Partnership Questions and Answers updated daily – Aptitude

Partnership Questions: Solved 224 Partnership Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Partnership Questions

201. Vinay started a business investing Rs. 50000. After one year he invested another Rs. 80000 and Aditya also joined him with a capital of Rs. 70000. If the profit earned in three years from the starting of business was Rs. 87500, find the share of Aditya in the profit.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 35,000
Explanation:
Ratio of Vinay and Aditya for one Month = (50000 x 12) + (80000 x 24) : 70000 x 24 = 600000 + 1920000 : 1680000 = 3:2
Hence, share of Aditya in the profit earned from the business = 87500 x 2/ 5 = Rs. 35000
Workspace



202. Three friends A, B and C started a business by investing a sum of money in the ratio 5:7:6. After 6 months C withdraws half of his capital. If the sum invested by 'A' is Rs. 40000, out of total annual profit of 33000. C's share will be




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 9000
Explanation:
Sum invested by A, B and C is 5 x 12 : 7 x 12 : 6 x 6 + 3 x 6 = 60 : 84 : 54 or = 10 : 14 : 9 Therefore Share of C = 9/33 x 33000 = Rs. 9000
Workspace



203. Mr. Saxena started a business investing Rs. 5000. Four months later Mr. Jain joined the business by investing Rs. 9000. If the profit at the end of the year was Rs. 22000, how much amount would Mr. Jain have received as the profit?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 12000
Explanation:
Ratio of their investment = 50000 x 12 : 90000 x 8 = 5 : 6
Amount Received by Jain = 6/11 x 22000 = Rs. 12000
Workspace



204. A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A's share is Rs. 855, the total profit is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 1500
Explanation:
Let the total profit be Rs. 100. After paying to charity, A's share = Rs. ( 95 x 3/5 ) = Rs. 57. If A's share is Rs. 57, total profit = Rs. 100. If A's share Rs. 855, total profit = ( 100 / 57 x 855 ) = 1500
Workspace



205. Three friends A, B and C started a business by investing a sum of money in the ratio 5:7:6. After 6 months C withdraws half of his capital. If the sum invested by 'A' is Rs. 40000, out of total annual profit of 33000. C's share will be




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 9000
Explanation:
Sum invested by A, B and C is 5 x 12 : 7 x 12 : 6 x 6 + 3 x 6 = 60 : 84 : 54 or = 10 : 14 : 9 Therefore Share of C = 9/33 x 33000 = Rs. 9000
Workspace



206. A, B and C enter into a partnership in the ratio 7/2 : 4/3 : 6/5 . After 4 months, A increases his share 50%. If the total profit at the end of one year be Rs. 21,600, then B's share in the profit is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 4000
Explanation:
Ratio of initial investments = ( 7/2 : 4/3 : 6/5) = 105 : 40 : 36. Let the initial investments be 105x, 40x and 36x. Therefore, A : B : C = ( 105x * 4 + 150/100 x 105x * 8) : (40x * 12) : (36x * 12) = 1680x : 480x : 432x = 35 : 10 : 9.
Hence, B's share = Rs. ( 21600 x 10/54 ) = Rs. 4000.
Workspace



207. Rahul started a business with a capital of 8,000. After six months, Sanjay joined him with an investment of some capital. If at the end of the year each of them gets equal amount as profit, how much did Sanjay invest in the business?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 16,000
Explanation:
Let the amount invested by Sanjay be x.
According to given data, (8000 x 12)/ (x x 6) = 1/ 1 => x =16000
Workspace



208. Three partners shared the profit in a business in the ratio 5 : 7 : 8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?




SHOW ANSWER
Correct Ans:0.868101852
Explanation:
Let their investments be Rs. x for 14 months, Rs. y for 8 months and Rs. z for 7 months respectively.
Then, 14x : 8y : 7z = 5 : 7 : 8. Now, 14x / 8y = 5/7 => 98x = 40y => y = (49/20)x
And, 14x / 7z = 5/8 => 112x = 35z => z = (112 / 35)x = (16/ 5) x .
x : y : z = x : 49/20 x : 16/5x = 20 : 49 : 64.
Workspace



209. X and Y start a business. X invests Rs. 3000 for 4 months and Y invests Rs. 2000 for 6 months. How much should X be paid out of a total profit of Rs. 500?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 250
Explanation:
The ratio in which X and Y should be paid the profit out of Rs. 500. = 3000 x 4 : 2000 X 6 = 12:12 =1:1
Therefore, each of X and Y should be paid Rs. 250.
Workspace



210. Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12:15:16
Explanation:
Aman : Rakhi : Sagar = (70,000 x 36) : (1,05,000 x 30) : (1,40,000 x 24) = 12 : 15 : 16.
Workspace



211. Rs 120 are divided among X, Y and Z so that X's share is Rs 20 more than Y's share and Rs. 20 less than Z's share. What is Y's share?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 20
Explanation:
Given, X + Y + Z = 120 ----> () X = Y + 20 -----> (2) X = Z – 20 -----> (3)
Subs (2) and (3) in (1), we get, => Y + 20 + Y + X + 20 = 120 => X + 2Y = 80 => Y + 20 + 2Y = 80 => 3Y = 60 => Y = 20
Workspace



212. Simran started a software business by investing Rs. 50,000. After six months, Nanda joined her with a capital of Rs. 80,000. After 3 years, they earned a profit of Rs. 24,500. What was Simran's share in the profit?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 10,500
Explanation:
Simran : Nanda = (50000 x 36) : (80000 x 30) = 3 : 4. Therefore, Simran's share = Rs. (24500 x 3/7 ) = Rs. 10,500.
Workspace



213. A and B enter into a partnership with Rs. 50,000 and Rs. 60,000, respectively. C joins them after x months contributing 70,000 and B leaves x months before the end of the year. If they share the profit in the ratio of 20:18:21, then find the value of x.




SHOW ANSWER
Correct Ans:3
Explanation:
Let B leaves x months before the end of the year. Therefore B stays for (12 - x) months.
C joins after x months. C also remains for (12 - x) months.
Profits are shared among A, B and C in the ratio. 50000 x 12 : 60000 (12 -x) : 70000 (12 -x) = 20:18:21 (Given)
=> 60 / (6(12-x)) = 20/18, solving we get x = 3
Workspace



214. A, B, C rent a pasture. A puts 10 oxen for 7 months, B puts 12 oxen for 5 months and C puts 15 oxen for 3 months for grazing. If the rent of the pasture is Rs. 175, how much must C pay as his share of rent ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 45
Explanation:
A : B : C = (10 x 7) : (12 x 5) : (15 x 3)
= 70 : 60 : 45 = 14 : 12 : 9.
C's rent = Rs. ( 175 x 9/35) = Rs. 45.
Workspace



215. A and B are two partners in a business, A contributes Rs. 1200 for 5 months and B Rs. 750 for 4 months. If the total profit is Rs. 900, find their respective shares. ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:600,300
Explanation:
A invested 1200 Rs for 5 months and B invested Rs. 750 for 4 months, here the time also comes into factor.
The ratio should be in proportion to the product of the principal and time they have invested
1200 x 5 : 750 x 4 = 6000 : 3000 = 2:1
The profit received is Rs. 900
A’s Share = 2/3 x 900 = 600
B’s share = 1/3 x 900 = 300
Workspace



216. A and B started a business with capitals of Rs.15000 and Rs.20000 respectively. Find the ratio of the shares A and B.




SHOW ANSWER
Correct Ans:3:4
Explanation:
Ratio of their shares = Ratio of their investments =15000 : 20000 =15 : 20 =3:4
Workspace



217. A and B started a business with capitals of Rs.2500 and Rs.5500 respectively. Find the ratio of the share of A if the total profit was 800.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 250
Explanation:
Ratio of their shares
= Ratio of their investments
= 2500 : 5500 = 25 : 55
= 5:11

Profit share of A = 5/(5+11) x 800 = (5/16) x 800 = 250

Profit Share of A = 250
Workspace



218. A and B started a business with capitals of Rs.1500 and Rs.2000 respectively. Find the ratio of the shares A and B.




SHOW ANSWER
Correct Ans:3 : 4
Explanation:
Ratio of their shares = Ratio of their investments =1500 : 2000 =15 : 20 =3:4
Workspace



219. A and B started a business with capitals of Rs.1500 and Rs.2000 respectively. Find the ratio of the shares A and B.




SHOW ANSWER
Correct Ans:3 : 4
Explanation:
Ratio of their shares
= Ratio of their investments
=1500 : 2000
=15 : 20 = 3:4
Workspace



220. A and B started a business with capitals of Rs.2500 and Rs.4500 respectively. Find the ratio of the share of B if the total profit was 700.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 450
Explanation:
Ratio of their shares = Ratio of their investments =2500 : 4500 =25 : 45 =5:9 Profit share of B = 9/(5+9) x 700 Profit Share of B = 450
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Partnership questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Partnership @ Fresherslive

This page provides important questions on Partnership along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Partnership questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Partnership Online tests. Partnership Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Partnership Test questions Online @ Fresherslive?

Partnership questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Partnership may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Partnership questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Partnership questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Partnership in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Partnership Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Partnership test or get stuck on any particular question, our Partnership test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Partnership, exercise these advanced Partnership questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Partnership Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status