Number Series Questions and Answers updated daily – Aptitude

Number Series Questions: Solved 1295 Number Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number Series Questions

41. Find the wrong term in the following number series.
2, 7, 27, 107, 427, 1708, 6827




SHOW ANSWER
Correct Ans:1708
Explanation:
The pattern is
2 x 4 - 1 = 7
7 x 4 - 1 = 27
27 x 4 - 1 = 107
107 x 4 - 1 = 427
427 x 4 - 1 = 1707
1707 x 4 - 1 = 6827
So, the wrong term is 1708.
Workspace



42. Find the wrong term in the following number series.
168, 288, 360, 528, 841, 960




SHOW ANSWER
Correct Ans:841
Explanation:
The pattern is
132 - 1 = 168
172 - 1 = 288
192 - 1 = 360
232 - 1 = 528
292 - 1 = 840
312 - 1 = 960
So, the wrong term is 841.
Workspace



43. Complete the number series.
9, 11, 15, ?, 39, 71




SHOW ANSWER
Correct Ans:23
Explanation:
The pattern is
9 + 2 = 11
11 + 22 = 15
15 + 23 = 23
23 + 24 = 39
39 + 25 = 71.
Hence, the correct answer is 23.
Workspace



44. Complete the number series.
8, 24, 12, 36, 18, 54, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:27
Explanation:
The pattern is
8 x 3 = 24
24 ÷ 2 = 12
12 x 3 = 36
36 ÷ 2 = 18
18 x 3 = 54
54 ÷ 2 = 27.
Workspace



45. Complete the number series.
11(1/9), 12(1/2), 14(2/7), 16(2/3), ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:
The pattern is
11(1/9) = (100/9) x (1/100) = 1/9
12(1/2) = (25/2) x (1/100) = 1/8
14(2/7) = (100/7) x (1/100) = 1/7
16(2/3) = (50/3) x (1/100) = 1/6
20/100 = 1/5
Hence, 20 is the correct answer.
Workspace



46. In the following series, one number is wrong. Find out the wrong term.

82, 107, 207, 434, 832, 1457




SHOW ANSWER
Correct Ans:434
Explanation:
The correct pattern followed in the given number series is:
82 + (25 * 12) = 82 + (25 * 1) = 82 + 25 = 107
107 + (25 * 22) = 107 + (25 * 4) = 107 + 100 = 207
207 + (25 * 32) = 207 + (25 * 9) = 207 + 225 = 432 (Which is wrongly given as 434)
432 + (25 * 42) = 432 + (25 * 16) = 432 + 400 = 832
832 + (25 * 52) = 832 + (25 * 25) = 832 + 625= 1457
Workspace



47. In the following series, one number is wrong. Find out the wrong term.

7, 10, 12, 14, 17, 19, 22, 22




SHOW ANSWER
Correct Ans:19
Explanation:
The pattern is,
First series
7 + 5 = 12
12 + 5 = 17
17 + 5 = 22
Second series
10 + 4 = 14
14 + 4 = 18
18 + 4 = 22
So, wrong term is 19
Workspace



48. Find the missing number.

512, 345, 227, 182, ?, 159




SHOW ANSWER
Correct Ans:162
Explanation:
The pattern is,
512 - (132 - 2) = 512 - 167 = 345
345 - (112 - 3) = 345 - 118 = 227
227 - (72 - 4) = 227 - 45 = 182
182 - (52 - 5) = 182 - 20 = 162
162 - (32 - 6) = 162 - 3 = 159
162 is the missing number.
Workspace



49. Find the missing number.

980, 516, 284, 168, 110, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:81
Explanation:
The pattern is,
980/2 + 26 = 490 + 26 = 516
516/2 + 26 = 258 + 26 = 284
284/2 + 26 = 142 + 26 = 168
168/2 + 26 = 84 + 26 = 110
110/2 + 26 = 55 + 26 = 81
81 is the missing number.
Workspace



50. Find the missing number.

9, 62, ?, 1854, 7415, 22244




SHOW ANSWER
Correct Ans:371
Explanation:
The pattern is,
9*7 - 1 = 63 - 1 = 62
62*6 - 1 = 372 - 1 = 371
371*5 - 1 = 1855 - 1 = 1854
1854*4 - 1 = 7416 - 1 = 7415
7415*3 - 1 = 22245 - 1 = 22244
371 is the missing series.
Workspace



51. Find the missing number.

1680, 210, 30, 5, ?, 0.25




SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
The pattern is,
1680 ÷ 8 = 210
210 ÷ 7 = 30
30 ÷ 6 = 5
5 ÷ 5 = 1
1 ÷ 4 = 0.25
1 is the missing number.
Workspace



52. Find the missing number.

30, 62 , 189, ?, 3805, 22836




SHOW ANSWER
Correct Ans:760
Explanation:
The pattern is,
30*2 + 2 = 62
62*3 + 3 = 189
189*4 + 4 = 760
760*5 + 5 = 3805
3805*6 + 6 = 22836
760 is the missing number.
Workspace



53. Find the missing number.

1, 2, 12, 63, 316, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1705
Explanation:
The pattern is,
1*1 + 1<.sup>3 = 1 + 1 = 2
2*2 + 2<.sup>3 = 4 + 8 = 12
12*3 + 3<.sup>3 = 36 + 27 = 63
63*4 + 4<.sup>3 = 252 + 64 = 316
316*5 + 5<.sup>3 = 1580 + 125 = 1705
1705 is the missing number.
Workspace



54. Find the missing number.

1327, 992, 713, 480, 279, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:88
Explanation:
The pattern is,
113 - 4 = 1327
103 - 8 = 992
93 - 16 = 713
83 - 32 = 480
73 - 64 = 279
63 - 128 = 88
88 is the missing number.
Workspace



55. Find the missing number.

5, 8, 28, 162, ?, 12870




SHOW ANSWER
Correct Ans:1288
Explanation:
The pattern is,
5*2 - 2 = 8
8*4 - 4 = 28
28*6 - 6 = 162
162*8 - 8 = 1288
1288*10 - 10 = 12870
1288 is the missing number.
Workspace



56. In the following series, one number is wrong. Find out the wrong term.

50, 90, 150, 245, 375, 577.5




SHOW ANSWER
Correct Ans:245
Explanation:
The pattern is,
50 + 40 = 90
90 + (40 * 1.5) = 90 + 60 = 150
150 + (60 * 1.5) = 150 + 90 = 240 (which is wrongly given as 245)
240 + (90 * 1.5) = 240 + 135 = 375
375 + (135* 1.5) = 375 + 202.5 = 577.5

Thus, the correct pattern is:
Workspace



57. In the following series, one number is wrong. Find out the wrong term.

3 , 3 , 10 , 36 , 100 , 223




SHOW ANSWER
Correct Ans:100
Explanation:
The pattern is,
3 + 13 - 1 = 3
3 + 23 - 1 = 10
10 + 33 - 1 = 36
36 + 43 - 1 = 99
99 + 53 - 1 = 223
100 is the wrong number.
Workspace



58. Find the missing number.

10, 14.5, 23.5, 41.5, 77.5, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:149.5
Explanation:
The pattern is,
10*2 - 5.5 = 20 - 5.5 = 14.5
14.5*2 - 5.5 = 29 - 5.5 = 23.5
23.5*2 - 5.5 = 47 - 5.5 = 41.5
41.5*2 - 5.5 = 83 - 5.5 = 77.5
77.5*2 - 5.5 = 155 - 5.5 = 149.5
149.5 is the missing number.
Workspace



59. Find the missing number.

4, 9, 16, 35, 66, 137, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:268
Explanation:
The pattern is,
4*2 + 1 = 9
9*2 - 2 = 16
16*2 + 3 = 35
35*2 - 4 = 66
66*2 + 5 = 137
137*2 - 6 = 268
268 is the missing series.
Workspace



60. Find the missing number.

24, 70, 144, 252, ?, 594




SHOW ANSWER
Correct Ans:400
Explanation:
The pattern is,
52*1 - 1 = 25 - 1 = 24
62*2 - 2 = 72 - 2 = 70
72*3 - 3 = 147 - 3 = 144
82*4 - 4 = 256 - 4 = 252
92*5 - 5 = 405 - 5 = 400
102*6 - 6 = 600 - 6 = 594
400 is the missing number.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Number Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Number Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number Series Online tests. Number Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number Series Test questions Online @ Fresherslive?

Number Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Number Series may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Number Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Number Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number Series in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number Series test or get stuck on any particular question, our Number Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number Series, exercise these advanced Number Series questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status