Number Series Questions and Answers updated daily – Aptitude

Number Series Questions: Solved 1295 Number Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number Series Questions

121. What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
16, 24, 60, 210, 945, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5197.5
Explanation:
Pattern:
16*1.5 = 24
24*2.5 = 60
60*3.5 = 210
210*4.5 = 945
945*5.5 = 5197.5
Workspace



122. Find the missing number.
224, 113, 121, 269, 1140, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9245
Explanation:
The pattern is,
224*0.5 + 13 = 113
113*1 + 23 = 121
121*2 + 33 = 269
269*4 +43 = 1140
1140*8 + 53 = 9245
Workspace



123. Find the missing number.
4, 6, 15, 49, 201, 1011, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6073
Explanation:
The pattern is,
4*1 + 2 = 6
6*2 + 3 = 15
15*3 + 4 = 49
49*4 + 5 = 201
201*5 + 6 = 1011
1011*6 + 7 = 6073
Workspace



124. Find the Missing number in the the below series:

6, 29, 181, 1457, 14581, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:174985
Explanation:
Pattern is:
6 × 4 + 5 = 29
29 × 6 + 7 = 181
181 × 8 + 9 = 1457
1457 × 10 + 11 = 14581
14581 × 12 + 13 = 174985

Hence, the missing term is 174985
Workspace



125. Find the Missing number in the the below series:

4, 17, 43, 95, ?, 407




SHOW ANSWER
Correct Ans:199
Explanation:
Pattern is:
4 + 13 = 17
17 + (13 * 2) = 17 + 26 = 43
43 + (26 * 2) = 43 + 52 = 95
95 + (52 * 2) = 95 + 104 = 199
199 + (104 * 2) = 199 + 208 = 407

Hence, the missing term is 199
Workspace



126. Find the missing number.
10, 15, 35, 82.5, ?, 562.5




SHOW ANSWER
Correct Ans:205
Explanation:
The pattern is:
10 * 0.5 + 10 = 15
15 * 1 + 20 = 35
35 * 1.5 + 30 = 82.5
82.5 * 2 + 40 = 205
205 * 2.5 + 50 = 562.5
Workspace



127. Find the missing number.
630, 157.5, 45, 15, 6, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:3
Explanation:
The pattern is:
630 ÷ 4 = 157.5
157.5 ÷ 3.5 = 45
45 ÷ 3 = 15
15 ÷ 2.5 = 6
6 ÷ 2 = 3
Workspace



128. In the following series one number is wrong.
Find out the wrong number
10, 14, 78, 114, 624, 726




SHOW ANSWER
Correct Ans:624
Explanation:
The series is,
10 + 22 = 14
14 + 43 = 78
78 + 62 = 114
114 + 83 = 626
626 + 102 = 726
Workspace



129. In the following series one number is wrong.
Find out the wrong number
1, 3, 10, 36, 152, 760, 4632




SHOW ANSWER
Correct Ans:760
Explanation:
The series is,
1*1 + 2 = 3
3*2 + 4 = 10
10*3 + 6 = 36
36*4 + 8 = 152
152*5 + 10 = 770
770*6 + 12 = 4632
Workspace



130. Find the missing number.
7, 13, ?, 35, 54




SHOW ANSWER
Correct Ans:22
Explanation:
The series is,
7*2 - 12 = 13
13*2 - 22 = 22
22*2 - 32 = 35
35*2 - 42 = 54
Workspace



131. Find the missing number.
12, 12, 18, 36, 90, 270, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:945
Explanation:
The series is,
12*1 = 12
12*1.5 = 18
18*2 = 36
36*2.5 = 90
90*3 = 270
270*3.5 = 945
Workspace



132. Find the missing number.
6, 26, 134, 666, 3334, 16666, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:83334
Explanation:
The series is,
6*5 - 4 = 26
26*5 + 4 = 134
134*5 - 4 = 666
666*5 + 4 = 3334
3334*5 - 4 = 16666
16666*5 + 4 = 83334
Workspace



133. In the following series one number is wrong.
Find out the wrong number
28, 14.5, 15.5, 24.75, 51.5, 133.25, 396.75




SHOW ANSWER
Correct Ans:133.25
Explanation:
The series is
28*0.5 + 0.5 = 14.5
14.5*1 + 1 = 15.5
15.5*1.5 + 1.5 = 24.75
24.75*2 + 2 = 51.5
51.5*2.5 + 2.5 = 131.25
131.25*3 + 3 = 396.75
Workspace



134. In the following series one number is wrong.
Find out the wrong number
9, 10, 19, 58, 231, 1166, 6935




SHOW ANSWER
Correct Ans:1166
Explanation:
The series is
9 × 1 + 1 = 10
10 × 2 – 1 = 19
19 × 3 + 1 = 58
58 × 4 – 1 = 231
231 × 5 + 1 = 1156
1156 × 6 – 1 = 6935
Workspace



135. Find the missing number.
?, 212, 339, 508, 725, 996




SHOW ANSWER
Correct Ans:121
Explanation:
The series is
121 = 53 - 4
212 = 63 - 4
339 = 73 - 4
508 = 83 - 4
725 = 93 - 4
996 = 103 - 4
Workspace



136. Find the missing number.
3, 4, 12, ?, 196, 1005




SHOW ANSWER
Correct Ans:45
Explanation:
The series is
3*1 + 1 = 4
4*2 + 4 = 12
12*3 + 9 = 45
45*4 + 16 = 196
196*5 + 25 = 1005
Workspace



137. Find the missing number.
10395, 6930, 2772, 792, 176, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:32
Explanation:
The series is
10395 * 2/3 = 6930
6930 * 2/5 = 2772
2772 * 2/7 = 792
792 * 2/9 = 176
176 * 2/11 = 32
Workspace



138. In the following series one number is wrong.
Find out the wrong number
1, 4, 6, 17, 29, 66, 125




SHOW ANSWER
Correct Ans:125
Explanation:
The series is
4 - 1 = 3 = 21 + 1
6 - 4 = 2 = 22 - 2
17 - 6 = 11 = 23 + 3
29 - 17 = 12 = 24 - 4
66 - 29 = 37 = 25 + 5
(124) - 66 = 58 = 26 - 6
Workspace



139. In the following series one number is wrong.
Find out the wrong number
14, 15.5, 32.5, 99, 397.5, 1990, 11935.5




SHOW ANSWER
Correct Ans:1990
Explanation:
The series is
14 × 1 + 1.5 = 15.5
15.5 × 2 + 1.5 = 32.5
32.5 × 3 + 1.5 = 99
99 × 4 + 1.5 = 397.5
397.5 × 5 + 1.5 = 1989
1989 × 6 + 1.5 = 11935.5
Workspace



140. Find the missing number.
6, 7, 16, 51, 208, ?, 6276




SHOW ANSWER
Correct Ans:1045
Explanation:
The series is
6 * 1 + 1 = 7
7 * 2 + 2 = 16
16 * 3 + 3 = 51
51 * 4 + 4 = 208
208 * 5 + 5 = 1045
1045 * 6 + 6 = 6276
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Number Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Number Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number Series Online tests. Number Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number Series Test questions Online @ Fresherslive?

Number Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Number Series may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Number Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Number Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number Series in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number Series test or get stuck on any particular question, our Number Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number Series, exercise these advanced Number Series questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status