Number Series Questions and Answers updated daily – Aptitude

Number Series Questions: Solved 1295 Number Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number Series Questions

21. Find the wrong term in the following number series.

7, 8, 18, 57, 232, 1160




SHOW ANSWER
Correct Ans:1160
Explanation:
The pattern is,
7 * 1 + 1 = 8
8 * 2 + 2 = 18
18 * 3 + 3 = 57
57 * 4 + 4 = 232
232 * 5 + 5 = 1165
The wrong term is 1160
Workspace



22. Find the wrong term in the following number series.

28, 13, 28, 98, 490, 3185, 25480




SHOW ANSWER
Correct Ans:13
Explanation:
The pattern is,
28*0.5 = 14
14*2 = 28
28*3.5 = 98
98*5 = 490
490*6.5 = 3185
3185*8 = 25480
The wrong term is 13
Workspace



23. What value should come in the place of question mark in the given series?

11, 19, 65, 259, 1161, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6021
Explanation:
The pattern is,
11 * 1 + 23 = 11 + 8 = 19
19 * 2 + 33 = 38 + 27 = 65
65 * 3 + 43 = 195 + 64 = 259
259 * 4 + 53 = 1036 + 125 = 1161
1161 * 5 + 63 = 5805 + 216 = 6021
6021 is the missing number.
Workspace



24. What value should come in the place of question mark in the given series?

19, 17, 30, 82, 312, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1528
Explanation:
The pattern is,
19 * 1 - 2 = 17
17 * 2 - 4 = 30
30 * 3 - 8 = 82
82 * 4 - 16 = 312
312 * 5 - 32 = 1528
1528 is the missing number.
Workspace



25. What value should come in the place of question mark in the given series?

2209, 1849, 1681, 1369, 961, 841, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:529
Explanation:
The pattern is,
Square of prime numbers
2209 = 472
1849 = 432
1681 = 412
1369 = 372
961 = 312
841 = 292
529 = 232
529 is the missing number.
Workspace



26. Find out the wrong number in the following number series.

453, 563, 693, 851, 1033, 1243




SHOW ANSWER
Correct Ans:693
Explanation:
The pattern is,
453 + 112 - 11 = 563
563 + 122 - 12 = 695
695 + 132 - 13 = 851
851 + 142 - 14 = 1033
1033 + 152 - 15 = 1243
693 is the wrong number.
Workspace



27. Find out the wrong number in the following number series.

20, 21, 44, 135, 544, 2722




SHOW ANSWER
Correct Ans:2722
Explanation:
The pattern is,
(20 * 1) + 1 = 21
(21 * 2) + 2 = 44
(44 * 3) + 3 = 135
(135 * 4) + 4 = 544
(544 * 5) + 5 = 2725
2722 is the wrong number.
Workspace



28. What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

132, 132, 134, 140, 152, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:172
Explanation:
The pattern is,
132 + (12 - 1) = 132
132 + (22 - 2) = 134
134 + (32 - 3) = 140
140 + (42 - 4) = 152
152 + (52 - 5) = 172
172 is the missing number.
Workspace



29. What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

20, 74, 112, 136, 148, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:150
Explanation:
The pattern is,
20 + (82 - 10) = 74
74 + (72 - 11) = 112
112 + (62 - 12) = 136
136 + (52 - 13) = 148
148 + (42 - 14) = 150
150 is the missing number.
Workspace



30. What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

480, 240, 160,? , 96, 80




SHOW ANSWER
Correct Ans:120
Explanation:
The pattern is,
480 * 1/2 = 240
240 * 2/3 = 160
160 * 3/4 = 120
120 * 4/5 = 96
96 * 5/6 = 80
120 is the missing number.
Workspace



31. Complete the series.
80, 79.8, 79, 77.2, 74, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:69
Explanation:
The pattern is
80 - (0.1 x 2) = 79.8
79.8 - (0.2 x 4) = 79
79 - (0.3 x 6) = 77.2
77.2 - (0.4 x 8) = 74
74 - (0.5 x 10) = 69.
Workspace



32. Complete the series.
1089, 360, 117, 36, 9, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:0
Explanation:
The pattern is
1089 = ÷3 - 3 = 360
360 = ÷3 - 3 = 117
117 = ÷3 - 3 = 36
36 = ÷3 - 3 = 9
9 = ÷3 - 3 = 0.
Workspace



33. Complete the series.
35, 45, 80, 250, ?, 4960




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
The pattern is
35 x 1 + 10 = 35 + 10 = 45
45 x 2 - 10 = 90 - 10 = 80
80 x 3 + 10 = 240 + 10 = 250
250 x 4 - 10 = 1000 - 10 = 990
990 x 5 + 10 = 4950 + 10 = 4960
So, the correct answer is none of these.
Workspace



34. Complete the series.
5 , 19 , 74 , ? , 1168 , 4667




SHOW ANSWER
Correct Ans:293
Explanation:
The pattern is
5 x 4 - 1 = 20 - 1 = 19
19 x 4 - 2 = 76 - 2 = 74
74 x 4 - 3 = 296 - 3 = 293
293 x 4 - 4 = 1172 - 4 = 1168
1168 x 4 - 5 = 4672 - 5 = 4667.
Workspace



35. Find the wrong number in the following number series.

6, 12, 24, 40, 74, 116




SHOW ANSWER
Correct Ans:40
Explanation:
The pattern is
6 + 22 + 2 = 12
12 + 32 + 3 = 24
24 + 42 + 4 = 44
44 + 52 + 5 = 74
74 + 62 + 6 = 116
So, the wrong number is 40.
Workspace



36. Find the wrong number in the following number series.

2224, 2140, 2036, 1910, 1760, 1586, 1380




SHOW ANSWER
Correct Ans:1586
Explanation:
The pattern is
2224 - 7 x 12 = 2140
2140 - 8 x 13 = 2036
2036 - 9 x 14 = 1910
1910 - 10 x 15 = 1760
1760 - 11 x 16 = 1584
1584 - 12 x 17 = 1380
So, the wrong number is 1586.
Workspace



37. Find the wrong number in the following number series.

4836, 805, 160, 38, 12, 5, 4




SHOW ANSWER
Correct Ans:38
Explanation:
The pattern is
4836÷6 - 1 = 805
805÷5 - 1 = 160
160÷4 - 1 = 39
39÷3 - 1 = 12
12÷2 - 1 = 5
5÷1 - 1 = 4
So, the wrong number is 38.
Workspace



38. Find the wrong number in the following number series.

24, 13, 17, 36, 85, 237.5, 748.5




SHOW ANSWER
Correct Ans:36
Explanation:
The pattern is
24 x 0.5 + 12 = 12 + 1 = 13
13 x 1 + 22 = 13 + 4 = 17
17 x 1.5 + 32 = 25.5 + 9 = 34.5
34.5 x 2 + 42 = 69 + 16 = 85
85 x 2.5 + 52 = 212.5 + 25 = 237.5
237.5 x 3 + 62 = 712.5 + 36 = 748.5.
So, the wrong number is 36.
Workspace



39. Find the wrong term in the following number series.
9, 10, 19, 58, 231, 1166, 6935




SHOW ANSWER
Correct Ans:1166
Explanation:
The pattern is
9 x 1 + 1 = 10
10 x 2 - 1 = 19
19 x 3 + 1 = 58
58 x 4 - 1 = 231
231 x 5 + 1 = 1156
1156 x 6 - 1 = 6935
So, the wrong term is 1166.
Workspace



40. Find the wrong term in the following number series.
7.2, 72, 9, 54, 13.5, 28




SHOW ANSWER
Correct Ans:28
Explanation:
The pattern is
7.2 x 10 = 72
72 ÷ 8 = 9
9 x 6 = 54
54 ÷ 4 = 13.5
13.5 x 2 = 27
So, the wrong term is 28.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Number Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Number Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number Series Online tests. Number Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number Series Test questions Online @ Fresherslive?

Number Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Number Series may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Number Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Number Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number Series in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number Series test or get stuck on any particular question, our Number Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number Series, exercise these advanced Number Series questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status