Number Series Questions and Answers updated daily – Aptitude

Number Series Questions: Solved 1295 Number Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number Series Questions

1281. Can you find the the missing number in the below series
85, 58, X , 4, -23




SHOW ANSWER
Correct Ans:31
Explanation:
Solution is
The given series is 85, 58, X , 4, -23
Consecutive numbers decreases by 27
Following this pattern, the Missing Number X should decrease by 27 from the previous number.
When we subract 27 to the number before X
(i.e 58) we get 58 - 27 = 31
Workspace



1282. Find the Missing number in the the below series
112, 139, 166, X , 220, 247




SHOW ANSWER
Correct Ans:193
Explanation:
Solution is
The given series is 112, 139, 166, X , 220, 247
Consecutive numbers increases by 27
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 27 from the previous number.
When we add 27 to the number before X
(i.e 166) we get 166 + 27 = 193
Workspace



1283. What number comes next :
3, 4, 6, 9, 13, 18, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:24
Explanation:
Solution is
Given numbers

3, 4, 6, 9, 13, 18, ?
4 = 3 + 1
6 = 4 + 2
9= 6 + 3
13 = 9 + 4
18 = 13 + 5
Next term, 18 + 6 = 24
Answer is 24
Workspace



1284. What number comes next : 1023 , 1088 , 1155 , 1224 , ... ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1295
Explanation:
Solution is
Given

1023 , 1088 , 1155 , 1224
First number is 32 x 32 - 1 = 1023
Second number is 33 x 33 - 1 = 1088
Third number is 34 x 34 - 1 = 1155
Fourth number is 35 x 35 - 1 = 1224
Next number has to 36 x 36 - 1 = 1295
Answer is 1295
Workspace



1285. What number comes next : 899 , 960 , 1023 , 1088 , ... ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1155
Explanation:
Solution is
Given

899 , 960 , 1023 , 1088
First number is 30 x 30 - 1 = 899
Second number is 31 x 31 - 1 = 960
Third number is 32 x 32 - 1 = 1023
Fourth number is 33 x 33 - 1 = 1088
Next number has to 34 x 34 - 1 = 1155
Answer is 1155
Workspace



1286. What number comes next : 901 , 962 , 1025 , 1090 , ... ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1157
Explanation:
Solution is
Given

901 , 962 , 1025 , 1090
First number is 30 x 30 + 1 = 901
Second number is 31 x 31 + 1 = 962
Third number is 32 x 32 + 1 = 1025
Fourth number is 33 x 33 + 1 = 1090
Next number has to 34 x 34 + 1 = 1157
Answer is 1157
Workspace



1287. What number comes next : 290 , 325 , 362 , 401 , ... ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:442
Explanation:
Solution is
Given

290 , 325 , 362 , 401
First number is 17 x 17 + 1 = 290
Second number is 18 x 18 + 1 = 325
Third number is 19 x 19 + 1 = 362
Fourth number is 20 x 20 + 1 = 402
Next number has to 21 x 21 + 1 = 442
Answer is 442
Workspace



1288.




SHOW ANSWER
Correct Ans:
Explanation:
Workspace



1289. If 432 is added to some number the answer we obtained is 2312, find that number




SHOW ANSWER
Correct Ans:463
Explanation:
Solution is
Given

432 is added to some number the answer we obtained is 2312
Let the number be x
x + 432 = 2312
x+ 1849 = 2312
x = 2312 - 1849 = 463
x=463
Answer is463
Workspace



1290. What is the least number to be added with 2016 to make it perfect square?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
Solution is
Given

least number to be added with 2016 to make it perfect square
We know that 45 x 45 = 2025
If we add 9 to 2016 we get 2025 which is a perfect square
Answer is9
Workspace



1291. 123, 146, 171, 198, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:227
Explanation:
123 = 112 + 2 , 146 = 122 + 2 , 171 = 132 + 2 , 198 = 142 + 2 now, 152+2 = 227
Workspace



1292. 6, 12, 20, 30, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:42
Explanation:
6 = (2 x 3), 12 =(3 x 4), 20 =(4 x 5), 30 =(5 x 6), => 6 x 7 = 42
Workspace



1293. 2, 10, 17, 26, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:37
Explanation:
2, 10, 17, 26 => 12 + 1, 22 +1 , 32 + 1, 42 + 1 , 52 + 1, the next number should 62 + 1 = 37
Workspace



1294. 5, 12, 23, 38, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:57
Explanation:
Given, 5, 12, 23, 38 , x 21 ? 5 = 7 , 23 ? 12 = 11 = 7 + 4, 38 ? 23 = 15 = 11 + 4 x ? 38 = 15 + 4 => x ? 38 = 19 => x = 19 + 38 = 57
Workspace



1295. In the given sequence, 3, 7, 13, k,31, 43. What should be the value of k?




SHOW ANSWER
Correct Ans:21
Explanation:
3, 7, 13, k, 31, 43 7 ? 3 = 4 13 ? 7 = 6 K ? 13 = ? (it has to be 8) => k = 13 + 8 => k = 21 31 ? k = ? ( it has to be 10) 43 ? 31 = 12
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Number Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Number Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number Series Online tests. Number Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number Series Test questions Online @ Fresherslive?

Number Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Number Series may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Number Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Number Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number Series in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number Series test or get stuck on any particular question, our Number Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number Series, exercise these advanced Number Series questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status