Physics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Physics Questions: Solved 254 Physics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Physics Questions

101. A fuse wire is made of which of the following alloy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tin and Lead
Explanation:
Electric fuse wire is an alloy made of tin (63 %) & lead (37 %).
Workspace



102. The lysimeter helps in the estimation of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Evapotranspiration
Explanation:
The lysimeter helps in the estimation of Evapotranspiration. It is an apparatus for measuring changes due to moisture loss, percolation, etc.
Workspace



103. A lemon kept in water in glass is appears to be bigger than its actual size, when viewed from the sides. This happens because of which phenomon?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Refraction of light
Explanation:
Refraction of light: When light travel from one transparent medium to another, the direction of propagation of light in the second medium changes. This phenomenon is known as refraction of light.

A lemon kept in a glass tumbler containing water would appear larger in size due to refraction of light. As light travels from air (rarer) to water (denser) medium, it bend towards the normal. Due to this lemon would appear larger.
Workspace



104. The technique to integrate and mark the image of a three-dimensional object is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Holography
Explanation:
Holography is a technique of producing a three-dimensional image of an object. Holography can work with sound, light or any wavelength. Holography is popularly used for preserving the transcripts and for Microfiche (a flat piece of film containing microphotograph of the pages of newspaper, catalogue or other). It is also been for three-dimensional natural films.
Workspace



105. Gas thermometers are more sensitive than the liquid thermometers because of the gases




SHOW ANSWER
Correct Ans:have low specific heat
Explanation:
Gas thermometers are more sensitive because gas has low specific heat than liquids.
Workspace



106. What is the wavelength of violet color?




SHOW ANSWER
Correct Ans:380-450 nm
Explanation:
Violet is the color at the end of the visible spectrum of light between blue and the invisible ultraviolet. Violet color has a dominant wavelength of approximately 380-450 nanometers.
Workspace



107. The image formed by an astronomical telescope is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Virtual and magnified
Explanation:
An astronomical telescope is an optical instrument which is used to see the magnified image of distant heavenly bodies like stars, planets, satellites and galaxies etc. The final image formed by an astronomical telescope is always virtual, inverted and magnified.
Workspace



108. A body travelling with a speed of more than the velocity of sound in air is said to travel with




SHOW ANSWER
Correct Ans:Supersonic speed
Explanation:
Supersonic speed is a rate of travel of an object that exceeds the speed of sound. For objects travelling in dry air of a temperature of 20°C at sea level, this speed is approximately 343 m/s.
Workspace



109. A person is hurt on kicking a stone due to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Reaction
Explanation:
A person is hurt on kicking a stone due to reaction. Here Newton third law of motion is applied which states that every action has equal and opposite reaction.
Workspace



110. The source of the sun's energy, is the process of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nuclear fusion
Explanation:
Sun generates its energy by nuclear fusion of hydrogen nuclei into helium.
Workspace



111. The current in a short circuit is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Increases heavily
Explanation:
Short circuit implies that resistance of the circuit decreases and according to Ohm’s law, I=V/R (I=current in circuit, V=Voltage and R=Resistance)
There is an inverse relation between current and resistance, so when resistance decreases, current increases.
When short circuit occurs, the live wire and neutral wire come into direct contact due to which current in the circuit increases heavily.
Workspace



112. What is the splitting of light into its colours known as?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dispersion
Explanation:
The splitting of white light when it passes through a glass prism into its constituent spectrum of colours is called dispersion (i.e. violet, indigo, blue, green, yellow, orange and red). White light is a mix of all of the above colours and they each have a different frequency.
Workspace



113. The force between charged particles is called as:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Electromagnetic force
Explanation:
The electromagnetic force is a force that occurs between electrically charged particles, such as electrons, and is described in electrostatics as being either positive or negative. Objects with opposite charges produces an attractive force between them, while objects with the same charge produce a repulsive force.
Workspace



114. Which color deviates least when passing through a Prism?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Red
Explanation:
When white light falls on a glass prism, each colour in it is refracted by a different angle, from which red colour is least deviated and violet most.
Workspace



115. Name an instrument used to measure electric resistance?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ohmmeter
Explanation:
An ohmmeter is an electrical instrument that measures electrical resistance, the opposition to an electric current.
Workspace



116. Name an instrument which is used to measure the Density of milk?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lactometer
Explanation:
A lactometer is used to check purity of cow's milk.

Hydrometer - To measure the relative density of liquids; that is, the ratio of the density of the liquid to the density of water.
Barometer - To measure atmospheric pressure.
Hygrometer - For finding out the level of humidity that is used in cricket matches, climatic centers etc.
Workspace



117. The propagation of sound waves in a gas involves




SHOW ANSWER
Correct Ans:Adiabatic compression and rarefaction
Explanation:
The propagation of sound waves in a gas involves the adiabatic compression and rarefaction. The bulk modulus of a gas depends on the pressure of the gas. The greater the pressure applied on a gas to compress it, more, it resists.
Workspace



118. The instrument used to determine the rotation speed of a shaft is called _____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tachometer
Explanation:
Tachometer is an instrument measuring the rotation speed of a shaft or disk, as in a motor or other machine.
The device usually displays the revolutions per minute (RPM) on a calibrated analogue dial, but digital displays are increasingly common.
Workspace



119. 'All the four quantum numbers of two electrons in an atom are not the same.' It is the law of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Exclusion principle of Pauli
Explanation:
Pauli exclusion states that all the four quantum numbers of two electrons in an atom are not the same.
Workspace



120. Which of the following is not a vector quantity?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Speed
Explanation:
The total distance travelled by a body in unit time is called speed.
Speed = Distance/Time
Since, distance is a scalar quantity, hence speed is also a scalar quantity.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Physics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Physics @ Fresherslive

This page provides important questions on Physics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Physics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Physics Online tests. Physics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Physics Test questions Online @ Fresherslive?

Physics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Physics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Physics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Physics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Physics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Physics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Physics test or get stuck on any particular question, our Physics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Physics, exercise these advanced Physics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Physics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status