Number Series Questions and Answers updated daily – Aptitude

Number Series Questions: Solved 1295 Number Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number Series Questions

81. One term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
3, 7, 15, 39, 63, 127, 255, 511




SHOW ANSWER
Correct Ans:39
Explanation:
The correct pattern is (* 2 + 1).
3 * 2 + 1 = 7
7 * 2 + 1 = 15
15 * 2 + 1 = 31 (---> which is wrongly given as 39)
31 * 2 + 1 = 63
63 * 2 + 1 = 127
127 * 2 + 1 = 255
255 * 2 + 1 = 511
Workspace



82. Find the missing number.

2, 6, 25, 96, 285, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:568
Explanation:
The pattern is
2 x 6 - 6 = 6
6 x 5 - 5 = 25
25 x 4 - 4 = 96
96 x 3 - 3 = 285
285 x 2 - 2 = 568.
Workspace



83. Find the missing number.

5040, ?, 1814.4, 1088.64, 653.184




SHOW ANSWER
Correct Ans:3024
Explanation:
The pattern is
5040 x 0.6 = 3024
3024 x 0.6 = 1814.6
1814.6 x 0.6 = 1088.64
1088.64 x 0.6 = 653.184
Workspace



84. Find the missing number.

8, 5, 6, 10, 21, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:53.5
Explanation:
The pattern is

5 = 8*0.5+1
6 = 5*1+1
10 = 6*1.5+1
21 = 10*2+1
21*2.5 = 53.5

Workspace



85. Find the missing number.

32, 45, 60, 77, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:96
Explanation:
The pattern is

32+13=45
45+15=60
30+17=77
77+19=96
Workspace



86. Find the missing number.

4, 6, 9, ?, 20.25, 30.375




SHOW ANSWER
Correct Ans:13.5
Explanation:
The pattern is
4xl.5=6
6x1.5=9
9x1.5=13.5
20.25x1.5=30.375
Workspace



87. 13, 32, 69, 130, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:221
Explanation:
The pattern is
23 + 5 = 13
33 + 5 = 32
43 + 5 = 69
53 + 5 = 130
63 + 5 = 221.
Workspace



88. 3, 7, 19, 39, ?, 103




SHOW ANSWER
Correct Ans:67
Explanation:
The pattern is
3 + (4 x 1) = 7
7 + (4 x 3) = 19
19 + (4 x 5) = 39
39 + (4 x 7) = 67
Workspace



89. 20,8,40,24,240, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:192
Explanation:
The pattern is
20 * (2/5) = 8
8 * 5 = 40
40 *(3/5) = 24
24 * 10 = 240
240 *(4/5) = 192

Hence the answer is 192
Workspace



90. 45,72,242,2718, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:61897
Explanation:
The pattern is

72 - 45 = 27 *32 -1 = 242
242 -72 = 170* 42 - 2 = 2718
2718 - 242 = 2476*52 -3 = 61897

Hence the answer is 61897




Workspace



91. 5, 4, 7, 20, 79, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:394
Explanation:
The pattern is
5 x 1 -1 = 4
4 x 2 - 1 = 7
7 x 3 - 1 = 20
20 x 4 - 1 = 79
79 x 5 - 1 = 394
Workspace



92. 120, 125, 132.5, 142.5, 155, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:170
Explanation:
The pattern is
120 + (10/2) = 125
125 + (15/2) = 132.5
132.5 + (20/2) = 142.5
142.5 + (25/2) = 155
155 + (30/2) = 170
Workspace



93. 4290,2970,1892,1056, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:462
Explanation:
The pattern is

662 - 66 = 4290
552 - 55 = 2970
442 - 44 = 1892
332 - 33 = 1056
222 - 22 = 462

Hence the answer is 462
Workspace



94. 408,445,488,533, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:580
Explanation:
The pattern is
202 + 4 = 408
212 + 4 = 445
222 + 4 = 488
232 + 4 = 533
242 + 4 =580

Hence the answer is 580
Workspace



95. Find the missing number. 7, 24, 38, 86, 162, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:334
Explanation:
The pattern is,
7*2 + 10 = 24
24*2 - 10 =38
38*2 + 10 = 86
86*2 – 10 = 162
162*2 + 10 = 334
334 is the required answer.
Workspace



96. Find the missing number. 108, 228, 288, 318, 333, 340.5, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:344.25
Explanation:
The pattern is,
108 + 120 = 228
228 + 120/2 = 288
288 + 60/2 = 318
318 + 30/2 = 333
333 + 15/2 = 340.5
340.5 + 7.5/2 = 344.25
344.25 is the required answer.
Workspace



97. Find the missing number. 8, 10, 23, 73, 297, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1491
Explanation:
The pattern is,
8*1 + 2 = 10
10*2 + 3 = 23
23*3 + 4 = 73
73*4 + 5 = 297
297*5 + 6 = 1491
1491 is the required answer.
Workspace



98. Find the missing number.
5, 13, 35, ?, 719, 4321




SHOW ANSWER
Correct Ans:145
Explanation:
The pattern is,
(5*2) + 3 = 13
(13*3) - 4 = 35
(35*4) + 5 = 145
(145*5) - 6 = 719
(719*6) + 7 = 4321
145 is the required answer.
Workspace



99. Find the missing number.
620, 620, 412, 1240, 308, 2480, 256, 4960, 230, 9920, ? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:217
Explanation:
The pattern is,
There are two series in the following
620, 620, 412, 1240, 308, 2480, 256, 4960, 230, 9920, (?)
1st the pattern of the Sequence & Series is:
620 – 208 = 412
412 – 104 = 308
308 – 52 = 256
256 – 26 = 230
230 – 13 = 217

The 2nd series is
620,1240,2480,4960,9920
1240=620*2
2480=1240*2
4960= 2480*2
9920=4960*2
217 is the required answer.
Workspace



100. Find the missing number.
58, 30, ?, 51, 106, 270




SHOW ANSWER
Correct Ans:32
Explanation:
The pattern is,
(58*0.5) + 1 = 30
(30*1) + 2 = 32
(32*1.5) + 3 = 51
(51*2) + 4 = 106
(106*2.5) + 5 = 270
32 is the required answer.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Number Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Number Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number Series Online tests. Number Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number Series Test questions Online @ Fresherslive?

Number Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Number Series may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Number Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Number Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number Series in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number Series test or get stuck on any particular question, our Number Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number Series, exercise these advanced Number Series questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status