Pictorial Reasoning Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Pictorial Reasoning Questions: Solved 420 Pictorial Reasoning Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Pictorial Reasoning Questions

61. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened





SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The required answer is,

Workspace



62. Which answer figure will complete the pattern in the question figure?





SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The required answer is,

Workspace



63. The following question consists of two sets of figures. Figures A, B, C and D constitute the Problem Set while figures 1, 2, 3, 4 and 5 constitute the Answer Set. There is a definite relationship between figures A and B. Establish a similar relationship between figures C and D by selecting a suitable figure from the Answer Set that would replace the question mark (?) in fig. (D).





SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
The upper element is converted to an element similar to the lower elements and each one of the lower elements is converted to an element similar to the upper element.
Workspace



64. In the following question, out of the five figures marked (1), (2), (3), (4) and (5), four are similar in a certain manner. However, one figure is not like the other four. Choose the figure which is different from the rest.





SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
In all other figures, one of the dots lies outside the triangle as well as the circle.
Workspace



65. In the following diagram rectangle represents men, Triangle represents educated, Circle represents urban and square represents government employees.



Which one of the following represents a woman who is urban as well as government employee?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Given, Rectangle represents men, therefore the area outside the rectangle should be WOMEN.

We have to find the number of Woman who are Urban & Government_Employee.
Conditions: Outside the rectangle (women) & Circle (urban) & Square (Govt. employee)
From the given diagram we can find that the value 10 satisfies the above conditions.
Therefore the answer is 10.
Workspace



66. In the following diagram rectangle represents men, Triangle represents educated, Circle represents urban and square represents government employees.




Which one of the following represents the educated men but not urban?




SHOW ANSWER
Correct Ans:11
Explanation:
Given, rectangle represents men
Triangle represents educated
Circle represents urban

So, the number representing the educated men but not urban is 11 (i.e., number in both Triangle and rectangle and not in Circle).
Workspace



67. Find the missing number.





SHOW ANSWER
Correct Ans:65
Explanation:
First column:
72 + 42 + 22
= 49 + 16 + 4
= 69
Second column:
32 + 92 + 12
= 9 + 81 + 1
= 91
Third column:
22 + 62 + 52
= 4 + 36 + 25
= 65
Hence, the correct answer is 65.
Workspace



68. Which of the following diagrams indicates the best relation between Elephant, Carnivorous and Tiger?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:


Here, tiger is carnivorous but Elephant is different.
Workspace



69. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, 'K' can be represented by 10, 31, etc., and 'M' can be represented by 76, 87, etc.

Similarly, you have to identify the set for the word 'SCAM'.





SHOW ANSWER
Correct Ans:11, 04, 86, 59
Explanation:
From options,
a) 00, 13, 57, 76 - SPAM
b) 11, 04, 86, 59 - SCAM
c) 23, 22, 99, 95 - SNAM
d) 32, 40, 66, 68 - SCJM

Hence, the correct answer is 11, 04, 86, 59.
Workspace



70. Find the missing number?





SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
In the first row,
(9 + 6 + 3) - (8 + 4 + 4) = 18 - 16 = 2
In second row,
(4 + 6 + 4) - (9 + 0 + 3) = 14 - 12 = 2

Hence, the correct answer is 2.
Workspace



71. Which of the following diagrams best depicts the relationship among Book, Dictionary and Printer?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:


Here, dictonary is a type of book. But printer is different.
Workspace



72. A word is represented by only one set of numbers as given
in any one of the alternatives. The set of numbers given in the
alternatives are represented by two classes of alphabets as
shown in the given two matrices. The columns and rows of
Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are
numbered from 5 to 9. A letter of these matrices can be
represented first by its row and second by its column. For
example "˜K"™ can be represented by 13,34 etc. And "˜Z"™ can be
represented by 85,79 etc.
Similarly, you have to identify the set for the word 'PLOT'.





SHOW ANSWER
Correct Ans:58,14,57,87
Explanation:
From options,
a) 58,14,57,87 - PLOT
b) 44,04,76,86 - MAWN
c) 03,23,86,69 - IGNY
d) 23,04,99,99 - FAXX

Hence, 58,14,57,87 is correct answer.
Workspace



73. Select the missing number from the given responses.

4   10   16
6   12   18
8    ?    20




SHOW ANSWER
Correct Ans:14
Explanation:
Here, all the given numbers are multiples of 2 in column wise.
So the series be 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20.
Hence, the missing number is 14.
Workspace



74. Which of the following diagrams best depicts the relationship among Shirt, Collar and Pocket?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:


Here, collar and pocket are parts of shirts.
Workspace



75. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, D can be represented by 01, 10, etc., and R can be represented by 34, 22, etc.
Similarly, you have to identify the set for the word 'GREEN'.





SHOW ANSWER
Correct Ans:78, 24, 65, 24, 99
Explanation:
From the options,
a) 98, 40, 85, 19, 20 - HRAKS
b) 01,04, 42, 76, 98 - DRGAH
c) 78, 24, 65, 24, 99 - GREEN
d) 42, 04, 24, 41, 88 - GREEM

Hence, the correct answer is 78, 24, 65, 24, 99.
Workspace



76. Find the missing number.





SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
By columns,
7 x 5 - 2 = 35 - 2 = 33
3 x 6 - 8 = 18 - 8 =10
4 x 9 - 3 = 33
Hence, 9 is the missing number.
Workspace



77. Which of the following diagrams indicates the best relation between Page, Chapter and Book?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:


Page is in chapter and chapter is in book.
Workspace



78. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, "˜N"™ can be represented by 34, 43 etc. and "˜H"™ can be represented by 56, 67 etc.

Similarly, you have to identify the set for the word 'TEMP'.





SHOW ANSWER
Correct Ans:55, 23, 78, 44
Explanation:
From the options,
(a) 55, 23, 78, 44 - TEMP
(b) 66, 24, 58, 59 - TEML
(c) 88, 86, 69, 95 - TCML
(d) 99, 02, 87, 22 - TEMF

Hence, the correct answer is 55, 23, 78, 44.
Workspace



79. Find the missing number.





SHOW ANSWER
Correct Ans:27
Explanation:
11² - 1² = 121 - 1 = 120
7² - 2² = 49 - 4 = 45
Similarly,
6² - 3² = 36 - 9 = 27
Workspace



80. Which of the following diagrams indicates the best relation between
Judge, Criminal, Thief




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:


Here, thieves are coming under criminals where judge is different.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Pictorial Reasoning questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Pictorial Reasoning @ Fresherslive

This page provides important questions on Pictorial Reasoning along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Pictorial Reasoning questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Pictorial Reasoning Online tests. Pictorial Reasoning Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Pictorial Reasoning Test questions Online @ Fresherslive?

Pictorial Reasoning questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Pictorial Reasoning may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Pictorial Reasoning questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Pictorial Reasoning questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Pictorial Reasoning in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Pictorial Reasoning Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Pictorial Reasoning test or get stuck on any particular question, our Pictorial Reasoning test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Pictorial Reasoning, exercise these advanced Pictorial Reasoning questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Pictorial Reasoning Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status