Problem Solving (Analytical) Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Problem Solving (Analytical) Questions: Solved 66 Problem Solving (Analytical) Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Problem Solving (Analytical) Questions

1. Oklahoma is not perceived as overpopulated because, in spite of a horrendous drought, it is not facing famine. Famine in Oklahoma is inconceivable because it receives a fair price for its exports, it has not leased its land to foreign countries, the poorest of the poor receive a helping hand from the government, and farmers and ranchers receive federal assistance in times of droughts. It is a lack of these factors in Horn of Africa, plus political insecurity in Somalia, which explain the famine – not overpopulation.

Which of the following options best summarizes the main idea of the paragraph?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Overpopulation and famine are not causally related in the Horn of Africa.
Explanation:
This paragraph starts out with the statement that Oklahoma is not perceived as overpopulated, because despite facing a drought, there is no famine in Oklahoma.
Famine is “inconceivable” in Oklahoma because of some important reasons- it receives a fair price for exports, controls its own lands and the government helps out the poor, as well as the farmers and ranchers when there is a drought.
The paragraph concludes that it is the absence of these factors in the Horn of Africa, plus the political insecurity in the case of Somalia that explain the famine in the Horn of Africa, emphasizing that overpopulation is not the reason for the famine there.

Option A is incorrect because given paragraph emphasizes that famine is not caused because of overpopulation.

Option B is incorrect because that is not the main idea of the paragraph. The case of Oklahoma is discussed to justify why famine in the Horn of Africa is not due to overpopulation.

Option D is incorrect because the given paragraph categorically states that it is the lack of the specified factors that explain the famine in the Horn of Africa, not overpopulation.

Option C is clearly conveys the main idea of paragraph. Overpopulation is not the cause of famine in the Horn of Africa. The absence of the other factors described in Oklahoma, another overpopulated location facing drought, explains the famine in the Horn of Africa.
Hence, option C is the correct answer.
Workspace



2. A bead seller arranged some beads in multi-layer box. The first layer of the box was square shaped with 4 rows and 6 columns. Each layer was 1 less in each dimension of the previous layer. What will be the maximum number of beads that could have been in the third layer from the first? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:
Workspace



There are seven friends A,B,C,D,E,F and G in a seven-floor building. The ground floor is no. 1, the floor above it is no.2 and so on.
E does not live on an even numbered floor. G does not live on the topmost floor. Only one person lives between E and G. A does not live on even numbered floor and does not live below F.D does not live immediately above or immediately below G. There two floors between D and E. Both B and C live on even-numbered floor. G and C live in between the two floors. F lives on floor number 5.

Refer the above for the Questions 3 to 7
3. In the given options find the person who lives in 3rd floor ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:E
Explanation:
Solution is
Floor ---- Person
7 ------------ A
6 ------------ D
5 ------------ F
4 ------------ C
3 ------------ E
2 ------------ B
1 ------------ G
The person who lives in 3rd floor = E
Workspace



4. Who is the immediate neighbor of G ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:B
Explanation:
Solution is
Floor ---- Person
7 ------------ A
6 ------------ D
5 ------------ F
4 ------------ C
3 ------------ E
2 ------------ B
1 ------------ G
The immediate neighbor of G is B
Workspace



5. How many persons live between E and G ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
Solution is
Floor ---- Person
7 ------------ A
6 ------------ D
5 ------------ F
4 ------------ C
3 ------------ E
2 ------------ B
1 ------------ G
No. of persons live between E and G = 1 (B)
Workspace



6. How many floors are between A and F ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
Solution is
Floor ---- Person
7 ------------ A
6 ------------ D
5 ------------ F
4 ------------ C
3 ------------ E
2 ------------ B
1 ------------ G
No. of floors between A and F = 1
Workspace



7. In which floor D lives ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6
Explanation:
Solution is
Floor ---- Person
7 ------------ A
6 ------------ D
5 ------------ F
4 ------------ C
3 ------------ E
2 ------------ B
1 ------------ G
D lives in6th Floor.
Workspace



Nine friends L, M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circle facing the centre. T sits 5th to the right of R. N is not an immediate neighbor of either R of T. M sits between S and P. N sits 4th to the left of P. O sits 2nd to the right of Q. S is not an immediate neighbor of T.

Refer the above for the Questions 8 to 7
8. Who is to the immediate left of L?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
The immediate left of L is O.
Workspace



Nine friends L, M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circle facing the centre. T sits 5th to the right of R. N is not an immediate neighbor of either R of T. M sits between S and P. N sits 4th to the left of P. O sits 2nd to the right of Q. S is not an immediate neighbor of T.

Refer the above for the Questions 9 to 8
9. Which of the following is O’s position with respect to M in the anti-clock wise direction starting from M ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5th to the right
Explanation:
O’s position with respect to M in the anti-clock wise direction starting from M = 5th to the right.
Workspace



Nine friends L, M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circle facing the centre. T sits 5th to the right of R. N is not an immediate neighbor of either R of T. M sits between S and P. N sits 4th to the left of P. O sits 2nd to the right of Q. S is not an immediate neighbor of T.

Refer the above for the Questions 10 to 9
10. Three of the following are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Find the odd man out ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:TS
Explanation:
In between T and S , two people are seated.
Workspace



Nine friends L, M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circle facing the centre. T sits 5th to the right of R. N is not an immediate neighbor of either R of T. M sits between S and P. N sits 4th to the left of P. O sits 2nd to the right of Q. S is not an immediate neighbor of T.

Refer the above for the Questions 11 to 10
11. If all the nine friends are made to sit alphabetically in the clockwise direction starting from L, positions of how many will remain unchanged (excluding L) ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Two
Explanation:
Positions of two will remain unchanged (N, T)
Workspace



Nine friends L, M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circle facing the centre. T sits 5th to the right of R. N is not an immediate neighbor of either R of T. M sits between S and P. N sits 4th to the left of P. O sits 2nd to the right of Q. S is not an immediate neighbor of T.

Refer the above for the Questions 12 to 11
12. Who is 2nd to the right of M?




SHOW ANSWER
Correct Ans:R
Explanation:
Solution is :

2nd to the right of M is R
Workspace



Directions (Q. Nos. 66-70) Read the information/ statement given in each question carefully and answer the questions.

Refer the above for the Questions 13 to 12
13. In which of the following expressions does the expression
‘A > D’ hold true?




SHOW ANSWER
Correct Ans:A ≥ C >B = D
Explanation:
Solution is
In the expression A ≥ C>B= D,expression A > D hold true
Workspace



Directions (Q. Nos. 66-70) Read the information/ statement given in each question carefully and answer the questions.

Refer the above for the Questions 14 to 13
14. Which of the following expressions may not be true if the
expression ‘Z ≥ Y = W ≤ X’ is definitely true?




SHOW ANSWER
Correct Ans:X ≥ Z
Explanation:
Solution is
Expression X ≥ Z is definitely false withinthe expression Z ≥ Y = W ≤ X
Workspace



Directions (Q. Nos. 66-70) Read the information/ statement given in each question carefully and answer the questions.

Refer the above for the Questions 15 to 14
15. Which of the following expressions will be true if the
expression ‘M ≥ K < T = Q’ is definitely true?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None is true
Explanation:
Solution is
None of the given expression is definitely true from the expression "M ≥ K < T = Q"
Workspace



Directions (Q. Nos. 66-70) Read the information/ statement given in each question carefully and answer the questions.

Refer the above for the Questions 16 to 15
16. Which of the following expressions will be true if the
expression ‘K ≥ L > M ≥ N’ is definitely true?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None is true
Explanation:
Solution is
None of the given expression is definitelytrue from the expression, K≥ L > M≥ N
Workspace



Directions (Q. Nos. 66-70) Read the information/ statement given in each question carefully and answer the questions.

Refer the above for the Questions 17 to 16
17. In which of the following expressions will the expression
‘H < J’ be definitely true?




SHOW ANSWER
Correct Ans:J = I ≥ G > H
Explanation:
Solution is
In the expression J = I ≥ G > H,expression H < J is definitely true
Workspace



Seven Professors A, B, C, D, E, F and G are engaged in evaluation of answer papers in three different subjects English, Mathematics and History. Atleast two persons evaluate the papers in each subject. Each of the evaluators stay in different Buildings P, Q, R, S, T, V and W not necessarily in the same order.

A evaluates English papers only with E and stays in Building R. D stays in Building W and does not evaluate Maths papers. The one who stays in Building V evaluates History papers. B and C do not evaluate the papers in the same subject. Those who evaluate English papers do not stay in Building Q. F stays in Building P but does not evaluate History papers. G evaluates same papers as F. C stays in Building T.

Refer the above for the Questions 18 to 17
18. E stays in which building?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
Solution is

E stays in Building S
Workspace



Seven Professors A, B, C, D, E, F and G are engaged in evaluation of answer papers in three different subjects English, Mathematics and History. Atleast two persons evaluate the papers in each subject. Each of the evaluators stay in different Buildings P, Q, R, S, T, V and W not necessarily in the same order.

A evaluates English papers only with E and stays in Building R. D stays in Building W and does not evaluate Maths papers. The one who stays in Building V evaluates History papers. B and C do not evaluate the papers in the same subject. Those who evaluate English papers do not stay in Building Q. F stays in Building P but does not evaluate History papers. G evaluates same papers as F. C stays in Building T.

Refer the above for the Questions 19 to 18
19. Papers in which subject is evaluated by D?




SHOW ANSWER
Correct Ans:History
Explanation:
Solution is

D evaluate in subject History
Workspace



Seven Professors A, B, C, D, E, F and G are engaged in evaluation of answer papers in three different subjects English, Mathematics and History. Atleast two persons evaluate the papers in each subject. Each of the evaluators stay in different Buildings P, Q, R, S, T, V and W not necessarily in the same order.

A evaluates English papers only with E and stays in Building R. D stays in Building W and does not evaluate Maths papers. The one who stays in Building V evaluates History papers. B and C do not evaluate the papers in the same subject. Those who evaluate English papers do not stay in Building Q. F stays in Building P but does not evaluate History papers. G evaluates same papers as F. C stays in Building T.

Refer the above for the Questions 20 to 19
20. Which of the following groups of persons evaluate the Mathematics paper?




SHOW ANSWER
Correct Ans:CFG
Explanation:
Solution is

C, F and G
evaluate the Mathematics paper
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Problem Solving (Analytical) questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Problem Solving (Analytical) @ Fresherslive

This page provides important questions on Problem Solving (Analytical) along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Problem Solving (Analytical) questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Problem Solving (Analytical) Online tests. Problem Solving (Analytical) Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Problem Solving (Analytical) Test questions Online @ Fresherslive?

Problem Solving (Analytical) questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Problem Solving (Analytical) may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Problem Solving (Analytical) questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Problem Solving (Analytical) questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Problem Solving (Analytical) in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Problem Solving (Analytical) Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Problem Solving (Analytical) test or get stuck on any particular question, our Problem Solving (Analytical) test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Problem Solving (Analytical), exercise these advanced Problem Solving (Analytical) questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Problem Solving (Analytical) Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status