Number System Questions and Answers updated daily – Aptitude

Number System Questions: Solved 444 Number System Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number System Questions

421. Find the NEXT term :
0, 2, 6, 12, 20, 30, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:42
Explanation:
Given flow is: 0, 2, 6, 12, 20, 30
Logic is:
12- 1 = 0
22- 2 = 2
32- 3 = 6
42- 4 = 12
52- 5 = 20
62 - 6 = 30
The next term has to be 72- 7 = 42
Answer is42
Workspace



422. What number shoud come next 34, 17, 18, 9, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Solution is
Given
34, 17, 18, 9
Second number is half of first number => 34 / 2 = 17
Third number is Second number + 1 => 17 + 1 = 18
Fourth number is half of third number => 18 / 2 = 9
Fifth number is fourth number + 1 => 9 + 1 = 10
Alternately divide by 2 and add 1
Answer is 10
Workspace



423. What number shoud come next ? 2, 3, 5, 7, 11, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:13
Explanation:
Given 2, 3, 5, 7, 11, Prime numbers writen in the order Answer 13
Workspace



424. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), ... What number should come next?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1/8
Explanation:
Solution is
Given
: 2 , 1 , 1/2 , 1/4
Divide each number by 2 to get the next number
2 / 2 = 1
1 / 2 = 1 / 2
1 / (2 x 2) = 1 / 4
1 / (4 x 2) = 1 / 8
Answer is 1 / 8
Workspace



425. Find the next number, 2, 5, 10, 17, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:26
Explanation:
Solution is :
Given : 2, 5 , 10, 17
= 12 +1, 22 + 1, 32 + 1, 42 +1 , (52+1)
So,
Answer is 26
Workspace



426. Find the next number, 2, 6, 12, 20, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Given : 2, 6, 12, 20 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4, 4 x 5, (5 x 6) Answer is 30. Product of two consecutive natural numbers
Workspace



427. If a quarter kg of potato costs 60 paisa, how many paisa will 200gm cost ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:52
Explanation:
Quarter kg = 250 grams Less weight, less price (direct proportion) 250 : 200 :: 60 : x x = (200 x 60)/ 250 => x = 48 So 200 gm will cost 48 paisa
Workspace



428. How much part of a day is 45 minutes ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jan-32
Explanation:
45 minutes = 3/4 of an hour. An hour = 1 / 24 of day 3/4 of hour = 3/ (4 x 24) of day = 1/32 of the day
Workspace



429. 2720 ? 2710 = 3k, then k = ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
27^20 ? 27^10 = 3^k => 27^10 = 3^k => (3^3)10 = 3^k => 3^30 = 3^k.
Workspace



430. Five ? sixths of a number is 720. What will be 45 % of that number ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:388.8
Explanation:
Let the number be k Then 5k/6 = 720 => k = 720 x (6/5) = 864 45% of 864 = (45/100) x 864 = 388.8
Workspace



431. By how much is 3/4th of 568 lesser than 7/8th of 1008




SHOW ANSWER
Correct Ans:456
Explanation:
7/8 * 1008=882 3/4* 568=426
so difference is 882-426=456
Workspace



432. Find the value of k, if k / 171 = 76 / k




SHOW ANSWER
Correct Ans:114
Explanation:
k / 171 = 76 / k ? k2 = 76 x 171 = 4 x 19 x 19 x 9 ? k2=22 x 192 x 32 => k = 2 x 19 x 3 => k = 114
Workspace



433. If the numerator of a fraction is increased by 300% and the denominator is increased by 100%, the resultant fraction is 1 11/19 . Find the original fraction




SHOW ANSWER
Correct Ans:15/19
Explanation:
Let the original fraction be x/y. Numerator increased by 300% means, it is quadrupled. Denominator increase by 100% means, it is doubled. New fraction is 4x/2y = 30/19 (writing in simple fraction) ? 2x/y = 30/19 => x/y = 15/19
Workspace



434. Which of the following number should be added to 28614 in order to obtain a multiple of 87 ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
On dividing the given number 28614 by 87, we have the remainder = 78. That is 28614 = 87 x 328 + 78 Therefore, the required number to be added is 87-78 = 9
Workspace



435. The sum of two numbers is 16 and their difference is 2. Find the product of the two numbers




SHOW ANSWER
Correct Ans:63
Explanation:
Let the two numbers be x and y Sum of the two numbers x + y=16 Difference of the two numbers x-y=2 Adding these two equation, we get 2x=18 => x = 9 Subtracting these two equation, we get 2x=14 => y = 7 Product of these two numbers : (x) x (y) = 63
Workspace



436. What number comes next : 899 , 960 , 1023 , 1088 , ... ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1155
Explanation:
Given 899 , 960 , 1023 , 1088 ,...

First number is (30 x 30)-1 ,

Second number is (31 x 31)-1 ,

Third number is (32 x 32) -1 ,

Fourth number is (33 x 33) -1

The numbers are in the form of n2 ? 1 Next number has to 34 x 34-1 = 1155
Workspace



437. What should come in place of the question mark (?) in the following number series 2 5 11 23 47 ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:95
Explanation:
2 5 11 23 47 ? It is clear that the next number has to be 47 + 48 =95
Workspace



438. If the product of two successive positive integers is 5328, which is the smallest integer?




SHOW ANSWER
Correct Ans:72
Explanation:
72 x 74 = 5328
Workspace



439. On dividing a number by 357, we get 39 as remainder. On dividing the same number by 17, what will be the remainder?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Let X be the number and y be the quotient. Then, X = 357 x y + 39 =(17x21xy)+(17x2)+5 =17 x (21y+2)+5 So, required number = 5
Workspace



440. Cube root of (941192) = ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:98
Explanation:
98 x 98 x 98 = 941192
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Number System questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number System @ Fresherslive

This page provides important questions on Number System along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number System questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number System Online tests. Number System Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number System Test questions Online @ Fresherslive?

Number System questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Number System may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Number System questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Number System questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number System in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number System Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number System test or get stuck on any particular question, our Number System test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number System, exercise these advanced Number System questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number System Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status