Partnership Questions and Answers updated daily – Aptitude

Partnership Questions: Solved 224 Partnership Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Partnership Questions

121. A and B are partners in a business .A contributes 1/4 of the capital for 15 months and B received 2/3 of the profit.For how long B's money was used?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10 months
Explanation:
Workspace



122. A starts a business with Rs 3500 and after 5 months ,B joins with A as his partner .After a year ,the profit is divided in the ratio 2:3 .What is B's contribution in the capital?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 9,000
Explanation:

Given
Ratio of A and B = 2 : 3
A started a business with Rs 3500
After 5 months only B joined
Let B's capital be Rs.x.
= A's captial * A's Time period /B's time period ( 12 - 5)
= ( 3500 * 12 ) / 7 x = 2 / 3
= 14 x = 126000
=> x = 9000.
B's contribution in captial = 9000Rs.

Workspace



123. A, B and C enter into a partnership with a capital in which A's contribution is Rs 10,000.If out of total profit of Rs 1000,A gets Rs 500 and B gets Rs Rs 300 then C's capital is?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 5,000
Explanation:

A: B : C = 500 : 300 : 200
= 5 : 3 : 2.
Let their capitals be 5x, 3x and 2x respectively.
Then, 5x = 10000
=> x = 2000.
C'captial =2x
= 2 * 2000
= Rs.4000.
C's captial =Rs.4000.

Workspace



124. A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3:5 .C joined them after six months with an amount equal to that of B.In what proportion should the profit at the end of one year be distributed among A,B and C?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6:10:5
Explanation:

Given, Ratio of amount invested by A and B = 3 : 5 (for 12 months)
C invested amount equal to B for 6 months = 5 parts for 6 months

Profit distributed among A,B and C = Ratio of investment of A , B and C
= (3 x 12) : (5 x 12) : (5 x 6)
= 6 : 10 : 5

Therefore,Profit distributed among A, B and C =6 : 10 : 5

Workspace



125. In a business ,A and C invested amounts in the ration 2:1 ,whereas the ratio between amounts invested by A and B was 3:2 .If Rs 1,57,300 was their profit ,how much amount did B receive?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 48,400
Explanation:
Workspace



126. A, B,C rent a pasture. A puts 10 oxen for 7 months ,B puts 12 oxen for 5 months and C puts 15 oxen for 3 months for grazing .If the rent of the pasture is Rs 175,how much must C pay as his share of rent? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 45
Explanation:
Given,A puts 10 oxen for 7 months;
B puts 12 oxen for 5 months and
C puts 15 oxen for 3 months

=> Ratio of share of rent of A, B and C is:
A : B : C = (10 * 7) : (12 * 5) : (15 * 3)
= 14 : 12 : 9

Given,rent of the pasture is Rs 175

Then, C's Share of rent = [9/ (14 + 12 + 9)] * 175
= (9 / 35) * 175
= Rs. 45

Therefore,C's Share of rent = Rs. 45.
Workspace



127. Shekhar started a business investing Rs 25,000 in 1999. In 2000,he invested an additional amount of Rs 10,000 and Rajeev joined him with an amount of Rs 35,000.In 2001 ,Shekhar invested another additional amount of Rs 10,000 and Jatin joined them with an amount of Rs 35,000 .What will be Rajeev's share in the profit of Rs 1,50,000 earned at the end of 3 years from the start of the business in 1999?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 50,000
Explanation:
Workspace



128. Arun, kamal and Vinay invested Rs 8,000, Rs 4,000 and Rs 8,000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs 4005, then what will be the share of Kamal? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 890
Explanation:
Given,Aruninvested Rs 8,000 for 6 months
Kamal invested Rs 4,000 for 8 months and
Vinay invested Rs 8,000 for 8 months.

Ratio of Profit earned = Ratio of (Amount invested * No. of months in bussiness)
=> Arun: Kamal : Vinay = (8,000 * 6) : (4,000 * 8) : (8,000 * 8)
=> Arun: Kamal : Vinay = 3 : 2 : 4

Therefore, share of Kamal = [2 / (3 + 2 + 4)] * 4005
= (2/9) * 4005
= Rs. 890
=> Share of Kamal =Rs. 890
Workspace



129. Aman started a business investing Rs 70,000 . Rakhi joined him after six months with an amount of Rs 1,05,000 and Sagar joined them with Rs 1.4 lakh after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman , Rakhi and Sagar respectively ,3 years after Aman started the business?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12:15:16
Explanation:
Workspace



130. A and B started a business in partnership investing Rs 20, 000 and Rs 15,000 respectively. After six months C joined them with Rs 20,000 . What will be B's share in the total profit of Rs 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 7500
Explanation:
Given, A invested = Rs. 20,000 for 24 months(since 2 years)
B invested = Rs. 15,000 for 24 months
C invested = Rs. 20,000 for 18 months (Since C joined after 6 months, 24 - 6 = 18 months)

Ratio of A, B and C's investment = (20,000 * 24) : (15,000 * 24) : (20,000 * 18)
= (20 * 24) : (15 * 24) : (20 * 18)
= 4 : 3 : 3
=> A, B, C's part of investment = 4 : 3 : 3


Given , Total profit = Rs. 25,000
B's share = (B's invested Part/ Total invested part) * 25,000
[3/ (4 + 3 + 3)] * 25,000
= [3/10] * 25,000
= 7500

Thus, B = Rs. 7500
Workspace



131. Simran started a business by investing Rs 50,000 . After six months , Nanda joined her with a capital of Rs 80,000. After 3 years ,they earned a profit of Rs. 24,500.What was Simran's share in the profit?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 10,500
Explanation:

Simran : Nanda = (50000 x 36) : (80000 x 30) = 3 : 4
Simran's share = Rs 24500*(3/7) = Rs 10,500

Workspace



132. Kamla started a business investing Rs . 9000 . After six months , Sameer joined with a capital of Rs. 8000.If at the end of the year ,they earn a profit of Rs. 6970, then what will be the share of Sameer in profit? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs 2380
Explanation:
Given
Kamal invested Rs 9000 for 12 months and Sameer invested Rs 8000 for 7 months.
Kamal:Sameer = (9000*12):(8000*7)
= 108:56
= 27:14
Kamal and Sameerearn a profit of Rs. 6970
Sameer Ratio in profit will be
= (6970∗14 / 41)
= 170 * 14
=Rs 2380.
Share of Sameer in profit =
Rs 2380.
Workspace



133. Simran started a software business by investing Rs. 50,000. After six months, Nanda joined her with a capital of Rs. 80,000. After 3 years, they earned a profit of Rs. 24,500. What was Simran's share in the profit?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 10,500
Explanation:
Simran : Nanda = (50000 x 36) : (80000 x 30) = 3 : 4. Therefore, Simran's share = Rs. (24500 x 3/7 ) = Rs. 10,500.
Workspace



134. Arun, Kamal and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kamal?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 890
Explanation:
Arun : Kamal : Vinay = (8,000 x 6) : (4,000 x 8) : (8,000 x 8) = 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4. Kamal's share = Rs. ( 4005 x 2/9 ) = Rs. 890.
Workspace



135. A man started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:12:15:16
Explanation:
Aman : Rakhi : Sagar = (70,000 x 36) : (1,05,000 x 30) : (1,40,000 x 24) = 12 : 15 : 16.
Workspace



136. A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:8 months
Explanation:
Suppose B joined for x months.
Then, ( 85000 x 12 / 42500 x 3 )
= 1020000 / 127500
= 8
So, B joined for 8 months.
Workspace



137. A and B started a business in partnership investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000 respectively. After six months, C joined them with Rs. 20,000. What will be B's share in total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 7500
Explanation:
Given
A = Rs20,000
B =Rs.15,000
A : B : C
= (20,000 x 24) : (15,000 x 24) : (20,000 x 18) = 4 : 3 : 3.
B's share = Rs. ( 25000 x 3 / 10 )
= 75000 / 10
= Rs 7500
= Rs. 7,500.
Workspace



138. John, Henry, Abraham rent a grassland. On that grassland, John puts 90 goats for 14 months, Henry puts 72 goats for 7 months and Abraham puts 144 goats for 21 months for grazing. If the rent of the grassland is Rs. 21,840, how much must Abraham pay as his share of rent?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 14,560
Explanation:
Given, John puts 90 goats for 14 months;
Henryputs 72 goats for 7 months and
Abrahamputs 144 goats for 21 months

=> Ratio of share of rent of John,Henry andAbraham is:
John : Henry : Abraham = (90 * 14) : (72* 7) : (144 * 21)
= (15 * 2) : (12 * 1) : (28 * 3)
= 15 : 6 : 14 * 3
= 5 : 2 : 14

Given, rent of the grassland = Rs 21840

Then, Abraham's Share of rent = [14/ (5 + 2 + 14)] * 21840
= (14 / 21) * 21840
= 2/3 *21840
= Rs. 14,560

Therefore, Abraham'sShare of rent = Rs. 14,560
Workspace



139. A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed among A, B and C? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:6:10:05
Explanation:
Let the initial investments of A and B be 3x and 5x.
A : B : C = (3x x 12) : (5x x 12) : (5x x 6) = 36 : 60 : 30 = 6 : 10 : 5.
Workspace



140. A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B's contribution in the capital?   




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 9000
Explanation:

Let B's capital be Rs. x.
A'scapital = Rs. 3500 for 12 months

B joins with after 5 months, so B contributed the capital for 7 months.

Given. A : B =2 : 3
=> 3500 x 12 / 7x = 2/3
=> 3500 x 12 x 3 = 2 x7x
=>14x = 126000
=>x = 9000

Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Partnership questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Partnership @ Fresherslive

This page provides important questions on Partnership along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Partnership questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Partnership Online tests. Partnership Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Partnership Test questions Online @ Fresherslive?

Partnership questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Partnership may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Partnership questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Partnership questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Partnership in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Partnership Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Partnership test or get stuck on any particular question, our Partnership test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Partnership, exercise these advanced Partnership questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Partnership Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status