Number Series Questions and Answers updated daily – Aptitude

Number Series Questions: Solved 1295 Number Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number Series Questions

61. In the following series one number is wrong.
Find out the wrong number
42, 86, 348, 2094, 16758




SHOW ANSWER
Correct Ans:16758
Explanation:
The pattern is,
42 * 2 + 2 = 86
86 * 4 + 4 = 348
348 * 6 + 6 = 2094
2094 * 8 + 8 = 16760
The wrong term is 16758.
Workspace



62. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number.

8748, 2916, 978, 324, 108, 36




SHOW ANSWER
Correct Ans:978
Explanation:
The pattern is
8748/3 = 2916
2916/3 = 972
972/2 = 324
324/3 = 108
108/3 = 36
The wrong term is 978.
Workspace



63. The wrong term in the sequence
7, 28, 63, 124, 215, 342, 511 is




SHOW ANSWER
Correct Ans:28
Explanation:
The pattern is,
23 - 1 = 7
33 - 1 = 26
43 - 1 = 63
53 - 1 = 124
63 - 1 = 215
73 - 1 = 342
83 - 1 = 511
28 is the wrong number.
Workspace



64. In the following series, one number is wrong. Find out the wrong number.
730, 366, 184, 92, 47.5, 24.75




SHOW ANSWER
Correct Ans:92
Explanation:
The pattern is
730 /2 + 1 = 366
366 /2 + 1 = 184
184 /2 + 1 = 93
93 /2 + 1 = 47.5
47.5 /2 + 1 = 24.75
The wrong term is 92.
Workspace



65. In the following series one number is wrong.
Find out the wrong number
1050, 510, 242, 106, 46, 16, 3




SHOW ANSWER
Correct Ans:106
Explanation:
The pattern is,
(1050 - 30)/2 = 510
(510 - 26)/2 = 242
(242 - 22)/2 = 110
(110 - 18)/2 = 46
(46 - 14)/2 = 16
(16 - 10)/2 = 3
106 is wrong number in the series
Workspace



66. In the following series, one number is wrong. Find out the wrong number.
3601, 3602, 1803, 604, 154, 36, 12




SHOW ANSWER
Correct Ans:154
Explanation:
Workspace



67. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number

7, 9, 18, 57, 232, 1165, 6996




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
The pattern is,
7*1 + 1 = 8
8*2 + 2 = 18
18*3 + 3 = 57
57*4 + 4 = 232
232*5 + 5 = 1165
1165*6 + 6 = 6996
Wrong number is 9, it must be 8.
Workspace



68. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number

29, 37, 21, 43, 13, 53, 5




SHOW ANSWER
Correct Ans:43
Explanation:
The pattern is,
The 1st series is,
37 + 8 = 45
45 + 8 = 53
53 + 8 = 61
The 2nd series is,
29 - 8 = 21
21 - 8 = 13
13 - 8 = 5
Wrong number is 43, it must be 45.
Workspace



69. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number.

314, 350, 400, 458, 530, 614, 710




SHOW ANSWER
Correct Ans:400
Explanation:
Pattern followed in the given number series is:


In the given series, 400 is the wrong term.
Workspace



70. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number.

5580, 5531, 5506, 5425, 5304, 5135, 4910, 4621




SHOW ANSWER
Correct Ans:5531
Explanation:
Pattern followed in the given number series is:


In the given series, 5531 is the wrong term.
Workspace



71. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number.

15, 45, 7.5, 20.5, 3.75, 11.25, 1.875




SHOW ANSWER
Correct Ans:20.5
Explanation:
Pattern followed in the given number series is: *3, ÷ 6, *3, ÷ 6, *3, ÷ 6

15 * 3 = 45
45 ÷ 6 = 7.5
7.5 * 3 = 22.5 (which is wrongly given as 20.5)
22.5 ÷ 6 = 3.75
3.75 * 3 = 11.25
11.25 ÷ 6 = 1.875
Workspace



72. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number

2, 3, 9, 54, 403, 3612




SHOW ANSWER
Correct Ans:54
Explanation:
The pattern is,
2*5 - 7 = 3
3*6 - 9 = 9
9*7 - 11 = 52
52*8 - 13 = 403
403*9 - 15 = 3612
The wrong term is 54
Workspace



73. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number

9, 25, 45, 68, 97, 128




SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
The pattern is,
9 + 17 = 26
26 + 19 = 45
45 + 23 = 68
68 + 29 = 97
97 + 31= 128
Where 17, 19, 23, 29 and 31 are prime numbers
The wrong term is 25
Workspace



74. In the following number series, one particular number is wrong. Find out that wrong number in the series.

6, 15, 41, 179, 839, 5041




SHOW ANSWER
Correct Ans:179
Explanation:
Logic is
6 * 2 + 3 = 15,
15 * 3 – 4 = 41,
41 * 4 + 5 = 169,
169 * 5 – 6 = 839,
839 * 6 + 7 = 5041

Thus the wrong number is 179, it should be 169.
Workspace



75. In the following number series, one particular number is wrong. Find out that wrong number in the series.

8, 19, 52, 151, 447, 1339




SHOW ANSWER
Correct Ans:447
Explanation:
The logic is
8 * 3 – 5 = 19,
19 * 3 – 5 = 52,
52 * 3 – 5 = 151,
151 * 3 – 5 = 448,
448 * 3 – 5 = 1339.

So in place of 447, it should be 448.
Workspace



76. In the following number series, one particular number is wrong. Find out that wrong number in the series.

2, 3, 10, 39, 172, 882, 5346




SHOW ANSWER
Correct Ans:882
Explanation:
Logic is
2 * 1 + 1 = 3,
3 * 2 + 22 = 10,
10 * 3 + 32 = 39,
39 * 4 + 42 = 172,
172 * 5 + 52 = 885,
885 * 6 + 62 = 5346

So in place of 882, it should be 885.
Workspace



77. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number

6, 16, 42, 110, 274, 690




SHOW ANSWER
Correct Ans:110
Explanation:
The pattern is,
6*2.5 + 1 = 15 + 1 = 16
16*2.5 + 2 = 40 + 2 = 42
42*2.5 + 3 = 105 + 3 = 108
108*2.5 + 4 = 270 + 4 = 274
274*2.5 + 5 = 685 + 5 = 690
Wrong number is 110, it must be 108.
Workspace



78. In the following series one number is wrong. Find out the wrong number

3, 3, 10, 36, 100, 223




SHOW ANSWER
Correct Ans:100
Explanation:
The pattern is,
3 + 13 - 1 = 3
3 + 23 - 1 = 10
10 + 33 - 1 = 36
36 + 43 - 1 = 99
99 + 53 - 1 = 223
Wrong number is 100, it must be 99.
Workspace



79. One term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
3, 10, 24, 54, 108, 220, 444




SHOW ANSWER
Correct Ans:54
Explanation:
The correct pattern is (2 * Previous term + 4).
2 * 3 + 4 = 10
2 * 10 + 4 = 24
2 * 24 + 4 = 52 (---> which is wrongly given as 54)
2 * 52 + 4 = 108
2 * 108 + 4 = 220
2 * 220 + 4 = 444
Workspace



80. One term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
49, 56, 64, 72, 86, 90, 100




SHOW ANSWER
Correct Ans:86
Explanation:
The correct pattern is
72 = 49
72 + 7 = 56
82 = 64
82 + 8 = 72
92 = 81 (---> which is wrongly given as 86)
92 + 9 = 90
102 = 100
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Number Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Number Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number Series Online tests. Number Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number Series Test questions Online @ Fresherslive?

Number Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Number Series may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Number Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Number Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number Series in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number Series test or get stuck on any particular question, our Number Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number Series, exercise these advanced Number Series questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status