Probability Questions and Answers updated daily – Aptitude

Probability Questions: Solved 93 Probability Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Probability Questions

1. A committee of 3 members is to be made out of 6 men and 5 women. What is the probability that the committee has at least two women?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(14/33)
Explanation:
Number of possible combination of 3 persons in which 2 have to be women = (2 Women out of 5 * 1 Man out of 6) or (3 Women out of 5)

= (5C2 * 6C1 + 5C3)

Total possible outcomes = 11C3

= ( 5!/2! * 3! * 6!/5! * 1!+ 5!/3! * 2!)/(11!/3! * 8!) = 70/11 * 15 = (14/33)


Hence, option B is correct.
Workspace



2. There are 3 green, 4 orange and 5 white color bulbs in a bag. If a bulb is picked at random, what is the probability of having either a green or a white bulb?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(2/3)
Explanation:
Let E1, E2 be the event of picking a green bulb and white bulb respectively.

Total no. of bulbs in a bag = 3 + 4 + 5 = 12

E1 = 3/12 = 1/4
E2 = 5/12 = 5/12
P(E1 or E2) = P(E1) + P(E2)
= 1/4 + 5/12 = (2/3)

Hence, option B is correct.
Workspace



3. A box contains 21 balls numbered 1 to 21. A ball is drawn and then another ball is drawn without replacement. What is the probability that both balls are even numbered?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(3/14)
Explanation:
There are 10 even numbers in the group 1-21.

The probability that the first ball is even numbered = 10/21

Since the ball is not replaced there are now 20 balls left, of which 9 are even numbered.
The probability that the second ball is even numbered = 9/20

Required probability = 10/21 * 9/20 = 9/42 = 3/14

Hence, option C is correct.
Workspace



4. There are three events X,Y and Z, one of which must and only can happen. If the odds are 7:4 against X, 5:3 against Y, the odds against Z must be:




SHOW ANSWER
Correct Ans:(65/23)
Explanation:
According to the question,

P(X’)/P(X) = (7/4)

P(X’) = (7/11)

P(X) = (4/11)

P(Y’)/P(Y) = (5/3)

P(Y’) = (5/8) ,P(Y) = (3/8)

Now, out of X,Y and Z, one and only one can happen.

P(X)+P(Y)+P(Z) = 1

(4/11) + (3/8) + P(Z) = 1

P(Z)= 1 - (4/11) - (3/8)

= 88 - 32 - (33/88)

= (23/88)

P(Z’) = 1 - P(Z)

= 1 - (23/88)

= (65/88)

So odd against z

P(z’)/p(z) = (65/23)
Workspace



5. The probability that a bullet fired from a point will strike the target is 3/4. 5 such bullets are fired simultaneously towards the target from that very point. What is the probability that the target will be strike?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(255/256)
Explanation:
Probability of a bullet not striking the target = ¼

Probability that none of the 5 bullets will strike the target

= (1/4)5

= (1/256)

Probability that the target will strike at least once:

= 1- (1/256)

= (255/256)
Workspace



6. Preethi was born between August 26th and 30th (26th and 30th excluding). Her year of birth is also unknown. What is the probability of Preethi being born on a Monday?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(3/7)
Explanation:
Since the year of birth is Unknown, the birthday being on Monday can have a zero probability.

Also since between 26th and 30th, there are three days
i.e. 27th, 28th and 29th

We have following possibilities on these three dates,

Monday, Tuesday, Wednesday

Tuesday, Wednesday, Thursday

Wednesday, Thursday, Friday

Thursday, Friday, Saturday,

Friday, Saturday, Sunday

Saturday, Sunday, Monday

Sunday, Monday, Tuesday

Out of these 7 events, we have 3 chances of his birthday falling on Monday

Probability = favourable events/ total events

Probability = (3/7)

Therefore, the probability of birthday falling on Monday can be (3/7).
Workspace



7. A box contains 6 pink, 4 red and 5 yellow marbles. If 2 marbles are picked at random, then find the probability that the marbles are either yellow or pink?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5/21
Explanation:
Total probability = 15C2
Required probability = 5C2 or 6C2
The probability that the marbles are either red or pink,
= 5C2 or 6C2 / 15C2
= (5*4/2 + 6*5/2) / (15*14/2)
= (5*2 + 3*5) / (15*7)
= 25/105
= 5/21
Workspace



8. Probability of taking alternate balls of red and blue balls is 308/4845. 4 balls are drawn one by one and not replaced. If there are 12 red balls and total number of balls is 20, which of the following can be found?

A) Probability of taking both red balls
B) Probability of taking one blue ball
C) Probability of taking 1 ball




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
308/4845 = (12 / 20) * (y / 19) * (11 / 18) * ((y - 1) / 17))
308/4845 = 11y(y - 1) / (10*19*3*17)
28*2 = y(y - 1)
y2 - y - 56 = 0
y = -7, 8
y = 8
So, 8 blue balls, A, B, C can be found.
Workspace



9. A box consists of 15 balls numbered from 0 to 14. A boy picked a ball from the box and kept it in the bag after noting its number. He repeated this process 2 more times. What is the probability that the ball picked first by the boy is numbered higher than the ball picked second and the ball picked second by the boy is numbered higher than the ball picked third?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2197/3375
Explanation:
Let the number on the ball picked first = a, second = b, third = c.
The order of a, b and c can be (a > b > c)
Number of ways selecting the first number = 13 (Because we can’t select 0 and 1)
Number of ways selecting the second number = 13 (Because we can’t select 0)
Number of ways selecting the third number = 13 (Because we can’t select first and third number)
Required probability = (13 * 13 * 13)/153
= 2197/3375
Workspace



10. Bag A contains 'P' green and 18 yellow balls while bag B contains '(P + 2)' green balls and 22 more number of yellow balls than that of in bag A. Probability of selecting a green ball from bag A is 1/12 more than probability of selecting a green ball from bag B. Find total number of balls in bag B. (P < 50)




SHOW ANSWER
Correct Ans:48
Explanation:
From the given data,
In bag A:
No. of green balls = P
No. of yellow balls = 18

In bag B:
No. of green balls = P + 2
No. of yellow balls = 18 + 22 = 40

Now, Probability of selecting a green ball from bag A = No. of green balls in bag A/ Total no. of balls in bag A
= P/(P + 18)

Probability of selecting a green ball from bag B = (P + 2)/(P + 2 + 40)
= (P + 2)/(P + 42)

Given that, Probability of selecting a green ball from bag A = (1/12) + Probability of selecting a green ball from bag B
---> P/(P + 18) = (1/12) + [(P + 2)/(P + 42)]
---> [P/(P + 18)] - [(P + 2)/(P + 42)] = 1/12
---> [P(P + 42) - (P + 2)(P + 18)] / (P + 18)(P + 42) = 1/12
---> [P2 + 42P - (P2 + 18P + 2P + 36)] / (P2 + 42P + 18P + 756) = 1/12
---> [P2 + 42P - P2 - 20P - 36] / (P2 + 60P + 756) = 1/12
---> [ 42P - 20P - 36] / (P2 + 60P + 756) = 1/12
---> [22P - 36]/(P2 + 60P + 756) = 1/12
---> 12[22P - 36] = (P2 + 60P + 756)
---> 264P - 432 = P2 + 60P + 756
---> P2 + 60P - 264P + 756 + 432 = 0
---> P2 - 204P + 1188 = 0
We can find the value of P by using the formula, P = [-b ± √(b2 - 4ac)] / 2a
Where, a = 1
b = -204
c = 1188
---> P = [204 ± √((-204)2 - 4 * 1188)] / 2
= [204 ± √(41616 - 4752)] / 2
= [204 ± √(36864‬)] / 2
= [204 ± 192] / 2
= [204 + 192]/2; [204 - 192]/2
= 396/2; 12/2
= 198; 6
Thus, P = 198 or 6
Given that, P < 50, So P can’t be 198.
Hence, P = 6

Now, Total number of balls in bag B = P + 2 + 40
= 6 + 2 + 40
= 48
Workspace



11. The probability that a student will pass in Mathematics is 3/5, and the probability that he will pass in English is 1/3. If the probability that he will pass in both Mathematics and English is 1/8, what is the probability that he will pass in at least one subject?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(79/120)
Explanation:
Given, Probability that a student will pass in Mathematics = 3/5
---> Probability that a student will fail in Mathematics = 1 - (3/5) = 2/5

Given, Probability that a student will pass in English = 1/3
---> Probability that a student will fail in English = 1 - (1/3) = 2/3

Given to find the probability that he will pass in at least one subject. Hence, there will be 3 cases:
Case 1: The student will pass in Mathematics and fail in English
Case 2: The student will pass in English and fail in Mathematics
Case 3: The student will pass in both Mathematics and English

Now, P(M) = Probability that a student will pass in Mathematics and failed in English
= (3/5) x (2/3)
= 2/5

P(E) = Probability that a student will pass in English and failed in Mathematics
= (1/3) x (2/5)
= 2/15

P(M ∩ E) = Probability that a student will pass in both Mathematics and English
= 1/8

Required Probability = P(M) + P(E) + P(M ∩ E)
= (2/5) + (2/15) + (1/8)
= (48 + 16 + 15)/120
= 79/120
Workspace



12. Fourteen applications apply for a job out of which there are 9 men and 5 women. If only three applications selected for the job then find the probability that at least one of the selected application is of a woman?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(10/13)
Explanation:
Total number of ways to select three persons = 14C3
= (14 * 13 * 12)/(3 * 2 * 1)
= 14 * 13 * 2
= 364

Given condition, atleast one woman should be there out of 3 selected applications.
So, Required case = 2 men 1 woman (or) 1 man 2 women (or) 3 women
= (9C2 * 5C1) + (9C1 * 5C2) + (5C3)
= (36 * 5) + (9 * 10) + (10)
= 180 + 90 + 10
= 280

Required Probability = 280/364 = 10/13
Workspace



13. Akshaya and Nikitha play a game where each is asked to select a number from 1 to 8. If the two numbers same, both of them win a prize. The probability that they will not win a prize in a single trial is?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:(7/8)
Explanation:
----> Total number of ways in which both of them can select a number each:
----> = (8*8)
----> = 64
---->Total number of ways in which both of them can select a same number so that they both can win:
----> = 8ways
---->[They both can select {(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6),(7,7),(8,8)}]
---->Probability that they win the prize:
----> = (Favourable Cases / Total Cases)
----> = (8/64)
----> = (1/8)
----> Probability that they do not win a prize:
----> = (1-(1/8))
----> = (7/8)

Hence the answer is : (7/8)
Workspace



14. Two friends Harish and Kalyan appeared for an exam. Let A be the event that Harish is selected and B is the event that Kalyan is selected. The probability of A is (2/5) and that of B is (3/7). Find the probability that both of them are selected.     




SHOW ANSWER
Correct Ans:(6/35)
Explanation:
----> Given, A be the event that Harish is selected
----> B is the event that Kalyan is selected.
----> P(A) = (2/5)
----> P(B) = (3/7)
----> Let C be the event that both are selected.
----> P(C) = P(A) * P(B) as A and B are independent events:
----> P(C) = (2/5) * (3/7)
----> P(C) = (6/35)
----> The probability that both of them are selected is (6/35)

Hence the answer is : (6/35)
Workspace



15. Srinaya forgot the last digit of an 11 digit landline number. If she randomly dials the final 2 digits after correctly dialing the first nine, then what is the chance of dialing the correct number?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:(1/100)
Explanation:
Srinaya forgot the last digit of an 11 digit landline number. If she randomly dials the final 2 digits after correctly dialing the first nine, then what is the chance of dialing the correct number:

Reference:

----> It is given that last two digits are randomly dialed.
----> Then each of the digits can be selected out of 10 digits in 10 ways.
----> Hence required probability
----> = (1/10)2
----> = (1/100)

Hence the answer is : (1/100)
Workspace



16. A bag "A" contains 4 black & 6 red balls and bag "B" contains 7 black & 3 red balls. A die is thrown if 1 or 2 appears on it, then bag A is chosen , otherwise bag B chosen . If two balls are drawn at random (without replacement) from the selected bag, find the probability of one of them being red and another black. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:11/45
Explanation:
If a die is thrown, the probability of 1 or 2 appearing = 2/6 = 1/3
Hence, the probability of any other number appearing = 1 - 1/3 = 2/3
In bag 'A' the probability of one red and one black = (6*4)/(10*9) = 12/45
In bag 'B' the probability of one red and one black = (3*7)/(10*9) = 7/30
So the probabilITY of one red and another black ball = 1/3 * 12/45 + 2/3 * 7/30
= 4/45 + 7/45 = 11/45
Workspace



17. There are 50 students in a class. 40% of the students like Orange and 50% of the students like Mango. If 10 students like both of them, then how many students like either Orange or Mango or both of them?




SHOW ANSWER
Correct Ans:35
Explanation:
Given, Total students = 50
The number of students who like only Oranges = 40% of 50 = 20
The number of students who like only Mangoes = 50% of 50 = 25
Number of students who like both Oranges and Mangoes = 10
W.K.T: n(A ∪ B) = n(A) + n(B) - n(A ∩ B)
Therefore, the number of students who like either Orange or Mango or both of them = 20 + 25 - 10 = 35
Workspace



18. A bag contains red, black, white and brown balls. The probability of getting a red ball from a bag filled with balls is 2/13 and the number of black balls in the bag is 5. If the white ball is 30% less than the brown ball and 40% more than the black ball, find the number of red balls.




SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:
Let the number of red balls = 2x
Total balls = 13x
Now ATQ
Black balls = 5
White balls = 5 * 140/100 = 7
Brown balls = 7 * 100/70 = 10
So,
2x + 5 + 7 + 10 = 13x
22 = 11x
x = 2
Red balls = 2*2 = 4
Workspace



19. A bag contains 5 black and 7 white balls. A ball is drawn out-of it and replaced in the bag. Then a ball is drawn again. What is the probability that (i) both the balls drawn were black, (ii) the first ball was black and the second white?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(25/144), (35/144)
Explanation:
The events are independent and capable of simultaneous occurence. The rule of multiplication would be applied.

The Probability that,
(i) Both the balls drawn were black
= (5/12) * (5/12) ----> (i.e., Probability of drawing black ball in first draw as well as second draw)
= 25/144

(ii) the first ball was black and the second white
= (5/12) * (7/12)
= 35/144
Workspace



20. A box contains slips with numbers from 1 to 50 written on them. A slip is drawn and replaced. Then another slip is drawn and after replacing another slip is drawn. What is the probability that an even number appears on the first draw, an odd number on the second draw and a number divisible by 3 on the third draw?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(2/25)
Explanation:
The probability of an even number appearing on the first draw = 25/50
(---> since there are 25 even numbers in counting of 1 to 50)
= 1/2

The probability of an odd number appearing on the second draw = 25/50
(---> since there are 25 odd numbers in counting of 1 to 50)
= 1/2

The probability of a number divisible by 3 appearing on the third draw = 16/50
(---> since there are 16 numbers that are divisible by 3 while counting from 1 to 50)

Since all these events have no relation with each other and no dependence either, and the slips are replaced, we can directly multiply the individual probabilities to get the resultant probability.

So, the required probability = (1/2) * (1/2) * 16/50)
= 16/200
= 2/25
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Probability questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Probability @ Fresherslive

This page provides important questions on Probability along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Probability questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Probability Online tests. Probability Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Probability Test questions Online @ Fresherslive?

Probability questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Probability may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Probability questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Probability questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Probability in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Probability Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Probability test or get stuck on any particular question, our Probability test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Probability, exercise these advanced Probability questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Probability Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status