Number System: Solved 406 Number System Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number System Questions

1. The first term of an Arithmetic Progression is 22 and the last term is 11. If the sum is 66, the number of terms in the sequences are 




SHOW ANSWER
Correct Ans:12
Explanation:
Given: s - 66, a - 22, l - 11
The sum of Arithmetic Progression is given by
s = (n/2)(a + l)
66 = (n/2)(22 - 11)
66 = (n/2)(11)
n = (66 x 2)/11
n = 12


2. Find the number lying between 900 and 1000 which when divided by 38 and 57 leaves in each case a remainder 23.




SHOW ANSWER
Correct Ans:935
Explanation:
Here, LCM of 38 and 57 is 114.
Where 114 is divisible by both 38 and 57.
Therefore, the required number is multiple of 114.
Number divisible by 114 between 900 and 1000 is 912.
Required number = 912 + 23 = 935.


3. A student was asked to divide a number by 6 and add 12 to the quotient. He, however, first added 12 to the number and the divided it by 6, getting 112 as the answer. The correct answer should have been




SHOW ANSWER
Correct Ans:122
Explanation:
Let the number be X.
When first added 12 to the number and then divide by 6, the answer is 112.
(X + 12)/6 = 112
(X + 12) = 672
X = 672 - 12
X = 660

Therefore, when number is first divided by 6 and added by 12 we get,
= (660/6) + 12
= 110 + 12
= 122.


Fresherslive Current Affairs
4. A number when divided by 136, leaves remainder 36. If the same number is divided by 17, the remainder will be




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
If the first divisor be a multiple of the second divisor, then required number = Remainder obtained by dividing the first remainder by the second divisor.
Since, 17 is a factor of 136.
Therefore, 36 divided by 17 is 2.


5. The smallest number in the set of five consecutive even numbers is 1 more than the largest number in the set of six consecutive odd numbers. What is the difference between the square of the second largest even number and the square of the second smallest odd number, if the sum of the smallest odd number and second smallest even number is 75?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1215
Explanation:
Let us take five consecutive even numbers x, x+2, x+4, x+6, x+8 and six consecutive odd numbers y, y +4, y +6, y +8, y+10
Given,
X-y=ll—(l)
Simplify the above equation (I) and (2), we get
x=42
Required difference = (482-332)=1215


Fresherslive Current Affairs
6. If 3 is added to the numerator while 1 is subtracted to the denominator ratio becomes 5 : 4 while if one is added to the denominator and 5 is subtracted from the numerator the ratio becomes 2 : 3. What is the original fraction? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:17/17
Explanation:
Assume the fraction = a/b
Condition 1: 3 is added to the numerator while 1 is subtracted to the denominator ratio becomes 5 : 4
(a+3)/(b-1) = 5/4
4a - 5b = -17
Condition 2: 1 is added to the denominator and 5 is subtracted from the numerator the ratio becomes 2 : 3
(a+1)/(b-5) = 2/3
3a - 2b = 17
solving both the equation
a = b = 17
Fraction = 17/17


7. 1/10 of a rod is coloured red, 1/20 orange, 1/30 yellow, 1/40 green, 1/50 blue, 1/60 black and the rest is violet. If the length of the violet portion of the rod is 12.08 m, then the length of the rod is __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:16 m
Explanation:
Assume the total parts as 1
Other colours + Violet = 1
1 - (1/10 + 1/20 + 1/30 + 1/40 + 1/50 + 1/60) = Violet
1 - (49/200) = Violet
151/200 parts is Violet
It is given that the length of the violet portion of the rod is 12.08 m
Let the length of the rod be L,
Therefore,
151 * L/200 = 12.08
L = 200 * 12.08/151
= 16 m
Length of the rod = 16 m


8. A fraction having denominator 30 and lying between 5/8 and 7/11 is ________. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:19/30
Explanation:
Now, when the 5/8 is simplified we get,
5/8= 0.625 (approximately 0.63)
Similarly, 7/11 = 0.63
Now considering the options,
21/30 = 0.7
20/30 = 0.67
19/30 = 0.63
18/30 = 0.6
So, a fraction that lies between 5/8 and 7/11 is 19/30


9. A fraction becomes 1/3, when 1 is subtracted from both the numerator and the denominator. The same fraction becomes 1/2, when 1 is added to both the numerator and the denominator. The sum of numerator and denominator of the fraction is __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Let the original fraction be x/y
It is given that,
(x-1)/(y-1)=1/3
= 3x – 3 = y – 1
= 3x – y = 2 ----------(1)
It is also given that,
(x+1)/(y+1)=1/2
= 2x + 2 = y + 1
= 2x – y = -1 ----------(2)
On subtracting equation (2) from equation (1), we get
(3x – y) – (2x – y) = 2 – (-1)
= 3x – 2x = 3
= x = 3
Replacing the value of x in equation (1), we get
3x – y = z
= 9 – y = 2
y = 9 – 2 = 7
∴ Sum of numerator and denominator = x + y
= 7 + 3 = 10


10. When two numbers are respectively divided by 33, the remainders are 21 and 28 respectively. If the sum of the two numbers is divided by 33, the remainder will be? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:16
Explanation:
The numbers will be in the form of
1st number = 33a + 21
2nd number = 33b + 28
Sum of two numbers = 33a + 21 + 33b + 28
= 33(a + b) + 49

So, irrespective of value a and b, 33(a + b) will always be divisible by 33. So the remaining 49 is left.

When 49 is divided by 33, we get 16 as remainder.
Therefore, sum of two numbers divided by 33, we get 16 as a remainder.


11. (12 + 22 + 32+ ………… + 102) is equal to how much?




SHOW ANSWER
Correct Ans:385
Explanation:
12 + 22 + 32 +...+ n2 = [n*(n+1)*(2n+1)]/6
Here, n =10
= [10*(10+1)*(2(10)+1)]/6
= [10*11*21]/6
= 2310/6
= 385.


Fresherslive Current Affairs
12. If in a three-digit number the last two digits places are interchanged, a new number is formed which is greater than the original number by 45. What is the difference between the last two digits of that number? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Let the three digit number, xyz = 100x + 10y + z
When position of second and third digit interchanged,
xzy = 100x + 10z + y
According to the question,
xyz - xzy = 45
(100x + 10y + z) - (100x + 10z + y) = 45
100x + 10y + z - 100x - 10z - y = 45
9y - 9z = 45
y - z = 5
Therefore, difference between last two digit of that number is 5.


13. If 1/6 th of wall is painted blue, 1/3rd is painted yellow and remaining 9m is painted white, what is the length of the wall?




SHOW ANSWER
Correct Ans:18m
Explanation:
Given:
1/6 th part painted in blue and 1/3 rd part painted in yellow.
Remaining part painted in white = 9m
Remaining part of the wall = 1 - (1/6 + 1/3)
= 1- [(1+2)/6]
= 1 - (3/6)
= 1 - 1/2
= 1/2
Therefore, remaining 1/2 part painted in white which is 9m.
So, Length of the wall = 9 + 9 = 18m.


14. What is the sum of all natural numbers between 100 and 400 which are divisible by 13?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5681
Explanation:
The first number divisible by 13 between 100 and 400 = 104
The last number divisible by 13 between 100 and 400 = 390

WKT, nth term = a + (n -1 )d
Where, a = first term, d - common difference
Here, nth term = 390; a = 104; d =13
390 = 104 + (n - 1)13
(390 - 104)/13 = n - 1
286/13 = n - 1
22 = n - 1
n = 23


15. What is the unit digit of the sum of first 131 whole numbers? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Given:
Sum of first 130 numbers= 1 + 2 + 3 + ....... + 130
WKT, 1 + 2 + 3 + ......+ n = n(n + 1)/2
Here, n = 130
The sum of first 130 numbers = 130(130 + 1)/2
= 130(131)/2
= 8515
Therefore, unit digit of the sum of first 131 whole numbers is 5.


16. Find three consecutive numbers such that twice the first, three times the second and four times the third together make 191.




SHOW ANSWER
Correct Ans:20, 21, 22
Explanation:
Let x, x + 1, x + 2 are three consecutive numbers.
Given that
2x + 3(x + 1) + 4(x + 2) = 191
2x + 3x + 3 + 4x + 8 = 191
9x = 191 - 11
9x = 180
x = 20
Therefore, three consecutive numbers = 20, (20 + 1), (20 + 2)
= 20,21, 22.


17. The sum of two numbers is 150. If one fourth of first number is 5 more than the one sixth part of the other number, find the smaller number. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:72
Explanation:
Let the first number be x.
Therefore, second number be (150 - x).
According to the question,
1/4 th of first number = 5 more than 1/6 th of second number
x/4 = [(150 - x)/6] + 5
x/4 = (150 - x + 30)/6
x/4 = (180 - x)/6
6x = 720 - 4x
6x + 4x = 720
10x = 720
x = 72
Second number = 150 - 72 = 78
Therefore, smallest number is 72.


18. A number when divided by 91 gives remainder 17. When the same number is divided by 13, the remainder will be:




SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:
X is a number
Given that,
When X is divided by 91 gives remainder 17
So, X = 91 + 17
= 108
108 divided by 91 leaves 17 as remainder
108 / 13 = 4
∴ The remainder is 4


19. Which of the numbers given below is not a square number?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2525
Explanation:
1225 = 35*35
2025 = 45*45
4225 = 65*65
Here, 2525 is not the square number.


20. What is the sum of the first 12 terms of an arithmetic progession, if the first term is 3 and the last term is 47? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:300
Explanation:
Given: a = 3, an = 47
Therefore, required sum = (n/2)[a + an]
= (12/2)[3 + 47]
= 6 * 50
= 300
Therefore, sum of first 12 terms is 300.





Are you seeking for good platform for practicing Number System questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number System @ Fresherslive

This page provides important questions on Number System along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number System questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number System Online tests. Number System Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number System Test questions Online @ Fresherslive?

Number System questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Number System may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Number System questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Number System questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number System in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number System Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number System test or get stuck on any particular question, our Number System test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number System, exercise these advanced Number System questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number System Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.