Physics Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Physics Questions: Solved 254 Physics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Physics Questions

21. A crate of bananas weighing 3000 N is shipped from Ramgarh to Delhi, where it is unloaded by a dock worker who lifts the crate by pulling with a force of 200 N on the rope of a pulley. What is the actual mechanical advantage of the system?




SHOW ANSWER
Correct Ans:15N
Explanation:
-----> Mechanical advantage of a pulley = (output/force input)
-----> Force output is 3000N
-----> Force input is 200 N
-----> M.A = (3000/200)
-----> = 15N
Workspace



22. Who among the following is the quantity__________________.     
 




SHOW ANSWER
Correct Ans:pressure
Explanation:
Pressure is a scalar quantity. It relates the vector surface element with the normal force acting on it.
Workspace



23. What is the mechanical advantage of a simple machine when a load of 450N can be lifted by force of 50N using a lever?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
---> Mechanical advantage of a lever is
---> M.A of a lever = (load/effort)
---> = (450/50) = 9
Workspace



24. Troposphere is______    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lowest level of atmosphere where we survive
Explanation:
Earth's atmosphere can be (called atmospheric stratification) into
five main layers. Excluding the exosphere, the atmosphere has four primary layers, which are the troposphere, stratosphere, mesosphere, and thermosphere. From highest to lowest, the five main layers are: Exosphere: 700 to 10,000 km (440 to 6,200 miles) Thermosphere: 80 to 700 km (50 to 440 miles) Mesosphere: 50 to 80 km (31 to 50 miles) Stratosphere: 12 to 50 km (7 to 31 miles) Troposphere: 0 to 12 km (0 to 7 miles) The troposphere is the lowest major atmospheric layer, extending from the Earth's surface up to the bottom of the stratosphere. The troposphere is where all of Earth's weather occurs. It contains approximately 80% of the total mass of the atmosphere.
Workspace



25. A photostat machine works on




SHOW ANSWER
Correct Ans:magnetic image making
Explanation:
All Electrostatic Copiers work under the premise that a charge of electricity is place on an Image Drum which has the ability to retain the electric charge much like a capacitor holds its charge but with the ability to hold or release the charge depending on how much light and darkness is applied to the Image Drum. A photocopier (also known as a copies of documents and other visual images quickly and cheaply. Most current photocopiers use a technology called xerography. A dry process using heat. Copiers can also use other technologies such as ink jet, but xerography is standard for office copying.
Workspace



26. In the process of magnetization of a bar




SHOW ANSWER
Correct Ans:the entire bulk of the bar gets magnetised
Explanation:
In the process of magnetization of a bar the entire bulk of the bar gets magnetized.
Workspace



27. At normal temperature due to a puncture, the compressed air inside the tube of a car wheel suddenly starts coming out. Then the air inside the tube




SHOW ANSWER
Correct Ans:Starts becoming cooler
Explanation:
When air is coming out of punctured football, puncture acts like a nozzle. when fluid is passed through nozzle, velocity increases and pressure decreases, resulting in decrease of temperature.
Workspace



28. Heat energy of an object is




SHOW ANSWER
Correct Ans:The total energy of the molecules of the object
Explanation:
Heat is a form of energy associated with the movement of atoms and molecules in any material. The higher the temperature of a material, the faster the atoms are moving, and hence the greater the amount of energy present as heat.
Workspace



29. You decide to launch a ball vertically so that a friend located 45 m above you can catch it. What is the minimum launch speed you can use?




SHOW ANSWER
Correct Ans:30 m/s
Explanation:
Initial velocity of the ball, u = 0
Final velocity of the ball, v = ?
Distance covered by ball, ie., displacement, S = 45 m
Acceleration due to gravity, a = 9.8 or 10 m/s2
From the equation of motion:
v2 = u2 + 2as

v2 = (0)2 + 2 * 10 * 45
v2 = 20 * 45
v2 = 900
v = √(900)
v = 30 m/s

Hence, the minimum launch speed we can use = v = 30 m/s.
Workspace



30. A sound wave has a frequency of 3.5 kHz and wavelength 0.1 m. How long will it take to travel 700 m?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 s
Explanation:
Given: Frequency = 3.5 kHz; Wavelength = 0.1 m; Distance = 700 m

Velocity of the soundwave = Wavelength*Frequency
= 3500*0.1
= 350 m/s
Time takes to travel 700m = Distance/Speed
= 700/350
= 2 seconds.
Workspace



31. Which of the following is true?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Power = work done/time
Explanation:
Power = work done/time
Workspace



32. An electric heater of 1000 W is used for two hours in a day? What is the cost of using it for a month of 28 days, if one unit costs 3.00 rupees?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 168
Explanation:
Power = 1000 W = 1 KW
Time per day = 2 hour
Total time = 2*28 = 56 hour
Energy = power * time
= 1 * 56
= 56 KWH

Now 1 KWH costs Rs 3
Then 56 KWH will cost = 3 * 56 = Rs. 168
Workspace



33. Energy possessed by a body due to its stationary is called its




SHOW ANSWER
Correct Ans:potential energy
Explanation:
Potential energy is the energy possessed by a stationary body.
Workspace



34. A boy of mass 30 kg sits at a distance of 80 cm from the fulcrum of a seesaw. Calculate the mass of the other boy who is sitting at a distance of 16 cm from the fulcrum?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:150 kg
Explanation:
In fulcrum
---> Load* Load arm = effort* Effort arm
---> Let effort be X
---> = (30)*(80) = (X)*(16)
---> = 16X = 2400
---> X = (2400/16)
---> = 150 kg
Workspace



35. Two bodies have velocity in (1:2) ratio both have same weight. The ratio of Their kinetic energy is




SHOW ANSWER
Correct Ans:(1:4)
Explanation:
---> Kinetic energy = (1/2) mv2
---> (Body a : body b)
---> ((1/2)mv2 : (1/2)mv2)
---> Velocity ratio
---> (1:2)
---> By putting velocity and mass in the
equation
---> Both have same mass so let mass = 1
---> = (½)*1*12 = (1/2)*1*22
---> = (12:22)
---> = (1:4)
Workspace



36. To determine the density of a solid we have to determine the ?     




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mass and volume
Explanation:
The molecules of different liquids have different size and mass. The mass and size of the molecules in a liquid and how closely they are packed together determine the density of the liquid. Just like a solid, the density of a liquid equals the mass of the liquid divided by its volume; D = (m/v).
Workspace



37. We use beam balance to measure ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Weight
Explanation:
The beam balance measures the force exerted by the mass on the beam balance. The beam balance does not directly measure the mass. It uses the fact that the gravitational force on the object is proportional to its mass.
Workspace



38. Atmospheric humidity is measured by _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hygrometer
Explanation:
Hygrometer is the instrument used in meteorological science to measure the humidity, or amount of water vapour in the air. Several major types of hygrometers are used to measure humidity.

It uses a pair of thermometers standing side by side. One has a bulb open to the air; the other has a bulb covered in a wet cloth. You measure the humidity by comparing the readings from the two thermometers.
Workspace



39. Convert 2268 joules in calories?




SHOW ANSWER
Correct Ans:540
Explanation:
W.K.T: 1 calorie = 4.2 joule
---> 1 joule = (1/4.2) calorie
---> So, For 2268 joules = (2268 /4.2) calorie
= (22680/42) calorie
= 540 calorie
Workspace



40. The unit of power of lens is called ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dioptre
Explanation:
A dioptre is a unit of measurement of the optical power of a lens or curved mirror, which is equal to the reciprocal of the focal length measured in metres.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Physics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Physics @ Fresherslive

This page provides important questions on Physics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Physics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Physics Online tests. Physics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Physics Test questions Online @ Fresherslive?

Physics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Physics may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Physics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Physics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Physics in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Physics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Physics test or get stuck on any particular question, our Physics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Physics, exercise these advanced Physics questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Physics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status