Mixture and Alligation Questions and Answers updated daily – Aptitude

Mixture and Alligation Questions: Solved 187 Mixture and Alligation Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Mixture and Alligation Questions

161. A zookeeper counted the heads of the animals in a zoo and found it to be 80. When he counted the legs of the animals he found it to be 260. If the zoo had either pigeons or horses, how many horses were there in the zoo?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:50
Explanation:
Given, total number of heads = 80 = Total number of Animals in the zoo
Total Number of legs = 260
Let the number of horses = x
Then the number of pigeons = 80 – x.

Each pigeon has 2 legs and each horse has 4 legs.
Therefore, total number of legs= 4x + 2(80−x) = 260
=> 4x + 160 - 2x = 260
=> 2x = 100
=> x =50
Therefore, number of horses = x = 50
Workspace



162. How many liters of a 12 litre mixture containing milk and water in the ratio of 2 : 3 be replaced with pure milk so that the resultant mixture contains milk and water in equal proportion?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 liters
Explanation:
The mixture contains 40% milk and 60% water in it.
That is 4.8 liters of milk and 7.2 liters of water.

Now we are replacing the mixture with pure milk so that the amount of milk and water in the mixture is 50% and 50%.
That is we will end up with 6 liters of milk and 6 liters of water.

Water gets reduced by 1.2 liters.
To remove 1.2 liters of water from the original mixture containing 60% water, we need to remove 1.2 / 0.6 liters of the mixture = 2 liters
Workspace



163. 48 liters of a mixture has 75% alcohol. How much water must be added to it to get 60% alcohol concentration ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12 liters
Explanation:
In 48 liters, alcohol = (75/100) x 48 = 36 liters. Let x liters of water be added => (36/(48+x))x 100 = 60 => 36/(48+x) = 3/5 180 = 144 + 3x => x = 36/3 = 12 liters
Workspace



164. 17 liters of mixture has 80% milk. How much milk should be added to the mixture to make it 90% pure?




SHOW ANSWER
Correct Ans:17 liters
Explanation:
In mixture, concentration of milk = 80 % In milk, concentration of milk = 100% 80 100 90 10 10 1 1 Ratio is 1 : 1, hence we need to add 17 liters of milk to the 17 liters of mixture.
Workspace



165. If the average income of a family of 'x' members is Rs. 25000 while average income of another family of 6 members is Rs. 32000, then find the value of 'x' if the average income of both families is Rs. 28000




SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:
25 32 28 32-28 = 4 28-25 = 3 Required ratio is 4 : 3 Ratio of the number members in family 1 and 2 is 4 : 3. 2nd family there are 6 members, => there should be 8 people in the first family.
Workspace



166. How many kgs of Basmati rice costing Rs.42/kg should a shopkeeper mix with 25 kgs of ordinary rice costing Rs.24 per kg so that he makes a profit of 25% on selling the mixture at Rs.40/kg?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:
Let the amount of Basmati rice being mixed be x kgs. As the trader makes 25% profit by selling the mixture at Rs.40/kg, his cost /kg of the mixture = Rs.32/kg. i.e. (x * 42) + (25 * 24) = 32 (x + 25) => 42x + 600 = 32x + 800 => 10x = 200 or x = 20 kgs.
Workspace



167. How many liters of water should be added to a 30 liter mixture of milk and water containing milk and water in the ratio 7:3 such that the resultant mixture has 40 % water in it.




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
30 Liters of mixture, Milk and water in the ratio 7 : 3 Which means, we have 21 liters of milk and 9 liters of water. We add water the resulting solution is 21 liters of milk and 9 + x liters of water. Total quantity = 30 +x. Water percentage is 40 % = > 40 x (30+x)/100 = 9 + x 4(30+x) = 10(9+x) => 120 + 4x = 90 + 10x => 10x – 6x = 120-90 6x = 120 – 90 => 6x = 30 => x = 5
Workspace



168. The average marks of 10 students of a class is 72 and the average marks of another 12 students of the same class is 75, find the overall average of the class.




SHOW ANSWER
Correct Ans:73.64
Explanation:
Solution is :
Given

Average marks of 10 students = 72
Average marks = Total marks / No of students
Total marks of 10 students = ( Average marks of 10 students ) * ( No of students )
= 10 x 72 = 720
Given , Average marks of another 12 students = 75
Total marks of another 12 students = 12 x 75 = 900
Total marks of the class = 900 + 720 = 1620
Total number of students in the class = 10 + 12 = 22
Overall average of the class = (Total marks of the class) / (Total number of students in the class)
= 1620 / 22
= 810 / 11
= 73.64
Workspace



169. A 20 liters mixture of milk and water comprising 60% pure milk is mixed with "x" liters of pure milk. The new mixture comprises 80% milk. What is the value of "x"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:
Solution is :
Original mixture comprises 20 liters of milk and water.
Out of the 20 liters, 60% is pure milk.
=> ( 60 / 100 ) x 20 = pure milk
=> 12 liters = pure milk
In 20 liters mixture remaining 8 liters = water
When "x" liters of pure milk is added to 20 liters of mixture
New mixture = ( 20 + x ) liters
Milk in new mixture = ( 12 + x ) liters
Given milk in new mixture = 80% of ( 20 + x )
=> 12 + x = ( 80 / 100 ) * ( 20 + x )
=> 12 + x = ( 4 / 5 ) * ( 20 + x )
=> 5 ( 12 + x ) = 4 ( 20 + x )
=> 60 + 5 x = 80 + 4 x
=> 5 x - 4 x = 80 - 60
=> x = 20 liters
Workspace



170. A zookeeper counted the heads of the animals in a zoo and found it to be 80. When he counted the legs of the animals he found it to be 260. If the zoo had either pigeons or horses, how many horses were there in the zoo?




SHOW ANSWER
Correct Ans:50
Explanation:
Solution is:
Given , Zoo had either pigeons or horses
Heads of the animals in Zoo = 80
=> pigeons + horses = 80
Let p = number of pigeons
h = number of horses
=> p = 80 - h
Given , Legs of the animals = 260
Each pigeon has 2 legs and each horse has 4 legs
=> 2p + 4h = 260
Substitute p = 80 - h
=> 2 ( 80 - h ) + 4h = 260
=> 160 - 2h + 4h = 260
=> 2h = 260 - 160
=> 2h = 100
h = 50
So , number of horses in the Zoo = 50
Workspace



171. How many liters of a 12 litre mixture containing milk and water in the ratio of 2 : 3 be replaced with pure milk so that the resultant mixture contains milk and water in equal proportion?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 liters
Explanation:
Solution is:
The mixture contains 40% milk and 60% water in it.
Given , Mixture ( milk + water ) = 12 liters
milk ( m ) / water ( w ) = 2 / 3
=> m / w = 2x liters / 3x liters
so, 2x + 3x = 12 liters
5x = 12
x = 12 / 5
x = 2.4
milk , m = 2x liters
= 2 * 2.4 liters
m = 4.8 liters
water , w = 3x liters
= 3 * 2.4 liters
w = 7.2 liters
That is 4.8 liters of milk and 7.2 liters of water.
Now we are replacing the mixture with pure milk so that the amount of milk and water in the mixture is 50% and 50%.
That is we will end up with 6 liters of milk and 6 liters of water. Water gets reduced by 1.2 liters.
To remove 1.2 liters of water from the original mixture containing 60% water,
we need to remove 1.2 / 0.6 liters of the mixture = 2 liters.
Workspace



172. 48 liters of a mixture has 75% alcohol. How much water must be added to it to get 60% alcohol concentration ? (in liters)




SHOW ANSWER
Correct Ans:12
Explanation:
Solution is
Given In 48 litres => Alcohol = 75 %
=> Alcohol (in litres) = ( 75 / 100 ) x 48
= 36000 / 100
= 36 litres
Let x litres of water is added to this mixture to get 60 % alcohol concentration
So Total quantity of new mixture = ( 48 + x ) litres

=> 60 = 36 / ( 48 + x ) * 100
=> 60 ( 48 + x ) = 36 * 100
=> 48 + x = 60
=> x = 60 - 48
=> x = 12 litres
Therefore quantity of water added to get 60 % alcohol concentration = 12 litres
Workspace



173. 17 liters of mixture has 80% milk. How much milk should be added to the mixture to make it 90% pure ?  (in liters)




SHOW ANSWER
Correct Ans:17
Explanation:
Solution is
In mixture, concentration of milk = 80 %
In milk, concentration of milk = 100%

Ratio is 1 : 1
Hence we need to add 17 liters of milk to the 17 liters of mixture.
Workspace



174. If the average income of a family of ‘x’ members is Rs. 25000 while average income of another family of 6 members is Rs. 32000, then find the value of ‘x’ if the average income of both families is Rs. 28000




SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:
Given
Avg income of family one = 25
Avg income of family two = 32
Avg income of both the families = 28

32 - 28 = 4 ; 28 - 25 = 3
Required ratio is 4 : 3
Ratio of the number members in family 1 and 2 is 4 : 3
2nd family there are 6 members => 3x = 6
=> x = 2
In family 1 the, no.of people = 4x
= 4 x 2
= 8
there should be 8 people in the first family
Answer is 8
Workspace



175. Two liquids A and B are mixed together in the ratio 2 : 3. The average cost of liquid B is Rs 30 per liter and the average cost of the mixture is Rs. 25 per liter, then find the average cost of liquid A per liter.




SHOW ANSWER
Correct Ans:17.5
Explanation:
Solution is
Given liquids A and B = 2 : 3
Average cost of mixture = Rs. 25 / liter
Average cost of liquid B = Rs. 30 / liter
Let Average cost of liquid A = x per liter

According to the alligation equation,
( 30 - 25 ) / ( 25 - x ) = 2 / 3
=> 5 / ( 25 - x ) = 2 / 3
=> 5 x 3 / 2 = ( 25 - x )
=> 15 / 2 = 25 - x
=> 7.5 = 25 - x
=> x = 25 - 7.5
x = 17.5
So, Average cost of liquid A =17.5 per liter
Workspace



176. How many kgs of Basmati rice costing Rs.42/kg should a shopkeeper mix with 25 kgs of ordinary rice costing Rs.24 per kg so that he makes a profit of 25% on selling the mixture at Rs.40/kg?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:
Let the amount of Basmati rice being mixed be x kgs. As the trader makes 25% profit by selling the mixture at Rs.40/kg, his cost /kg of the mixture = Rs.32/kg. i.e. (x * 42) + (25 * 24) = 32 (x + 25) => 42x + 600 = 32x + 800 => 10x = 200 or x = 20 kgs.
Workspace



177. Two liquids A and B are mixed together in the ratio 1 : 3. The average cost of liquid B is Rs 30 per liter and the average cost of the mixture is Rs. 25 per liter, then find the average cost of liquid A per liter.




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Solution is
Given liquids A and B = 2 : 3
Average cost of mixture = Rs. 25 / liter
Average cost of liquid B = Rs. 30 / liter
Let Average cost of liquid A = x per liter

According to the alligation equation,
( 30 - 25 ) / ( 25 - x ) = 2 / 3
=> 5 / ( 25 - x ) = 2 / 3
=> 5 x 3 / 2 = ( 25 - x )
=> 15 / 2 = 25 - x
=> 7.5 = 25 - x
=> x = 25 - 7.5
x = 17.5
So, Average cost of liquid A =17.5 per liter
Workspace



178. Two liquids A and B are mixed together in the ratio 2 : 3. The average cost of liquid B is Rs 30 per liter and the average cost of the mixture is Rs. 25 per liter, then find the average cost of liquid A per liter.




SHOW ANSWER
Correct Ans:17.5
Explanation:
Solution is
Given liquids A and B = 2 : 3
Average cost of mixture = Rs. 25 / liter
Average cost of liquid B = Rs. 30 / liter
Let Average cost of liquid A = x per liter

According to the alligation equation,
( 30 - 25 ) / ( 25 - x ) = 2 / 3
=> 5 / ( 25 - x ) = 2 / 3
=> 5 x 3 / 2 = ( 25 - x )
=> 15 / 2 = 25 - x
=> 7.5 = 25 - x
=> x = 25 - 7.5
x = 17.5
So, Average cost of liquid A =17.5 per liter
Workspace



179. How many liters of water should be added to a 30 liter mixture containing milk and water in the ratio 7:3 such that the resultant mixture has 40 % water in it




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Solution is
Given
In 30 litres of mixture, milk and water ratio is7 : 3
Let m = milk ; w = water
=> m / w = 7 / 3 = 7x liters / 3x litres
=> 7x + 3x =30
=> 10x =30
=> x = 3
m= 7x litres = 21 litres
w= 3x litres = 9 litres
When we add x litres of water the resulting solution contains 21 litres of milk and (9+x) litres of water
Total quantity = 30 + x
Given , percentage of water in this new mixture =40%
i.e 40% of new mixture =water
=> 40/100(30 + x) =9 + x
=> (2/5) (30 + x) = (9 +x)
=> 2(30 + x) = 5 (9 +x)
=> 60 + 2x = 45 + 5x
=> 5x - 2x = 60 - 45 => 3x= 15 => x=5
Answer is 5
Workspace



180. How many liters of water should be added to a 30 liter mixture of milk and water containing milk and water in the ratio 7:3 such that the resultant mixture has 40 % water in it.




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Given :30 Liters of mixture, Milk and water in the ratio 7 : 3 Which means, we have 21 liters of milk and 9 liters of water.
We add water the resulting solution is 21 liters of milk and 9 + x liters of water.
Total quantity = 30 +x.
Water percentage is 40 % = > 40 x (30+x)/100 = 9 + x 4(30+x) = 10(9+x) => 120 + 4x = 90 + 10x => 10x ? 6x = 120-90 6x = 120 ? 90 => 6x = 30 => x = 5
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Mixture and Alligation questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Mixture and Alligation @ Fresherslive

This page provides important questions on Mixture and Alligation along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Mixture and Alligation questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Mixture and Alligation Online tests. Mixture and Alligation Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Mixture and Alligation Test questions Online @ Fresherslive?

Mixture and Alligation questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Mixture and Alligation may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Mixture and Alligation questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Mixture and Alligation questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Mixture and Alligation in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Mixture and Alligation Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Mixture and Alligation test or get stuck on any particular question, our Mixture and Alligation test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Mixture and Alligation, exercise these advanced Mixture and Alligation questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Mixture and Alligation Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status