Natioanl Park Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Natioanl Park Questions: Solved 53 Natioanl Park Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Natioanl Park Questions

21. Chinnar Wildlife Sanctuary is located in




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kerala
Explanation:
Workspace



22. Special Rhino Protection Force (SRPF) has been currently deployed across _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kaziranga National Park
Explanation:
The Special Rhino Protection Force (SRPF) has been currently deployed across the Kaziranga National Park. A first ever batch of 82 constables of a SRPF has been deployed in various parts of UNESCO World Heritage Site Kaziranga National Park in Assam. The force consists of 74 men and 8 women who underwent 43 weeks of training.
Workspace



23. Integrated Development of Wildlife Habitats (CSS-IDWH) consists of
1. Centrally Sponsored Scheme of Project Tiger (CSS-PT)
2. Development of Wildlife Habitats (CSS-DWH)
3. Project Elephant (CSS-PE)




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved continuation of the Centrally Sponsored Umbrella Scheme of Integrated Development of Wildlife Habitats (CSS-IDWH)beyond the 12thPlan period from 2017-18 to 2019-20.
The Scheme consists of Centrally Sponsored Scheme of Project Tiger (CSS-PT), Development of Wildlife Habitats (CSS-DWH) and Project Elephant (CSS-PE).
Workspace



24. Which national park in India became the first tiger reserve in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jim Corbett National park
Explanation:
Workspace



25. Which national park in India contains the largest marshland in the world?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sundarban National park
Explanation:
Workspace



26. Which national park in India contains the tallest mountain in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Khangchendzonga National park
Explanation:
Workspace



27. In which Indian state can we find the Ranthambore National Park?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rajasthan
Explanation:
Workspace



28. In which Indian state can we find the Bandhavgarh National park?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Madhya Pradesh
Explanation:
Workspace



29. Which infamous national park and tiger reserve in Rajasthan had no tigers in the wild at the beginning of 21st century?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sariska National park
Explanation:
Workspace



30. In which Indian state can we find the Bandipur National park?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Karnataka
Explanation:
Workspace



31. In which Indian state can we find the Kaziranga National Park?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Assam
Explanation:
Workspace



32. Which national park in India is famous as it is the last refuge of the endangered Asiatic lions?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gir National Park
Explanation:
Workspace



33. Which national park, established in 1936, was India's first national park?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jim Corbett National park
Explanation:
Workspace



34. Which of the following is not in Rajasthan?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Govind Wildlife Sanctuary
Explanation:
Workspace



35. The Tal Chappar wild life sanctuary is located at




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rajasthan
Explanation:
Workspace



36. The Govind wildlife sanctuary is located at




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttarakhand
Explanation:
Workspace



37. The Nandankanan Zoo is located at




SHOW ANSWER
Correct Ans:Odisha
Explanation:
Workspace



38. The Bandipur National Park is located at




SHOW ANSWER
Correct Ans:Karnataka
Explanation:
Workspace



39. The Corbett National Park is located at




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uttarakhand
Explanation:
Workspace



40. The Mudumalai National Park and wildlife sanctuary is located at




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tamil Nadu
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Natioanl Park questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Natioanl Park @ Fresherslive

This page provides important questions on Natioanl Park along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Natioanl Park questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Natioanl Park Online tests. Natioanl Park Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Natioanl Park Test questions Online @ Fresherslive?

Natioanl Park questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Natioanl Park may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Natioanl Park questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Natioanl Park questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Natioanl Park in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Natioanl Park Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Natioanl Park test or get stuck on any particular question, our Natioanl Park test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Natioanl Park, exercise these advanced Natioanl Park questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Natioanl Park Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status