Probability Questions and Answers updated daily – Aptitude

Probability Questions: Solved 93 Probability Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Probability Questions

81. How many 4 digit even number can formed by using the digits 1,3,7 and 8 only once ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6
Explanation:
Solution is :
We can form 24 numbers with digits 1,3,7 and 8 using only once.
i.e., 4P4 = 4! = 4 * 3 * 2 * 1 = 24.

To be an even number, the units digit has to be an even number, in this case only 8 should come in the unit's place . The remaining places, 3 positions can be filled in 3! , that is 6 ways
Workspace



82. In a class there are some boys and 20 girls. The probability of selecting a girl is twice the probability of selecting a boy. Find the number of boys




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Solution is :
Let the number of boys be x.
Given there are 20 girls
Total number of people are (b + g) = x+20
Probability of selecting a girl, P(G) = 20 / (x+20)
Probability of selecting a boy, P(B) = x / (x+20)
Given P(G) = 2 x P(B)
=> 20 / (x+20) = 2x / (x+20)
=> 20 = 2x
=> x = 10
There are totally 10 boys
Workspace



83. Two coins are tossed. What is the probability of getting exactly one head ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1/2
Explanation:
Solution is :
Let H denote head and T denote tail.

When two coins are tossed, the possible cases are
S = {HH, HT, TH , TT}
=> n(S) = 4

Let E be the event which denotes getting exactly one head
E = {HT , TH}
=> n(E) = 2

Probability of getting exactly one head = P(E) = n(E) / n(S) = 2/4 = 1/2
Workspace



84. Two dice are thrown simultaneously. What is the probability that the sum of the two numbers appear on the top of the dice is 7?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1/6
Explanation:
Solution is :
Sample Space, S = { (1,1) , (1,2) , (1,3) , ... (6,6) }
n(S) = 6 x 6 = 36 possible cases.
E = {(x,y) / such that x+y=7}
E = {(1,6) , (2,5) , (3,4) , (4,3) , (5,2) , (6,1)} => n(E)=6

Probability, P(E) = n(E) / n(S)
= 6 / 36 = 1/6
Workspace



85. A box contains 4 black balls, 3 red balls and 5 green balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that both the balls are of same color?




SHOW ANSWER
Correct Ans:19/66
Explanation:
Solution is
Given

Black ball=4 ; red ball=3 ; green ball=5
Total balls = 4 + 3 + 5 = 12
2 balls drawn from 12.
Number of possible ways = 12C2 = (12x11) / 2 = 66 ways
Number of possible ways that both balls are of same colour =>4C2 + 3C2 + 5C2
= (4x3) /2 + (3x2) /2 +(5x4) /2
= 6 + 3 + 10 = 19
Probability that both balls are of same colour = 19 / 66
Answer is19 / 66
Workspace



86. In a class there are some male and 30 female candidates. The probability of selecting a female is thrice the probability of selecting a male. Find the number of males.




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Solution is
Given

Let the number of males be x.
Given there are 30 females
Total number of people are x+30
Probability of selecting female, P(F) = 30 / (x+30)
Probability of selecting male, P(M) = x / (x+30)
Given P(F) = 3 x P(M)
=> 30 / (x+30) = 3x / (x+30) => 30 = 3x => x = 10
There are totally 10 males
Answer is10
Workspace



87. A box contains 4 black balls, 3 red balls and 4 green balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that both the balls are of same color?




SHOW ANSWER
Correct Ans: 13/55
Explanation:
Total balls = 4+3+4=11 2 balls drawn from 11. Numbebr of possible ways = 11C2 = 11x10/2 = 55 ways Both are same color = 4C2+3C2 + 4C2 =6 + 3 + 4 = 13 Probability = 13/55
Workspace



88. Two coins are tossed. What is the probability of getting exactly one tail ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1/2
Explanation:
Let H denote head and T denote tail. When two coins are tossed, the possible cases are S = {HH, HT, TH , TT} Let E be the event which denotes getting exactly one tail E = {HT , TH} => n(E) = 2 P(E) = n(E) / n(S) = 2/4 = 1/2
Workspace



89. Two coins are tossed. What is the probability of getting atleast one tail ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3/4
Explanation:
Let H denote head and T denote tail. When two coins are tossed, the possible cases are S = {HH, HT, TH , TT} Let E be the event which denotes getting atleast one tail E = {HT , TH, TT} => n(E) = 3 P(E) = n(E) / n(S) = 3/4
Workspace



90. Two coins are tossed. What is the probability of getting atleast one tail ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3/4
Explanation:
Let H denote head and T denote tail. When two coins are tossed, the possible cases are S = {HH, HT, TH , TT} Let E be the event which denotes getting atleast one tail E = {HT , TH, TT} => n(E) = 3 P(E) = n(E) / n(S) = 3/4
Workspace



91. In a class there are some boys and 20 girls. The probability of selecting a girl is twice the probaility of selecting a boy. Find the number of boys




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Let the number of boys be x. Given there are 20 girls Total number of people are x+20 Probaility of selecting girl, P(G) = 20 / (x+20) Probaility of selecting boy, P(B) = x / (x+20) Given P(G) = 2 x P(B) => 20 / (x+20) = 2x / (x+20) => 20 = 2x => x = 10 There are totally 10 boys.
Workspace



92. In a class there are some boys and 20 girls. The probability of selecting a girl is twice the probability of selecting a boy. Find the number of boys




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Let the number of boys be x. Given there are 20 girls Total number of people are x+20 Probaility of selecting girl, P(G) = 20 / (x+20) Probaility of selecting boy, P(B) = x / (x+20) Given P(G) = 2 x P(B) => 20 / (x+20) = 2x / (x+20)=> 20 = 2x => x = 10 There are totally 10 boys
Workspace



93. Two dice are thrown simultaneously. What is the probability that the sum of the two numbers appear on the top of the dice is 7.




SHOW ANSWER
Correct Ans:????? 1/4
Explanation:
Sample Space, S = { (1,1) , (1,2) , (1,3) , ... (6,6) } n(S) = 6 x 6 = 36 possible cases. E = {(x,y) / such that x+y=7} E = {(1,6) , (2,5) , (3,4) , (4,3) , (5,2) , (6,1)} => n(E)=6 P(E) = n(E)/n(S) = 6 / 36 = 1/4
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Probability questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Probability @ Fresherslive

This page provides important questions on Probability along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Probability questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Probability Online tests. Probability Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Probability Test questions Online @ Fresherslive?

Probability questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Probability may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Probability questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Probability questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Probability in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Probability Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Probability test or get stuck on any particular question, our Probability test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Probability, exercise these advanced Probability questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Probability Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status