Physics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Physics Questions: Solved 254 Physics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Physics Questions

61. A ball of mass 2kg is thrown up with a speed of 10m/s. find the kinetic energy of the ball at the time of throwing. Also find the potential energy of the ball at the highest point?




SHOW ANSWER
Correct Ans:100 J
Explanation:
Here m = 2 Kg, u = 10 m/s
K = (1/2)mv2
Hence Kinetic energy at the time of throwing
K = 1/2 * 2 * 102 = 100 J
When the Ball reaches at highest point, its whole kinetic energy is converted in Potential energy.
So potential energy of the ball at the highest point = Initial Kinetic energy = 100 J
Workspace



62. Energy possessed by a body due to its position is called its




SHOW ANSWER
Correct Ans:potential energy
Explanation:
Potential energy is the energy possessed by a stationary body.
Workspace



63. When a substance is heated its density ?     




SHOW ANSWER
Correct Ans:Decrease
Explanation:
If an iron rod is heated, it will get longer and fatter and its density will decrease. This happens because the mass of the rod stays the same, but its volume increases. The increase in the volume of matter with increasing temperature is called expansion.
Workspace



64. A piece of wood of mass 160 g and volume of 200cm3 find the density of wood in cgs system?




SHOW ANSWER
Correct Ans:0.8 (g/cm3)
Explanation:
---> Mass of wood = 160gm
---> Volume of wood = 200cm3
---> Density of wood in cgs system
---> D = (m/v)
---> = (160/200)
---> = 0.8 (g/cm3)
Workspace



65. A block of metal has dimension 4cm,5cm and 25 cm and has a mass of 1.28kg find the density of the block?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2560 (kg/m3)
Explanation:
---> Mass of metal 1.28 kg
---> Volume of metal = 4*5*25 cm
---> = 500 cm3
---> = 0.0005 m3
---> = d = (m/v)
---> = (1.28 kg/ 0.0005 m3)
---> = 2560 (kg/m3)
Workspace



66. Digital stopwatches show reading upto ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 decimal places
Explanation:
A stop watch shows the time reading upto 2 decimal places. Precision of most stopwatches is 0.01 second.
Workspace



67. Spring balance is used to measure ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Weight
Explanation:
Spring balances are commonly used to measure the force exerted on an object. This force is usually measured in Newtons and is essentially the weight of an object. The weight of an object is a measurement of its mass * gravity (w = mg).
Workspace



68. Convert 104°F into Degree Celsius.




SHOW ANSWER
Correct Ans:40°C
Explanation:
Conversion Formula
°Celsius = (5/9) * (°Fahrenheit - 32)

---> 104°F = (5/9) * (104 - 32)
= (5/9) * 72
= 5 * 8
= 40°Celsius
Workspace



69. Bar is a unit of which one of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pressure
Explanation:
The bar is a unit of pressure defined as 100 kilopascals. It is about equal to the atmospheric pressure on Earth at sea level.
Workspace



70. The SI unit of mechanical power is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Watt
Explanation:
Watt is the unit of power (symbol is W). It is named after James Watt, the inventor of the steam engine. One watt is defined as the energy consumption rate of one joule per second.
Workspace



71. When two sound waves are superimposed, beats are produced when they have




SHOW ANSWER
Correct Ans:different frequencies
Explanation:
When two sound waves are superimposed, beats are produced when they have different frequencies.
Workspace



72. A passenger standing in a bus is thrown outward when the bus takes a sudden turn. This happens due to




SHOW ANSWER
Correct Ans:inertia of motion
Explanation:
A passenger may fall sideways, when the bus takes a sharp turn, due to centrifugal force. The bus is initially moving forward, so the passenger’s inertia is also in the forward direction. Because of inertia: The passengers are going straight unless there’s a force that pushes them into another direction.
Workspace



73. In the phenomenon of dispersion of light, the light wave of shortest wavelength is




SHOW ANSWER
Correct Ans:slowed down and refracted the most
Explanation:
Short wavelength is slowed down and refracted the most
Workspace



74. The major problem in harnessing nuclear energy is how to ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dispose of spent fuel safely
Explanation:
The major hazard of nuclear power generation is the storage and disposal of spent or used fuels - the uranium still decaying into harmful subatomic particles (radiations). Improper nuclear-waste storage and disposal result in environmental contamination.
Workspace



75. Which of the following is not an example of a bio-mass energy source?




SHOW ANSWER
Correct Ans:nuclear energy
Explanation:
Biomass is a collective term for all plant and animal material. A number of different forms of biomass can be burned or digested to produce energy. Examples of biomass include wood, straw, poultry litter and energy crops such as willow and poplar grown on short rotation coppice and miscanthus.
Workspace



76. A rocker climber climbs 63m to the top of a cliff. If the rock climber has a mass of 85kg what is the potential energy of the climber?




SHOW ANSWER
Correct Ans:52479 joules
Explanation:
---> Potential energy = M*G*H
---> M = mass
---> G = gravity
---> H = height
---> = 85 * (9.8m/s2) * 63
---> = 52479 joules
Workspace



77. Conservation of momentum in a collision between particles can be understood from ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:both Newton's second and third law
Explanation:
Conservation of momentum states that the total momentum of a system remains constant with time until unless an external force acts on the system.

The given situation states the collision between the particles which may be understood through Newton's law of motion specifically the 2nd and 3rd law.
Workspace



78. A ball is travelling with uniform translatory motion. This means that




SHOW ANSWER
Correct Ans:all parts of the ball have the same velocity (magnitude and direction) and the velocity is constant.
Explanation:
In uniform translatory motion, all parts of the ball have the same velocity in magnitude and direction and this velocity is constant.
Workspace



79. Two boy pushes a table in opposite direction with equal force then




SHOW ANSWER
Correct Ans:No work is to be done
Explanation:
Equal forces acting in opposite directions are called balanced forces. Balanced forces acting on an object will not change the object's motion. When you add equal forces in opposite direction, the net force is zero.
Workspace



80. Walking off a man is an example of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Resolution of forces
Explanation:
While walking, a person presses the ground with his feet slightly slanted in the backward direction. The ground exerts upon him an equal and opposite reaction. Its horizontal component enables the person to move forward while the vertical component balances
this weight.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Physics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Physics @ Fresherslive

This page provides important questions on Physics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Physics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Physics Online tests. Physics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Physics Test questions Online @ Fresherslive?

Physics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Physics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Physics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Physics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Physics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Physics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Physics test or get stuck on any particular question, our Physics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Physics, exercise these advanced Physics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Physics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status