Number System Questions and Answers updated daily – Aptitude

Number System Questions: Solved 444 Number System Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number System Questions

121. Fourth number is missing in the below series. Can you find the Fourth number in the below series ?

117, 140, 163, X , 209, 232




SHOW ANSWER
Correct Ans:186
Explanation:
The given series is -- 117, 140, 163, X , 209, 232
Consequtive numbers increases by 23
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 23 from the previous number.
When we add 23 to the number before X (i.e 163) we get 163+23=186
Workspace



122. Find a number below 20 which can divide 19 and 22 perfectly?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices divides both the numbers. If any of the given choices doesn't divide both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next choice. Answer will be the HIGHEST Number that exactly divides both given numbers.

1 is correct answer.

Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will exactly divide both the numbers, in that case , please choose the Highest among the numbers.
Workspace



123. Find the LCM of 41, 3? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:123
Explanation:

The Least Common Multiple (L.C.M) of 3 and 41 can be computed by using the greatest common factor ie.,GCF of 3 and 41. This is the easiest approach:

L.C.M(3,41) = (3 X 41) / GCF (3,41)
= 123 / 1
= 123

Workspace



124. Can you find the the missing number in the below series

117, 90, 63, X , 9, -18




SHOW ANSWER
Correct Ans:36
Explanation:
The given series is -- 117, 90, 63, X , 9, -18
Consequtive numbers decreases by 27
Following this pattern, the Missing Number X should decrease by 27 from the previous number.
When we subract 27 to the number before X (i.e 63) we get 63--27=36
Workspace



125. Find the HCF of 36 , 14? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Factors of 36 = 1, 2, 3, 4, 6, 9.
Factors of 14 = 1, 2, and 7.
Therefore, common factor of 36 and 14 = 1 and 2
Highest common factor (H.C.F) of 36 and 14 = 2.
Therefore, 2 is H.C.F. or G.C.D. greatest common divisor of 36 and 14.
H.C.F. or G.C.D. of given numbers is the greatest number which divides all the numbers without leaving a remainder.
Workspace



126. Find the LCM of 37 , 30?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1110
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices is divisble by both the numbers. If any choice doesn’t get divided by both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next number. Answer will be the Number that is exactly divisble by both given numbers.
Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will be exactly divisible by both the numbers, in that case , please choose the lowest among the numbers.
Workspace



127. Find the Missing number in the the below series

117, 144, 171, X , 225, 252




SHOW ANSWER
Correct Ans:198
Explanation:
The given series is -- 117, 144, 171, X , 225, 252
Consequtive numbers increases by 27
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 27 from the previous number.
When we add 27 to the number before X (i.e 171) we get 171+27=198
Workspace



128. Find the highest number which can divide 36 and 12, without leaving any remainder ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices divides both the numbers. If any of the given choices doesn't divide both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next choice. Answer will be the HIGHEST Number that exactly divides both given numbers.

So,12 is highest number.
Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will exactly divide both the numbers, in that case , please choose the Highest among the numbers.
Workspace



129. Two bells ring at an interval of 20 sec and 37 secs. After what least time in seconds, will both the bells ring together ?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:740
Explanation:
Given
Two bells ring at an interval of 20 to 37 secs
=> When both bells ring together at least time
=> 20 * 37
=> 740 seconds
Workspace



130. Which number should come in place of the missing Number ?

112, 143, 174, X , 236, 267




SHOW ANSWER
Correct Ans:205
Explanation:
The given series is -- 112, 143, 174, X , 236, 267
Consequtive numbers increases by 31
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 31 from the previous number.
When we add 31 to the number before X (i.e 174) we get 174+31=205
Workspace



131. Find the HCF of 36 , 10?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices divides both the numbers. If any of the given choices doesn’t divide both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next choice. Answer will be the HIGHEST Number that exactly divides both given numbers.
Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will exactly divide both the numbers, in that case , please choose the Highest among the numbers.
Workspace



132. Find the LCM of 37 , 24?




SHOW ANSWER
Correct Ans:888
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices is divisble by both the numbers. If any choice doesn’t get divided by both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next number. Answer will be the Number that is exactly divisble by both given numbers.
Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will be exactly divisible by both the numbers, in that case , please choose the lowest among the numbers.
Workspace



133. What should come in place of X in the below number series?

112, 83, 54, X , -4, -33




SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
The given series is -- 112, 83, 54, X , -4, -33
Consequtive numbers decreases by 29
Following this pattern, the Missing Number X should decrease by 29 from the previous number.
When we subract 29 to the number before X (i.e 54) we get 54-29=25
Workspace



134. Find the HCF of 36 , 8?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :

Check whether each of the given choices divides both the numbers. If any of the given choices doesn’t divide both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next choice. Answer will be the HIGHEST Number that exactly divides both given numbers.

Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will exactly divide both the numbers, in that case , please choose the Highest among the numbers.
Workspace



135. Find the LCM of 37 , 7?




SHOW ANSWER
Correct Ans:259
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :

Check whether each of the given choices is divisble by both the numbers. If any choice doesn’t get divided by both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next number. Answer will be the Number that is exactly divisble by both given numbers.

Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will be exactly divisible by both the numbers, in that case , please choose the lowest among the numbers.
Workspace



136. Output of a particular program follows the below pattern. Can you find the Missing number?

112, 141, 170, X , 228, 257




SHOW ANSWER
Correct Ans:199
Explanation:
The given series is -- 112, 141, 170, X , 228, 257

Consequtive numbers increases by 29

Following this pattern, the Missing Number X should increase by 29 from the previous number.

When we add 29 to the number before X (i.e 170) we get 170+29=199
Workspace



137. Find the HCF of 36 , 6?




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices divides both the numbers. If any of the given choices doesn’t divide both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next choice. Answer
will be the HIGHEST Number that exactly divides both given numbers.
The HCF is 6

Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will exactly divide both the numbers, in that case , please choose the Highest among the numbers.
Workspace



138. Find the LCM of 37 , 5?




SHOW ANSWER
Correct Ans:185
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices is divisble by both the numbers. If any choice doesn’t get divided by both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next number. Answer will be the Number that is exactly divisble by both given numbers.
Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will be exactly divisible by both the numbers, in that case , please choose the lowest among the numbers.
Workspace



139. In the below given sequence, what should be the Missing number ?

112, 87, 62, X , 12, -13




SHOW ANSWER
Correct Ans:37
Explanation:
The given series is -- 112, 87, 62, X , 12, -13
Consequtive numbers decreases by 25
Following this pattern, the Missing Number X should decrease by 25 from the previous number.
When we subract 25 to the number before X (i.e 62) we get 62-25=37
Workspace



140. Find the HCF of 36 , 22?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices divides both the numbers. If any of the given choices doesn’t divide both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next choice. Answer will be the HIGHEST Number that exactly divides both given numbers.
Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will exactly divide both the numbers, in that case , please choose the Highest among the numbers.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Number System questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number System @ Fresherslive

This page provides important questions on Number System along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number System questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number System Online tests. Number System Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number System Test questions Online @ Fresherslive?

Number System questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Number System may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Number System questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Number System questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number System in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number System Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number System test or get stuck on any particular question, our Number System test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number System, exercise these advanced Number System questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number System Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status