Physics: Solved 248 Physics Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Physics Questions

1. What happens to the potential energy of an object when it is raised above the ground?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Increases
Explanation:
The potential energy of an object is = mgh, where m is the mass of the object, g is the acceleration of gravity and h is the height of the object. If the height is raised above the ground, the potential energy increases as energy is directly proportional to the height.

Hence, option B is correct


2. Which of the following force holds protons and neutrons inside the nucleus of an atom?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Strong nuclear force
Explanation:
The known forces of nature can be divided into four- gravity, electromagnetism, weak nuclear force and strong nuclear force. It is the strong nuclear force which holds protons and neutrons together inside an atom. Whereas weak nuclear force is responsible for the existence and structure of nuclei including radioactivity and nuclear fusion.

Hence, option C is correct.


3. The force of attraction or repulsion between two point charges at rest is directly proportional to the product of magnitude of the charges and inversely proportional to the square of the distance between them. Which of the following law implies the statement presented here?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Coulomb’s Law
Explanation:
Charge is the basic property associated with matter due to which it produces and experiences electrical and magnetic effects .Coulomb’s Law is an important concept in static electricity. According to it , the force of attraction or repulsion between two point charges at rest is directly proportional to the product of magnitude of the charges and inversely proportional to the square of the distance between them. Also this force acts on the line joining the two charges.

Hence, option D is correct.


Fresherslive Current Affairs
4. What is the range of wavelength of electromagnetic spectrum between which light lies?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3500 A° t° 7800 A°
Explanation:
Light is a form of energy which is propagated as electromagnetic waves. In the spectrum of electromagnetic waves it lies between ultra-violet and infra-red region and has wavelength between 3500 A° t° 7800 A°.

Hence, option C is correct.


5. What is the S.I. unit of pressure?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pascal
Explanation:
Pressure is defined as force acting on unit area of the surface.

Pressure (P) = Normal force on surface (F)/ Area of the surface (A)

Hence the S.I. unit of pressure is N/m2 also called Pascal.

Hence, option A is correct.


Fresherslive Current Affairs
6. What would happen to the weight of a body in a lift moving upward with uniform speed?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Apparent weight is equal to the true weight
Explanation:
Weight of a body depends on the force of gravity acting upon it. In a lift stationary or moving with uniform speed (not with acceleration) the apparent weight of body is equal to its true weight. Because here the weight will be calculated as.

m{g-(a)}, where m is the mass of body g is the acceleration produced due to force of gravity which is 9.8m/s2 and a would be the acceleration due to the movement of lift. With uniform speed movement, the acceleration due to lift would be 0 here.

Hence , option C is correct.


7. Sound waves are produced by




SHOW ANSWER
Correct Ans:Vibrating bodies
Explanation:
Sound is produced when something vibrates. The vibrating body causes the medium (water, air, etc.) around it to vibrate.


8. When a particle moves along a straight path, then the particle has




SHOW ANSWER
Correct Ans:tangential acceleration only
Explanation:
The acceleration of a particle at any instant moving along a circular path in a direction tangential to that instant, is known as tangential component of acceleration or tangential acceleration.


9. Dispersion process forms spectrum due to white light falling on a prism. The light wave with shortest wavelength




SHOW ANSWER
Correct Ans:Refracts the most
Explanation:
The light wave with shortest wavelength i.e. violet refracts the most.


10. Splitting of heavy unstable nuclear atom of uranium releases ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nuclear energy
Explanation:
The splitting of an uranium atom releases energy. This process is called "nuclear fission", since the centre of an atom is called its nucleus. When an uranium atom splits it gives off more neutrons, which can then split more atoms, and so the energy level rapidly multiplies.

Nuclear fission is the process of splitting apart nuclei (usually large nuclei). When large nuclei, such as uranium-235, fissions, energy is released.


11. Characteristic/s of a good source of energy is/are ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
Characteristics of a good source of energy:
- It should be able to do large amount of work for each unit of mass or volume.
- It should be easily accessible.
- It should be easily transported.
- It should be economical.
- Less combustible


Fresherslive Current Affairs
12. Polar Satellite Revolves around the earth in polar orbit at a height of 800km (app.) Time periods of these satellites is ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:84 min
Explanation:
Polar Satellite Revolves around the earth in polar orbit at a height of 800km (app.) Time periods of these satellites is 84 min.


13. A bomb at rest explodes into a large number of tiny fragments. The total momentum of all the fragments ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:is zero
Explanation:
The momentum of bomb fragments comes from the potential energy stored inside the bomb, that is transformed into kinetic energy when the bomb explodes. A bomb at rest explodes into a large number of tiny fragments. The total momentum of all the fragments is zero.


14. The function of ball bearing in a wheel is ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:to convert kinetic friction into rolling friction
Explanation:
Ball bearing in a wheel converts kinetic friction into the rolling friction which being very small, causes much less energy loss.


15. A crate of bananas weighing 3000 N is shipped from Ramgarh to Delhi, where it is unloaded by a dock worker who lifts the crate by pulling with a force of 200 N on the rope of a pulley. What is the actual mechanical advantage of the system?




SHOW ANSWER
Correct Ans:15N
Explanation:
-----> Mechanical advantage of a pulley = (output/force input)
-----> Force output is 3000N
-----> Force input is 200 N
-----> M.A = (3000/200)
-----> = 15N


16. Who among the following is the quantity__________________.     
 




SHOW ANSWER
Correct Ans:pressure
Explanation:
Pressure is a scalar quantity. It relates the vector surface element with the normal force acting on it.


17. What is the mechanical advantage of a simple machine when a load of 450N can be lifted by force of 50N using a lever?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
---> Mechanical advantage of a lever is
---> M.A of a lever = (load/effort)
---> = (450/50) = 9


18. Troposphere is______    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lowest level of atmosphere where we survive
Explanation:
Earth's atmosphere can be (called atmospheric stratification) into
five main layers. Excluding the exosphere, the atmosphere has four primary layers, which are the troposphere, stratosphere, mesosphere, and thermosphere. From highest to lowest, the five main layers are: Exosphere: 700 to 10,000 km (440 to 6,200 miles) Thermosphere: 80 to 700 km (50 to 440 miles) Mesosphere: 50 to 80 km (31 to 50 miles) Stratosphere: 12 to 50 km (7 to 31 miles) Troposphere: 0 to 12 km (0 to 7 miles) The troposphere is the lowest major atmospheric layer, extending from the Earth's surface up to the bottom of the stratosphere. The troposphere is where all of Earth's weather occurs. It contains approximately 80% of the total mass of the atmosphere.


19. A photostat machine works on




SHOW ANSWER
Correct Ans:magnetic image making
Explanation:
All Electrostatic Copiers work under the premise that a charge of electricity is place on an Image Drum which has the ability to retain the electric charge much like a capacitor holds its charge but with the ability to hold or release the charge depending on how much light and darkness is applied to the Image Drum. A photocopier (also known as a copies of documents and other visual images quickly and cheaply. Most current photocopiers use a technology called xerography. A dry process using heat. Copiers can also use other technologies such as ink jet, but xerography is standard for office copying.


20. In the process of magnetization of a bar




SHOW ANSWER
Correct Ans:the entire bulk of the bar gets magnetised
Explanation:
In the process of magnetization of a bar the entire bulk of the bar gets magnetized.





Are you seeking for good platform for practicing Physics questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Physics @ Fresherslive

This page provides important questions on Physics along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Physics questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Physics Online tests. Physics Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Physics Test questions Online @ Fresherslive?

Physics questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Physics may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Physics questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Physics questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Physics in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Physics Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Physics test or get stuck on any particular question, our Physics test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Physics, exercise these advanced Physics questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Physics Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.