Physics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Physics Questions: Solved 254 Physics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Physics Questions

41. What is the unit used to measure the depth of sea?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Fathom
Explanation:
A fathom is a unit of length in the imperial and the U.S. customary systems equal to 6 feet (1.8288 m), used especially for measuring the depth of water.
Workspace



42. The product of the time period of a wave and its frequency is




SHOW ANSWER
Correct Ans:unity
Explanation:
The product of the time period of a wave and its frequency is unity.
Workspace



43. A pilot has to release the bomb to hit a target




SHOW ANSWER
Correct Ans:before the target
Explanation:
A pilot has to release the bomb before the target to hit a target.
Workspace



44. The reason of mirage is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Total internal reflection of light
Explanation:
Mirage is an optical illusion. The reason of mirage is total internal reflection of light.
In summer air near the ground is hotter and hence rarer than the air above which is responsible for TIR, hence, mirage is formed.
Workspace



45. Radioactivity is measured using which of the following devices?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Geiger-Counter
Explanation:
Geiger-Counter is an instrument used for detecting and measuring ionizing
radiation.

Other Applications are as follows:
Radiation dosimetry,
Radiological protection,
Experimental physics,
Nuclear industry.
Workspace



46. Which of the following is a renewable energy source?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
Renewable energy sources are energy sources that are always being replenished. They can never be depleted. Some examples of renewable energy sources are solar energy, wind energy, hydropower, geothermal energy, and biomass energy.
Workspace



47. In a projectile motion, the horizontal range achieved is same whether the body is projected at theta and ___________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:90 degree minus theta
Explanation:
Projectile motion is a type of motion in which an object is moves along a curved path under the action of gravity. A projectile launched on level ground with an initial speed V0 at an angle θ above the horizontal will have the
• Same range as a projectile launched with an initial speed Vo at 90 °--θ.
• Maximum range when θ = 45 °.
Workspace



48. The working of a rocket is based on the principle of ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Conservation of momentum
Explanation:
The working of a rocket is based on the principle of conservation of momentum as in the absence of external forces, the total momentum of the system remains conserved.
Just before launching, the momentum of the rocket is zero and the rocket is fired, it forces a jet of hot gases with a high velocity.
The results the jet of gases acquiring a momentum downwards.
Therefore, the rocket acquires a momentum of equal magnitude in opposite direction which causes the rocket moving upward.
Workspace



49. A man in a train moving with a constant velocity drops a ball on the platform. The path of the ball as seen by an observer standing on the platform is _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:A parabola
Explanation:
Say the train moves in the X-direction, the ball is thrown into the Y-direction and it the Z-direction is up-down.
If you are an observer such that the train is moving with respect to you, you will see the ball moving with a constant velocity in X and Y, but also seeing it start to fall down. So, you see a parabola in a plane that is crosswise to the axis.
Workspace



50. The S.I unit of work is    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Joule
Explanation:
Work is defined as a force causing the movement--or displacement--of an object. In the case of a constant force, work is the scalar product of the force acting on an object and the displacement caused by that force The SI unit of work is the joule (J)
Workspace



51.
Work done by a resultant force on a body is equal to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kinetic energy
Explanation:
The principle of work and kinetic energy (also known as the work-energy theorem) states that the work done by the sum of all forces acting on a particle equals the change in the kinetic energy of the particle.
Workspace



52. Rahul used his pulley to lift a piano with a force of 1450 N a distance of 4 m, pulley has a mechanical advantage of 10 how much force must the mover use ?       




SHOW ANSWER
Correct Ans:145N
Explanation:
----> Mechanical advantage = (force output/force input)
----> Force input is not given so let it be X
----> M.A = (1450/X)
----> 10 = (1450/X);
----> 10X = 1450
----> X = 145N
Workspace



53. The glowing surface of the Sun is called ___.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Photosphere
Explanation:
The atmosphere of the sun is composed of several layers, mainly the photosphere, the chromosphere and the corona. The lowest layer of the sun's atmosphere is the photosphere. This layer is where the sun's energy is released as light. It is the visible "surface" of the Sun Hence refer as the glowing surface of Sun.
Workspace



54. In electromagnetic induction, the induced charge does not depend on




SHOW ANSWER
Correct Ans:Time of change of magnetic flux
Explanation:
Induced charge does not depend upon time of change of magnetic flux.
Workspace



55. The magnetic field of a solenoid is quite similar to that of ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bar Magnet
Explanation:
The magnetic field of a solenoid is quite similar to that of bar magnet.
Workspace



56. The quantity of heat required to change the temperature of 1 kg of substance by 1º C is called its




SHOW ANSWER
Correct Ans:Specific heat
Explanation:
The specific heat is the amount of heat per unit mass required to raise the temperature by one degree Celsius.
Workspace



57. Transfer of heat energy from a heater coil to the cooking vessel takes place through the process of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Radiation and convection only
Explanation:
Conduction is the transfer of heat energy by direct contact, convection is the movement of heat by actual motion of matter; radiation is the transfer of energy with the help of electromagnetic waves. So radiation and convection are the example of Transfer of heat energy from a heater coil to the cooking vessel.
Workspace



58. A stone is dropped from the top of a tower which is 19.6 m high. What will be its velocity just before striking the ground? Take g = 9.8 m/s2.




SHOW ANSWER
Correct Ans:19.6 m/s
Explanation:
Initial velocity of the stone, u = 0
Final velocity of the stone, v = ?
Height of the tower, h = 19.6 m
Acceleration due to gravity, g = 9.8 m/s2
For a freely falling body:
v2 - u2 = 2 g h

v2 - (0)2 = 2 * 9.8 * 19.6
v2 = 19.6 * 19.6
v = √(19.6 * 19.6)
v = 19.6 m/s

Hence, the velocity of the stone just before touching the ground = v = 19.6 m/s.

Concept Note: When a body is falling vertically downwards, its velocity increases, so the acceleration due to gravity g is taken as positive.
Workspace



59. A bus travels at a speed of 50 km/h to go from its origin of its destination at a distance of 300 km and travels at a speed of 60 km/h to return to the origin. What is the average speed of the bus?




SHOW ANSWER
Correct Ans:54.55 km/h
Explanation:
WKT, Speed = Distance/Time
Total distance = 300 + 300 = 600 km
Total time = Distance/starting speed + Distance/Return speed
(300/50) + (300/60) = 6 + 5 = 11
Average Speed = Total distance/Total time
Average speed = 600/11 = 54.55 km/hr.
Workspace



60. What is the formula of work done?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Work done = force * displacement
Explanation:
Work done = force * displacement
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Physics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Physics @ Fresherslive

This page provides important questions on Physics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Physics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Physics Online tests. Physics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Physics Test questions Online @ Fresherslive?

Physics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Physics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Physics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Physics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Physics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Physics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Physics test or get stuck on any particular question, our Physics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Physics, exercise these advanced Physics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Physics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status