Number Series Questions and Answers updated daily – Aptitude

Number Series Questions: Solved 1295 Number Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number Series Questions

101. Find the missing number.
1000, 501, 170, 47.5, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:16.5
Explanation:
The pattern is,
(1000/2) + 1 = 501
(501/3) + 3 = 170
(170/4) + 5 = 47.5
(47.5/5) + 7 = 16.5
16.5 is the required number.
Workspace



102. Find the missing number.
6, 4, 5, 11, ?, 189




SHOW ANSWER
Correct Ans:39
Explanation:
The pattern is,
(6*1) - 2 = 4
(4*2) - 3 = 5
(5*3) - 4 = 11
(11*4) - 5 = 39
(39*5) - 6 = 189
39 is the required number.
Workspace



103. Find the missing number.
18, 27, 9, 36, 0, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:45
Explanation:
The pattern is,
18 + (9 * 1) = 27
27 - (9 * 2) = 9
9 + (9 * 3) = 36
36 - (9 * 4) = 0
0 + (9 * 5) = 45
45 is the required number.
Workspace



104. Find the missing number.

9, 12, 19, 34, 65, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:128
Explanation:
Pattern:
22 + 5 = 9
23 + 4 = 12
24 + 3 = 19
25 + 2 = 34
26 + 1 = 65
27 + 0 = 128
Hence, the missing number is 128.
Workspace



105. Find the missing number.

5, 15, 33, 57, 85, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:115
Explanation:
Pattern:
5
5 + (10*1) = 15
15 + (9*2) = 33
33 + (8*3) = 57
57 + (7*4) = 85
85 + (6*5) = 115
Hence, the missing number is 115.
Workspace



106. Find the missing number.

1, 6, 36, 240, 1960, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:19660
Explanation:
Pattern:
(1*2) + (2*2) = 6
(6*4) + (3*4) = 36
(36*6) + (4*6) = 240
(240*8) + (5*8) = 1960
(1960*10) + (6*10) = 19660
Hence, the missing number is 19660.
Workspace



107. Find the missing number.

17, 22, 33, 42, 61, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:74
Explanation:
Pattern:
17
17 + 3*2 – 1 = 22
22 + 3*3 + 2 = 33
33 + 3*4 – 3 = 42
42 + 3*5 + 4 = 61
61 + 3*6 – 5 = 74
Hence, the missing number is 74.
Workspace



108. Find the missing number.
1953.125,781.25, 312.5, 125, ?, 20




SHOW ANSWER
Correct Ans:50
Explanation:
The pattern is,
1953.125/2.5 = 781.25
781.25/2.5 = 312.5
312.5/2.5 = 125
125/2.5 = 50
50/2.5 = 20
50 is the required answer.
Workspace



109. Find the missing number.
4, 18, 48, 100, 180, 294, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:448
Explanation:
The pattern is,
4 = 2*2
18 = 3*6
48 = 4*12
100 = 5*20
180 = 6*30
294 = 7*42
448 = 8*56
448 is the required answer.
Workspace



110. Find the missing number.
7, 9, 19, 45, 95, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:177
Explanation:
The pattern is,
7 + (12 + 1) = 9
9 + (32 + 1) = 19
19 + (52 + 1) = 45
45 + (72 + 1) = 95
95 + (92 + 1) = 177
177 is the required answer.
Workspace



111. What should come in place of question mark in the following series?

126, 247, 416, 641, ?, 1291 




SHOW ANSWER
Correct Ans:930
Explanation:
The pattern followed is:
126
126 + 112 = 247
247 + 132 = 416
416 + 152 = 641
641 + 172 = 930
930 + 192 = 1291
Workspace



112. Find the missing number.
2, 12, 36, 80, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:150
Explanation:
The pattern is,
13 + 12 = 1 + 1 = 2
23 + 22 = 8 + 4 = 12
33 + 32 = 27 + 9 = 36
43 + 42 = 64 + 16 = 80
53 + 52 = 125 + 25 = 150
Hence, 150 is the required answer.
Workspace



113. Find the missing number.
21, ?, 39, 183, 327




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
The pattern is,
21 + (2 + 1)2 = 30
30 + (3 + 0)2 = 39
39 + (3 + 9)2 = 183
183 + (1 + 8 + 3)2 = 327
Hence, 30 is the required answer.
Workspace



114. Find the missing number.
32, 48, 24, 36, 18, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:27
Explanation:
The pattern is,
32 × 1.5 = 48
48 ÷ 2 = 24
24 × 1.5 = 36
36 ÷ 2 = 18
18 × 1.5 = 27
Hence, 27 is the required answer.
Workspace



115. 2, 12, 36, 80, 150, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:252
Explanation:
Pattern: It is of the form (n3 + n2)
13 + 12 = 2
23 + 22 = 12
33 + 32 = 36
43 + 42 = 80
53 + 52 = 150
63 + 62 = 252
Workspace



116. Find the missing number.
420, 462, 506, 552, 600, 650, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:702
Explanation:
The pattern is :
20*21 = 420
21*22 = 462
22*23 = 506
23*24 = 552
24*25 = 600
25*26 = 650
26*27 = 702
Workspace



117. Find the missing number.
4, 6, 15, 49, 201, 1011, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6073
Explanation:
The pattern is:
(4*1) + 2 = 6
(6*2) + 3 = 15
(15*3) + 4 = 49
(49*4) + 5 = 201
(201*5) + 6 = 1011
(1011*6) + 7 = 6073
Workspace



118. Find the missing number.
126, 64, ?, 20, 14, 12




SHOW ANSWER
Correct Ans:34
Explanation:
The pattern is,
126/2 + 1 = 64
64/2 + 2 = 34
34/2 + 3 = 20
20/2 + 4 = 14
14/2 + 5 = 12
Workspace



119. Find the missing number.
17, 9, ?, 16.5, 35, 90




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
The pattern is,
17*0.5 + 0.5 = 9
9*1 + 1 = 10
10*1.5 + 1.5 = 16.5
16.5*2 + 2 = 35
35*2.5 + 2.5 = 90
Workspace



120. What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
6, 16, 44, 126, 370, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1100
Explanation:
Pattern:
6
(6*3) – 2 = 16
(16*3) – 4 = 44
(44*3) – 6 = 126
(126*3) – 8 = 370
(370*3) – 10 =1100.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Number Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Number Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number Series Online tests. Number Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number Series Test questions Online @ Fresherslive?

Number Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Number Series may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Number Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Number Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number Series in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number Series test or get stuck on any particular question, our Number Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number Series, exercise these advanced Number Series questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status