Percentage: Solved 243 Percentage Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.
Percentage Questions
1. What is the minimum quantity of milk in Litres that should be mixed in a mixture of 60 liters in which the initial ratio of milk to water is 1:4 such that the resulting mixture has 15 % milk?
SHOW ANSWER
Correct Ans:Not possible
Explanation:
Total mixture = 60L Milk : Water = 1 : 4 5x = 60 x = 12 Milk = 12L and Water = 48L Milk percentage = 12/60 * 100 = 20% And after adding only milk, the quantity of milk is becoming 15% which is not technically correct. Because after adding a particular fluid, that's quantity should get increased.
2. Rahul spends 50% of his monthly income on household items, 20% of his monthly income on buying clothes, 5% of his monthly income on medicines and the remaining amount of Rs. 11250 he saves. What is Rahul's monthly income ?
SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 45000
Explanation:
Let the monthly income of Rahul be Rs. x. Total expenditure = (50 + 20 + 5)% of x = 75% of x Now, savings = (100 - 75)% of x = 11250 25% of x = 11250 x/4 = 11250 x = 4*11250 = Rs. 45000
3. The marked price of a laptop is Rs. 48750. If the shopkeeper gives two successive discount 10% and x% and sell it in Rs. 40365. Find out the value of x?
SHOW ANSWER
Correct Ans:8%
Explanation:
On first discount 10% selling price becomes 48750 * 90/100 = Rs. 43875 Second discount percentage = (43875 - 40365)/43875 * 100 = 3510/43875 * 100 = 8%
4. Anish had a certain amount with him. He spent 20% of that to buy a new cell phone and 15% of the remaining on buying a laptop. Then he donated Rs. 160 in a temple. If he is left with Rs. 1,200, how much did he buy the laptop for?
SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 240
Explanation:
Let Anish had total amount = Rs. x. Then, Money spent on buying the cellphone = 20% of x = (20/100) * x = Rs. x/5 Now, remaining amount = x - (x/5) = 4x/5
Money spent on buying the laptop = 15% of (4x/5) = (15/100) * (4x/5) = Rs. 3x/25 Then, he donated Rs. 160 in a temple and left with Rs. 1200.
Therefore, Total amount he had = Money spent on buying the cellphone + Money spent on buying the laptop + Money donated in a temple + Money left with him ---> x = (x/5) + (3x/25) + 160 + 1200 ---> x - (x/5) - (3x/25) = 1360 ---> (25x - 5x - 3x)/25 = 1360 ---> 17x = 1360 * 25 ---> x = (1360/17) * 25 ---> x = 80 * 25 ---> x = 2000 Thus, Total amount Anish had = Rs. 2000 Now, the amount he buy the laptop for = Rs. 3x/25 = (3 * 2000)/25 = 3 * 80 = Rs. 240
5. Akshara decided to donate 15% of her salary to an orphanage. On the day of donation she changed her mind and donated Rs 2,896 which was 90% of what she had decided earlier. How much is Akshara's salary (approx)?
SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 21450
Explanation:
Let Akshara's salary be Rs x. Given, Amount decided to donate earlier = 15% of x
Now, according to the question, 90% of 15% of x = Rs 2896 ---> (90/100) * (15/100) * x = 2896 ---> (9/10) * (3/20) * x = 2896 ---> (27/200) * x = 2896 ---> x = 2896 * (200/27) ---> x = 21,451.85 ----> x ≅ Rs. 21,450 Therefore, Akshara's salary ≅ Rs. 21,450
6. Hari had three notebooks X, Y, Z. Of these, X had 120 pages. Y had 10% more pages than X and Z had 10% less pages than X. If he tore roughly 5%, 10% and 15% of pages in X, Y and Z respectively, then what percent of pages did he tear out?
SHOW ANSWER
Correct Ans:10%
Explanation:
Given, Total No. of pages in book X = 120 Total No. of pages in book Y = 10% more of Total No. of pages in book X = 10% of 120 + 120 = 12 + 120 = 132
Total No. of pages in book Z = 10% less of Total No. of pages in book X = 120 - 10% of 120 = 120 - 12 = 108
No. of pages torn from book X = 5% of Total No. of pages in book X = (5/100) * 120 = 6 No. of pages torn from book Y = 10% of 132 = 13.2 No. of pages torn from book Z = 15% of 108 = 16.2 Total No. of pages torn out from books X, Y, and Z = 6 + 13.2 + 16.2 = 35.4
Now, Total No. of pages in books X, Y, and Z earlier = 120 + 132 + 108 = 360
Required Percentage = (Total No. of pages torn out/Total No. of pages in books X, Y, and Z earlier) * 100 = (35.4/360) * 100 = 9.83% ≅ 10%
7. In a School x% student of class 10 passed the exam; y% of the passed student are girls and z% of the fail students are boys. Find the percentage of passed boys over the failed girls is.
SHOW ANSWER
Correct Ans:100(100 - y)x / [(100 - x)(100 - z)]
Explanation:
Total passed students = x% of total students total failed students = (100 - x)%
total girls passed = y% of x % total boys passed = (100 - y)% of x% = (100 - y)/100 * x/100 of total students
Total failed boys = z% of (100 - x)% total failed girls = (100 - z)% of (100 - x)% = [(100 - z)/100] * [(100 - x)/100] of total students So the percentages of passed boys over failed girls = (100 - y)x * 100 / [(100 - z) (100 - x)]
8. A student scored 32% marks in science subjects out of 300. How much should he score in language papers out of 200 if he is to get overall 46% marks ?
SHOW ANSWER
Correct Ans:67%
Explanation:
Marks secured in science subject = 32/100 * 300 = 96 Marked to be secured in language papers = [(500 * 46/100 - 96)*100] / 200 = (230 - 96)/2 = 134/2 = 67%
9. In a village, each of the 60% of families has a cow; each of the 30% of families has a buffalo and each of the 15% of families has both a cow and a buffalo. In all there are 96 families in the village. How many families do not have a cow or a buffalo?
SHOW ANSWER
Correct Ans:24
Explanation:
Venn diagram of families which have buffalo and cow.
Required families which do not have a cow or a buffalo = 100 - (45 + 15 + 15) = 25% Required number = 96*25/100 = 24
10. The ratio of the number of boys to that of girls in a school is 4 : 1. If 75% of boys and 70% of the girls are scholarship-holders, then the percentage of students who do not get scholarship is:
SHOW ANSWER
Correct Ans:26%
Explanation:
Let the number of boys = 400 Let the number of girls = 100 Total number of students who do not get scholarship = 400*25/100 + 100*30/100 = 100 + 30 = 130 Required percentag = 130/500 * 100 = 26%
11. The ratio of males and females in a city is 7 : 8 and the percentage of children among males and females is 25% and 20% respectively. If the number of adult females in the city is 156800 what is the total population?
SHOW ANSWER
Correct Ans:367500
Explanation:
Males = 7x Females = 8x Adult females = 8x * 80/100 = 32x/5 32x/5 = 156800 x = (156800*5)/32 = 24500 Total population = 15*24500 = 367500
12. A number is increased by 20% and then again by 20%. By what percent should the increased number be reduced so as to get back the original number?
SHOW ANSWER
Correct Ans:30(5/9)%
Explanation:
Let number = 100 Number after 1st Increase = 120 Number after 2nd Increase = 120 * 120/100 = 144 % Decrease to restore it to original number = [(144 - 100)/144] * 100 = 44/144 * 100 = 11/36 * 100 = 275/9 = 30(5/9)%
13. In a company ABC Pvt ltd, the ratio of total number of undergraduate employees to the total number of graduate employees is 13 : 23. The company has only two branches- one is in Chennai and another is in Delhi. If the total number of undergraduate employees in Chennai branch is 351, which is 30% of the total undergraduate employees in the company, what is the total number of graduate employees in the company?
SHOW ANSWER
Correct Ans:2070
Explanation:
The ratio of total number of undergraduate employees to the total number of graduate employees is 13 : 23 Undergraduate : Graduate =13 : 23 30 % of total undergraduate employees = 351 (30/100)*undergraduate = 351 So, no.of undergraduate employee = 351*100/30 = 1170 13x = 1170 x = 1170/13 = 90 Total no.of graduate employees is = 23x = 23*90 = 2070
14. The monthly income of Santhosh and Vignesh together is Rs. 62500. The income of Santhosh and Vignesh is increased by 20% and 15% respectively. The new income of Vignesh is Rs. 1375 more than the new income of Santhosh. What is the new income of Vignesh?
SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 37375
Explanation:
Let the income of Santhosh and Vignesh be S and V, The monthly income of Santhosh and Vignesh = 62500 S + V = 62500 Santhosh's income = x; Vignesh's income = 62500 - x New income of V = New income of S + 1375 V's new income = (62500 - x)*115/100 S's new income = x* 120/100 (62500 - x) * (115/100) = x * (120/100) + 1375 (7187500 - 115x)/100 = (120x/100) + 1375 (7187500 - 115x)/100 = (120x + 137500)/100 7187500 - 115x = 120x + 137500 235x = 7050000 Santhosh's income x = (7050000/235) = 30000 Vignesh's income = 62500 - x = 32500 New Income of Vignesh = 32500*(115/100) = Rs. 37375
15. Jaya's attendance for first two semesters out of four was 60% and 70%, respectively. What is the minimum attendance required in third semester so that her average attendance will be 80% throughout four semesters? (Assume equal number of days among the four semesters)
SHOW ANSWER
Correct Ans:90%
Explanation:
Let, there are 100 days in each semester then, Jaya's total attendance for four semesters = 4*(80% of 100) = 4*80 = 320 days To know the minimum attendance in 3rd semester, we must assume 100% attendance in 4th semester. Thus, minimum attendance required in 3rd semester = 320 - (60 + 70 + 100) days = 90 days = i.e. 90% So, the minimum attendance required in third semester = 90%
16. In an examination,Balu scored 45% marks and failed by 18 marks. In the same examination, Radhika scored 54% marks and get 27 marks more than the passing marks. What is the score of Mohan in the same examination, who secured 75 %?
SHOW ANSWER
Correct Ans:375
Explanation:
Balu scored 45% marks and failed by 18 marks
pass mark of the class = 45%of total mark + 18
Radhika scored 54% marks and get 27 marks more than the passing marks
pass mark of the class = 54% of total mark - 27 total marks = x
Here passing marks equal. So,
45 % of x+ 18 = 54 % of x-27
18 + 27 = (54 — 45) % of x
45 = 9 % of x
x = 45*(100/9) = 500 Mohan's mark = 75/100* 500 = 375
17. Mala scored 430 marks in an examination and Savitha got 72 percent marks in the same examination which is 70 marks less than Mala. If the minimum passing marks in the examination is 35 percent, then find the minimum passing marks in the examination?
SHOW ANSWER
Correct Ans:175
Explanation:
Mala's score = 430
Savitha got 72 percent marks in the same examination
which is 70 marks less than Mala.
72 % of total marks = 430 — 70
(72/100)* Total marks = 360
Total marks = 360*(100/72) = 500
Passing mark = (35/100)*500 = 175 Hence the minimum passing marks in the examination is 175
18. Balu's monthly salary is equal to 50% of Meelu's monthly salary. Meelu's monthly salary is Rs. 28000 less than Peelu's monthly salary. If Peelu's monthly salary is Rs. 58000. What is Balu's annual salary?
19. Fifty-three percent of a number is 358 less than the square of 26. What is the value of three-fourth of 23 percent of that number?
SHOW ANSWER
Correct Ans:103.5
Explanation:
Let the number be 'X'. Given that, 53% of X = 26^{2} - 358 (53/100)*X = 676 - 358 X = (318 * 100)/53 X = 600 So, the value of number is 600. Then, three-fourth of 23 percent of that number = (3/4) of 23% of 600 = (3/4) x (23/100) x 600 = 103.5
20. A vendor sells 60 percent of apples he had and throws away 15 percent of the remainder. Next day he sells 50 percent of the remainder and throws away the rest. What percent of his apples does the vendor throw?
SHOW ANSWER
Correct Ans:23%
Explanation:
Let the number of apples be 100. He sells 60% of apples on first day = (60/100)*100 = 60 apples Remaining apples = 100 - 60 = 40 He throws 15% of the remaining apples = (15/100)*40 = 6 apples So, remaining apples on the first day = 40 - 6 = 34 apples
Next day he throws 50% of the remaining 34 apples = (50/100)*34 = 17 apples Therefore, number of thrown apples = 6 + 17 = 23 apples Percentage of thrown apples = (23/100)*100 = 23%.
Are you seeking for good platform for practicing Percentage questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.
Online Test on Percentage @ Fresherslive
This page provides important questions on Percentage along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Percentage questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Percentage Online tests. Percentage Online Test questions are granted from basic level to complex level.
Why To Practice Percentage Test questions Online @ Fresherslive?
Percentage questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Percentage may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Percentage questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Percentage questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Percentage in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.
Why Fresherslive For Percentage Online Test Preparation?
Most of the job seekers finding it hard to clear Percentage test or get stuck on any particular question, our Percentage test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Percentage, exercise these advanced Percentage questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Percentage Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.