Natioanl Park: Solved 53 Natioanl Park Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Natioanl Park Questions

1. Guru Ghasidas National Park is located in which state which is set to become the state’s 4th ‘tiger reserve’?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chhattisgarh
Explanation:
• Chhattisgarh government has announced that the state is set to have Guru Ghasidas National Park in Kotiya district as its fourth ‘tiger reserve’.

• This decision was taken in 11th meeting of Chhattisgarh State Wildlife Board chaired by Chief Minister Bhupesh Baghel.

• The National Tiger Conservation Authority (NTCA) had approved to declare Guru Ghasidas National Park as a tiger reserve in 2014.

• At present there are three tiger reserves in state:

1) Achanakmar Tiger Reserve in Bilaspur.

2) Udanti-Sitanadi Tiger Reserve in Gariaband,

3) Indravati Tiger Reserve in Bijapur district.


2. In which state, Dachigam Wildlife Sanctuary is located?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jammu and Kashmir
Explanation:
Dachigam National Park is located 22 kilometers from Srinagar, Jammu and Kashmir. It covers an area of 141 km2.


3. Noted writer Anand has been selected for the 27th Ezhuthachan Puraskaram 2019. This award is given by Kerala Sahitya Akademi Award and the Government of Kerala. Which of the following National Park is situated in Kerala?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Anamudi Shola National Park
Explanation:
Anamudi Shola National Park is a protected area located along the Western Ghats in Idukki District, Kerala state, South India.


Fresherslive Current Affairs
4. Mahavir Harina Vanasthali National Park is located in which state ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Telangana
Explanation:
Mahavir Harina Vanasthali National Park is located in Telangana.


5. Pench National Park is located in which state ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Madhya Pradesh
Explanation:
The Pench National Park is located in Madhya Pradesh


Fresherslive Current Affairs
6. Chandoli National Park is located in which state of India ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Maharashtra
Explanation:
Chandoli National Park is located in Maharashtra


7. Which of the following is not located in Andaman and Nicobar Islands ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of these
Explanation:
All of the above park is not located in Andaman and Nicobar Islands


8. Which of the following is correctly matched ?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:Indravati National Park_Chhattisgarh
Explanation:
The Indravati National Park is located in Chhattisgarh


9. Simlipal National Park is located in ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Odisha
Explanation:
The Simlipal National Park is located in Odisha


10. In which state Keibul Lamjao National park is located?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Manipur
Explanation:
The Keibul Lamjao National Park is a national park in the Bishnupur district of the state of Manipur in India.


11. Which National park has become the largest habitat of the endangered estuarine crocodiles in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bhitarkanika National Park
Explanation:
Odisha’s Bhitarkanika National Park has become the largest habitat of the endangered estuarine crocodiles in India. Bhitarkanika National Park is located in Kendrapara district of Odisha in eastern India.


Fresherslive Current Affairs
12.
Balphakram National Park is located in




SHOW ANSWER
Correct Ans:Meghalaya
Explanation:
The Balphakram National Park is located to the extreme South of Garo Hills, Meghalaya. It is often compared to the Grand Canyon National Park of United States. It is often referred to as the "abode of perpetual winds" as well as the "land of spirits". It was inaugurated as the National Park on 27th December 1987. It is the home of the barking deer and the golden cat.


13. Great Himalayan National Park, which has been accorded the UNESCO World Heritage Site status, is located in :




SHOW ANSWER
Correct Ans:Himachal Pradesh
Explanation:
The Great Himalayan National Park is in the Kullu area of ​​Himachal Pradesh. It was founded in 1984.


14. Nokrek National Park is situated in?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Meghalaya
Explanation:


15. Nehru Zoological Park is located in which state ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Telangana
Explanation:


16. Gaga Wildlife Sanctuary is located in which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gujarat
Explanation:


17. In which of the following state is Gulf of Mannar Marine National Park located?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tamil Nadu
Explanation:


18. Where is Sultanpur national park situated?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Haryana
Explanation:


19. Pin Valley National Park is located in which State?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Himachal Pradesh
Explanation:


20. The 'Keibul lamjao' only floating National Park in the world is in




SHOW ANSWER
Correct Ans:Manipur
Explanation:
The Keibul Lamjao National park is a National park in the Bishnupur district of the state of Manipur. It is the only floating National Park in the world and is an integral part of the Loktak lake.





Are you seeking for good platform for practicing Natioanl Park questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Natioanl Park @ Fresherslive

This page provides important questions on Natioanl Park along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Natioanl Park questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Natioanl Park Online tests. Natioanl Park Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Natioanl Park Test questions Online @ Fresherslive?

Natioanl Park questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Natioanl Park may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Natioanl Park questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Natioanl Park questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Natioanl Park in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Natioanl Park Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Natioanl Park test or get stuck on any particular question, our Natioanl Park test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Natioanl Park, exercise these advanced Natioanl Park questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Natioanl Park Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.