarily in the same order.

A evaluates English papers only with E and stays in Building R. D stays in Building W and does not evaluate Maths papers. The one who stays in Building V evaluates History papers. B and C do not evaluate the papers in the same subject. Those who evaluate English papers do not stay in Building Q. F stays in Building P but does not evaluate History papers. G evaluates same papers as F. C stays in Building T.

Refer the above for the Questions 21 to 20
21. Which of the following combinations of subject, person and building is definitely correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mathematics-G-Q
Explanation:
Solution is

Combination Mathematics-G-Q is definitely correct.
Workspace



Seven Professors A, B, C, D, E, F and G are engaged in evaluation of answer papers in three different subjects English, Mathematics and History. Atleast two persons evaluate the papers in each subject. Each of the evaluators stay in different Buildings P, Q, R, S, T, V and W not necessarily in the same order.

A evaluates English papers only with E and stays in Building R. D stays in Building W and does not evaluate Maths papers. The one who stays in Building V evaluates History papers. B and C do not evaluate the papers in the same subject. Those who evaluate English papers do not stay in Building Q. F stays in Building P but does not evaluate History papers. G evaluates same papers as F. C stays in Building T.

Refer the above for the Questions 22 to 21
22. Who stays in Building V?




SHOW ANSWER
Correct Ans:B
Explanation:
Solution is

B
stays in Building V
Workspace



Six plays – A, B, C, D, E and F are staged on six days of the week starting from Monday to Saturday. Play C is staged on Tuesday. Plays A, F and B are staged one after other in the same order. Play D is not staged on Monday or Wednesday.

Refer the above for the Questions 23 to 23
23. Find the odd man out




SHOW ANSWER
Correct Ans:FD
Explanation:
Solution is
Monday --- E
Tuesday --- C
Wednesday --- A
Thursday --- F
Friday --- B
Saturday --- D

Between F and D there are two days gap, others have only one day gap
Workspace



Six plays – A, B, C, D, E and F are staged on six days of the week starting from Monday to Saturday. Play C is staged on Tuesday. Plays A, F and B are staged one after other in the same order. Play D is not staged on Monday or Wednesday.

Refer the above for the Questions 24 to 24
24. Which play is staged immediately next to F ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:B
Explanation:
Solution is
Monday --- E
Tuesday --- C
Wednesday --- A
Thursday --- F
Friday --- B
Saturday --- D

Play staged immediately next to F is B.
Workspace



Six plays – A, B, C, D, E and F are staged on six days of the week starting from Monday to Saturday. Play C is staged on Tuesday. Plays A, F and B are staged one after other in the same order. Play D is not staged on Monday or Wednesday.

Refer the above for the Questions 25 to 25
25. Which play is staged on Friday ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:B
Explanation:
Solution is
Monday --- E
Tuesday --- C
Wednesday --- A
Thursday --- F
Friday --- B
Saturday --- D

Play B is staged on Friday
Workspace



Six plays – A, B, C, D, E and F are staged on six days of the week starting from Monday to Saturday. Play C is staged on Tuesday. Plays A, F and B are staged one after other in the same order. Play D is not staged on Monday or Wednesday.

Refer the above for the Questions 26 to 26
26. Three of the following four form a group based on the days that they are staged. Which one of the option do not belong to that group?




SHOW ANSWER
Correct Ans:FD
Explanation:
Solution is
Monday --- E
Tuesday --- C
Wednesday --- A
Thursday --- F
Friday --- B
Saturday --- D

Between F and D there are two days gap, others have only one day gap
Workspace



Six plays – A, B, C, D, E and F are staged on six days of the week starting from Monday to Saturday. Play C is staged on Tuesday. Plays A, F and B are staged one after other in the same order. Play D is not staged on Monday or Wednesday.

Refer the above for the Questions 27 to 27
27. How many plays are staged after play A ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:
Solution is :
Monday --- E
Tuesday --- C
Wednesday --- A
Thursday --- F
Friday --- B
Saturday --- D

Number of plays staged after play A = 3.
Workspace



A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around circle and are facing the center.
a. A is second to the right of E who is neighbour of C and G
b. D is not neighbour of A
c. G is neighbour of F
d. D is between H and F
Answer the following questions based on this given data.
 

Refer the above for the Questions 28 to 37
28. Find the odd man out




SHOW ANSWER
Correct Ans:BG
Explanation:
Solution is
In between B and G, three people are seated.
Workspace



29. Find the odd man out




SHOW ANSWER
Correct Ans:HBG
Explanation:
Solution is
Except HBG, all are sitting adjacent to each other.
Workspace



30. The minimum number of people between B and E are ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Solution is
The minimum number of people between B and E are 2
Workspace



31. Find the person who sits 2nd left of F?




SHOW ANSWER
Correct Ans:H
Explanation:
Solution is
The person who sits 2nd left of F is H
Workspace



32. Find the person who sits immediate right of D?




SHOW ANSWER
Correct Ans:F
Explanation:
Solution is
The person who sits immediate right of D is F
Workspace



33. Choose the odd man out




SHOW ANSWER
Correct Ans:BC
Explanation:
Solution is
Except BC, all are sitting adjacent to each other.
Workspace



34. How many people sit between G and A?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Solution is
Number of people sits between G and A is2
Workspace



35. Choose the odd man out?




SHOW ANSWER
Correct Ans:CE
Explanation:
Solution is
Except CE all are sitting opposite to each other.
Workspace



36. Who sits opposite to E?




SHOW ANSWER
Correct Ans:H
Explanation:
Solution is
The person sits opposite to E isH
Workspace



37. Who is the neighbour of A?




SHOW ANSWER
Correct Ans:B
Explanation:
Solution is
The neighbour of A areB and C
Workspace



Given A + B means A is father of B,
A – B means A is wife of B,
A x B means A is the brother of B,
A ÷ B means A is the daughter of B.

Refer the above for the Questions 38 to 41
38. Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father”. How is that man related to the woman ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Husband
Explanation:
Solution is:
The only daughter of the woman’s father is she herself.
Hence,the woman and the man has a husband-wife relationship
Workspace



39. B is sister of D. M is father of D. N is sister of M. How is B related to N ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Niece
Explanation:
Solution is :
M's daughter = B
M's sister = N
So, B is the N's brother's daughter
Brother’s or sister’s daughter is niece
So B is niece of N
Workspace



40. If P + Q – R + S, then which of the following is true ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:P is the grandfather of S
Explanation:
Solution is :
Given
P + Q – R + S
P is the father of Q,
Q is the wife of R,
R is the father of S => P is the grandfather of S
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Problem Solving (Analytical) questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Problem Solving (Analytical) @ Fresherslive

This page provides important questions on Problem Solving (Analytical) along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Problem Solving (Analytical) questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Problem Solving (Analytical) Online tests. Problem Solving (Analytical) Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Problem Solving (Analytical) Test questions Online @ Fresherslive?

Problem Solving (Analytical) questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Problem Solving (Analytical) may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Problem Solving (Analytical) questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Problem Solving (Analytical) questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Problem Solving (Analytical) in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Problem Solving (Analytical) Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Problem Solving (Analytical) test or get stuck on any particular question, our Problem Solving (Analytical) test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Problem Solving (Analytical), exercise these advanced Problem Solving (Analytical) questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Problem Solving (Analytical) Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status