Number Series Questions and Answers updated daily – Aptitude


Number Series Questions and Answers updated daily – Aptitude



223 Number Series Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Number Series online test. Number Series Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Number Series Questions

1. Fourth number is missing in the below series. Can you find the Fourth number in the below series ?

30, 44.75, 59.5, X , 89, 103.75



SHOW ANSWER
Correct Ans:74.25
Explanation:
The given series is -- 30, 44.75, 59.5, X , 89, 103.75
Consecutive numbers increases by 14.75
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 14.75 from the previous number.
When we add 14.75 to the number before X (i.e 59.5) we get 59.5+14.75=74.25


2. Can you find the the missing number in the below series

30, 43.5, 57, X , 84, 97.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:70.5
Explanation:
The given series is -- 30, 43.5, 57, X , 84, 97.5
Consecutive numbers increases by 13.5
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 13.5 from the previous number.
When we add 13.5 to the number before X (i.e 57) we get 57+13.5=70.5


3. Find the Missing number in the the below series

30, 42.25, 54.5, X , 79, 91.25



SHOW ANSWER
Correct Ans:66.75
Explanation:
The given series is -- 30, 42.25, 54.5, X , 79, 91.25
Consecutive numbers increases by 12.25
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 12.25 from the previous number.
When we add 12.25 to the number before X (i.e 54.5) we get 54.5+12.25=66.75


4. Which number should come in place of the missing Number ?

31, 53.5, 76, X , 121, 143.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:98.5
Explanation:
The given series is -- 31, 53.5, 76, X , 121, 143.5
Consecutive numbers increases by 22.5
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 22.5 from the previous number.
When we add 22.5 to the number before X (i.e 76) we get 76+22.5=98.5


5. What should come in place of X in the below number series?

31, 52.3, 73.6, X , 116.2, 137.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:94.9
Explanation:
The given series is -- 31, 52.3, 73.6, X , 116.2, 137.5
Consecutive numbers increases by 21.3
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 21.3 from the previous number.
When we add 21.3 to the number before X (i.e 73.6) we get 73.6+21.3=94.9


6. Output of a particular program follows the below pattern. Can you find the Missing number? 

31, 51.1, 71.2, X , 111.4, 131.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:91.3
Explanation:
The given series is -- 31, 51.1, 71.2, X , 111.4, 131.5
Consecutive numbers increases by 20.1
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 20.1 from the previous number.
When we add 20.1 to the number before X (i.e 71.2) we get 71.2+20.1=91.3


7. In the below given sequence, what should be the Missing number ?

31, 50.7, 70.4, X , 109.8, 129.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:90.1
Explanation:
The given series is -- 31, 50.7, 70.4, X , 109.8, 129.5
Consecutive numbers increases by 19.7
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 19.7 from the previous number.
When we add 19.7 to the number before X (i.e 70.4) we get 70.4+19.7=90.1


8. A Computer program gave the following output. Can you predict the Missing number in the computer output ?

31, 49.6, 68.2, X , 105.4, 124



SHOW ANSWER
Correct Ans:86.8
Explanation:
The given series is -- 31, 49.6, 68.2, X , 105.4, 124
Consecutive numbers increases by 18.6
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 18.6 from the previous number.
When we add 18.6 to the number before X (i.e 68.2) we get 68.2+18.6=86.8


9. A professor wrote down the below series in a classroom. He wants his students to find the Missing number. Can you solve it ?

31, 48.3, 65.6, X , 100.2, 117.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:82.9
Explanation:
The given series is -- 31, 48.3, 65.6, X , 100.2, 117.5
Consecutive numbers increases by 17.3
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 17.3 from the previous number.
When we add 17.3 to the number before X (i.e 65.6) we get 65.6+17.3=82.9


10. Below Numbers follow a particular pattern. Can you find the Missing number in the below pattern?

31, 47.4, 63.8, X , 96.6, 113



SHOW ANSWER
Correct Ans:80.2
Explanation:
The given series is -- 31, 47.4, 63.8, X , 96.6, 113
Consecutive numbers increases by 16.4
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 16.4 from the previous number.
When we add 16.4 to the number before X (i.e 63.8) we get 63.8+16.4=80.2


11. In the given series, can you find the Missing number ?

31, 46.2, 61.4, X , 91.8, 107



SHOW ANSWER
Correct Ans:76.6
Explanation:
The given series is -- 31, 46.2, 61.4, X , 91.8, 107
Consecutive numbers increases by 15.2
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 15.2 from the previous number.
When we add 15.2 to the number before X (i.e 61.4) we get 61.4+15.2=76.6


12. Fourth number is missing in the below series. Can you find the Fourth number in the below series ?

31, 45.75, 60.5, X , 90, 104.75



SHOW ANSWER
Correct Ans:75.25
Explanation:
The given series is -- 31, 45.75, 60.5, X , 90, 104.75
Consecutive numbers increases by 14.75
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 14.75 from the previous number.
When we add 14.75 to the number before X (i.e 60.5) we get 60.5+14.75=75.25


13. Can you find the the missing number in the below series

31, 44.5, 58, X , 85, 98.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:71.5
Explanation:
The given series is -- 31, 44.5, 58, X , 85, 98.5
Consecutive numbers increases by 13.5
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 13.5 from the previous number.
When we add 13.5 to the number before X (i.e 58) we get 58+13.5=71.5


14. Find the Missing number in the the below series

31, 43.25, 55.5, X , 80, 92.25



SHOW ANSWER
Correct Ans:67.75
Explanation:
The given series is -- 31, 43.25, 55.5, X , 80, 92.25
Consecutive numbers increases by 12.25
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 12.25 from the previous number.
When we add 12.25 to the number before X (i.e 55.5) we get 55.5+12.25=67.75


15. Which number should come in place of the missing Number ?

28, 50.5, 73, X , 118, 140.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:95.5
Explanation:
The given series is -- 28, 50.5, 73, X , 118, 140.5
Consecutive numbers increases by 22.5
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 22.5 from the previous number.
When we add 22.5 to the number before X (i.e 73) we get 73+22.5=95.5


16. What should come in place of X in the below number series?

28, 49.3, 70.6, X , 113.2, 134.5 



SHOW ANSWER
Correct Ans:91.9
Explanation:
The given series is -- 28, 49.3, 70.6, X , 113.2, 134.5
Consecutive numbers increases by 21.3
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 21.3 from the previous number.
When we add 21.3 to the number before X (i.e 70.6) we get 70.6+21.3=91.9


17. Output of a particular program follows the below pattern. Can you find the Missing number ?

28, 48.1, 68.2, X , 108.4, 128.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:88.3
Explanation:
The given series is -- 28, 48.1, 68.2, X , 108.4, 128.5
Consecutive numbers increases by 20.1
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 20.1 from the previous number.
When we add 20.1 to the number before X (i.e 68.2) we get 68.2+20.1=88.3


18. In the below given sequence, what should be the Missing number ?

28, 47.7, 67.4, X , 106.8, 126.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:87.1
Explanation:
The given series is -- 28, 47.7, 67.4, X , 106.8, 126.5
Consecutive numbers increases by 19.7
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 19.7 from the previous number.
When we add 19.7 to the number before X (i.e 67.4) we get 67.4+19.7=87.1


19. A Computer program gave the following output. Can you predict the Missing number in the computer output ?  

28, 46.6, 65.2, X , 102.4, 121



SHOW ANSWER
Correct Ans:83.8
Explanation:
The given series is -- 28, 46.6, 65.2, X , 102.4, 121
Consecutive numbers increases by 18.6
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 18.6 from the previous number.
When we add 18.6 to the number before X (i.e 65.2) we get 65.2+18.6=83.8


20. A professor wrote down the below series in a classroom. He wants his students to find the Missing number. Can you solve it ?

28, 45.3, 62.6, X , 97.2, 114.5



SHOW ANSWER
Correct Ans:79.9
Explanation:
The given series is -- 28, 45.3, 62.6, X , 97.2, 114.5
Consecutive numbers increases by 17.3
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 17.3 from the previous number.
When we add 17.3 to the number before X (i.e 62.6) we get 62.6+17.3=79.9



1...1...1112


Are you seeking for good platform for practicing Number Series questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Number Series @ Fresherslive

This page provides important questions on Number Series along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Number Series questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Number Series Online tests. Number Series Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Number Series Test questions Online @ Fresherslive?

Number Series questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Number Series may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Number Series questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Number Series questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Number Series in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Number Series Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Number Series test or get stuck on any particular question, our Number Series test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Number Series, exercise these advanced Number Series questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Number Series Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.