Physics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Physics Questions: Solved 254 Physics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Physics Questions

81. Flying a bird is an example of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Composition of vector
Explanation:
When a bird flies, it pushes the air with force in the downward direction with its wings. In accordance with Newton’s law of motion, the air exerts equal and opposite reaction. According to the parallelogram law, the resultant of the reaction acts on the birds in the upward direction and helps the bird to fly upwards.
Workspace



82. According to new definition adopted by "˜International Astronomical Union"™ in 2006, which of the following is no a "˜planet"™?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pluto
Explanation:
According to the new definition of the planets given in the conference organized in Prague in August 2006 by the International Astronomical Union (IAU), it has been classified as a dwarf planet in the category of planet because it does not meet the criteria of calling Pluto as Planet. Pluto was invented in 1930 by Claude Tamvo.
Workspace



83. Which one of the following common devices works on the basis of the principle of mutual induction?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Transformer
Explanation:
Transformer is based on the principle of mutual induction.
Workspace



84. The ratio of intensity of magnetisation to the magnetisation force is known as




SHOW ANSWER
Correct Ans:susceptibility
Explanation:
In electromagnetism, the magnetic susceptibility is one measure of the magnetic properties of a material. The susceptibility indicates whether a material is attracted into or repelled out of a magnetic field.
Workspace



85. Mercury thermometers can be used to measure temperature up to 




SHOW ANSWER
Correct Ans:360°C
Explanation:
Mercury thermometers cover a wide temperature range from 37°C to 360 °C.
Workspace



86. Which one of the following has the highest value of specific heat?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Water
Explanation:
Water has the highest value of specific heat.
Workspace



87. An insect crawling straight down the length of a meter stick is at the 12cm mark at one instant, and 2 minutes later is at the 60cm mark. Which one of the following is the magnitude of the insect"™s average velocity?




SHOW ANSWER
Correct Ans:0.4cm/s
Explanation:
The total displacement of insect is S = 60-12 = 48 cm
Total time taken t = 2 min =120 sec
Insect's average velocity = Total displacement/ Total Time
= 48/120
= 0.4 cm/s
Workspace



88. A bullet is shot from a rifle with a speed of 720 m/s. What time is required for the bullet to strike a target 3240 m away?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4.5 s
Explanation:
Given:
Speed of the bullet = 720 m/s
Distance to be covered by the target, d = 3240 m
WKT, Time = Distance/Speed
Time = 3240/720 = 4.5s.
Workspace



89. What is the formula of potential energy? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:mgh
Explanation:
Potential energy = mgh
Workspace



90. A light and a heavy object have the same momentum. Find out the ratio of their kinetic energies. Which one has a larger kinetic energy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:K1 > K2
Explanation:
p1 = m1v1
p2 = m2v2
But p1 = p2 or
m1v1 = m2v2
If m1 < m1 then v1 > v2
K1 = 1/2(m1v1)
K2 = 1/2(m2v2)
From above equation
K1 = 1/2(p1v1)
K2 = 1/2(p2v2)
K1 : K2 = v1 : v2
But v1 > v2
Therefore, K1 > K2
Workspace



91. If the velocity of a body is doubled its kinetic energy




SHOW ANSWER
Correct Ans:Becomes 4 times
Explanation:
If the velocity is doubled then the kinetic energy increases by the four time.
Workspace



92. The SI unit of mass is    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kilogram
Explanation:
The kilogram is the SI base unit of mass and is equal to the mass of the international prototype of the kilogram, a platinum-iridium standard that is kept at the International Bureau of Weights and Measures (BIPM)
Workspace



93. Density of body is represented by




SHOW ANSWER
Correct Ans:D = (m/v)
Explanation:
Density is a characteristic property of a substance. The density of a substance is the relationship between the mass of the substance and how much space it takes up (volume)
Workspace



94. Assuming the earth to be a sphere of uniform mass density, how much would a body weigh half way down to the centre of the earth if it weighed 250N on the surface?




SHOW ANSWER
Correct Ans:125N
Explanation:
Assuming the earth to be a sphere of
uniform mass density, how much would
a body weigh half way down to the
centre of the earth if it weighed 250N on
the surface
----> Here mg = 250N,
----> d = (R/2)
----> Acceleration due to gravity at depth d = (R/2),
----> below the earth’s surface will be
----> gd = g(1-d/R)
----> = g(1-(R/2)/R)
----> = (g/2)
----> Therefore, new weight = mgd
----> = (mg/2)
----> = (250/2) = 125N.

Hence the answer is : 125N
Workspace



95. How many Dynes are there in 1 gram weight?




SHOW ANSWER
Correct Ans:981
Explanation:
There are 981 dynes in one gram weight. Dyne is a CGS unit.

The dyne is a derived unit of force specified in the centimetre–gram–second (CGS) system of units, a predecessor of the modern SI.
Workspace



96. Which of the following pairs has the same dimensions?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Impulse and Momentum
Explanation:
Impulse has the same units and dimensions (M L T−1) as momentum. In the International System of Units, these are kg⋅m/s = N⋅s.
Workspace



97. Electron volt is a unit of ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Energy
Explanation:
The electron volt (symbol eV; also written electronvolt) is a unit of energy equal to approximately 1.602×10−19 joule (Si unit J). By definition, it is the amount of energy gained by the charge of a single electron moved across an electric potential difference of one volt.
Workspace



98. The value of which quantity remains same in all system of units?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Specific gravity
Explanation:
The value of Specific gravity remains same in all system of units.
Workspace



99. What is the SI unit of Young's modulus of elasticity?




SHOW ANSWER
Correct Ans:newton/m2
Explanation:
The SI unit of Young's modulus of elasticity is newton/m2.
Workspace



100. Waves used for telecommunication are




SHOW ANSWER
Correct Ans:Microwave
Explanation:
The microwaves are high-frequency signals in the 300 MHz to 300 Ghz range. The signals can carry thousands of channels at the same time, making it a very versatile communication system. Microwave is often used for point-to-point telecommunications. Today microwave is employed by telecommunication industry in the form of both terrestrial relays and satellite communication.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Physics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Physics @ Fresherslive

This page provides important questions on Physics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Physics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Physics Online tests. Physics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Physics Test questions Online @ Fresherslive?

Physics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Physics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Physics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Physics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Physics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Physics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Physics test or get stuck on any particular question, our Physics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Physics, exercise these advanced Physics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Physics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status