Mixture and Alligation Questions and Answers updated daily – Aptitude

Mixture and Alligation Questions: Solved 187 Mixture and Alligation Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Mixture and Alligation Questions

141. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 3:18. Total Volume of the mixture is 300 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:42.86
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 3:18
Given volume of mixture = 300 litres
Quantity of Petrol = 3/(3+18) x 300 = 42.86
Workspace



142. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 3:16. Total Volume of the mixture is 300 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:47.37
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 3:16 Given volume of mixture = 300 litres Quantity of Petrol = 3/(3+16) x 300 = 47.37
Workspace



143. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 3:14. Total Volume of the mixture is 300 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:52.94
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 3:14
Given volume of mixture = 300 litres
Quantity of Petrol = 3/(3+14) x 300 = 52.94
Workspace



144. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 3:12. Total Volume of the mixture is 300 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:60
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 3:12 Given volume of mixture = 300 litres Quantity of Petrol = 3/(3+12) x 300 = 60
Workspace



145. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 3:10. Total Volume of the mixture is 300 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:69.23
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 3:10 Given volume of mixture = 300 litres Quantity of Petrol = 3/(3+10) x 300 = 69.23
Workspace



146. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 3:8. Total Volume of the mixture is 300 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:81.82
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 3:8
Given volume of mixture = 300 litres
Quantity of Petrol = 3/(3+8) x 300 = 81.82
Workspace



147. Petrol and Kerosene are mixed in the ratio of 3:6. Total Volume of the mixture is 300 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:100
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 3:6
Given volume of mixture = 300 litres
Quantity of Petrol = [3/(3+6)] x 300
= 3 / 9 x 300
= 0.3333 x 300
= 99.99
= 100.
Workspace



148. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 3:4. Total Volume of the mixture is 300 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?   




SHOW ANSWER
Correct Ans:128.57
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 3:4
Given volume of mixture = 300 litres
Quantity of Petrol
= 3 / (3+4) x 300
=> 3 / 7 x 300
=> 0.4285 x 300
=> Rs128.57.
The composition of Petrol in the overall mixture = Rs128.57
Workspace



149. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 3:2. Total Volume of the mixture is 300 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:180
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 3:2 Given volume of mixture = 300 litres Quantity of Petrol = 3/(3+2) x 300 = 180
Workspace



150. Milk & Water are mixed in the ratio of 1:18. Total Volume of the mixture is 200 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:10.53
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 1:18
Given volume of mixture = 200 litres
Quantity of Milk = 1/(1+18) x 200 = 10.53
Workspace



151. Milk & Water are mixed in the ratio of 1:16. Total Volume of the mixture is 200 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:11.76
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 1:16
Given volume of mixture = 200 litres
Quantity of Milk = 1/(1+16) x 200 = 11.76
Workspace



152. Milk & Water are mixed in the ratio of 1:14. Total Volume of the mixture is 200 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:13.33
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 1:14 Given volume of mixture = 200 litres Quantity of Milk = 1/(1+14) x 200 = 13.33
Workspace



153. Milk & Water are mixed in the ratio of 1:10. Total Volume of the mixture is 200 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:18.18
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 1:10 Given volume of mixture = 200 litres Quantity of Milk = 1/(1+10) x 200 = 18.18
Workspace



154. Milk & Water are mixed in the ratio of 1:8. Total Volume of the mixture is 200 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:22.22
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 1:8 Given volume of mixture = 200 litres Quantity of Milk = 1/(1+8) x 200 = 22.22
Workspace



155. Milk & Water are mixed in the ratio of 1:6. Total Volume of the mixture is 200 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:28.57
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 1:6 Given volume of mixture = 200 litres Quantity of Milk = 1/(1+6) x 200 = 28.57
Workspace



156. Milk & Water are mixed in the ratio of 1:4. Total Volume of the mixture is 200 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:40
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 1:4
Given volume of mixture = 200 litres
Quantity of Milk
= 1 / (1+4) x 200
= 1 / (5) x 200
= 200 / 5
= 40
Workspace



157. Milk & Water are mixed in the ratio of 1:2. Total Volume of the mixture is 200 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:66.67
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 1:2
Given volume of mixture = 200 litres
Quantity of Milk = [1/(1+2)] x 200
= 66.67 liters
Workspace



158. A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:29.16 litres
Explanation:
Given
Amount of milk left after 3 operations = [ 40 (1 - 4 /40)^3 ] litres
=[ 40 x (9/10) x (9/10) x (9/10) ]
= 29.16 litres.
Workspace



159. A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 / 5
Explanation:

Given Ratio of Water : Syrup = 3:5
Let's assume the volume of the vessel is 80 Litres.

Water = 30 Litres
Syrup = 50 Litres
Since all the liquid taken out of the vessel is replaced by water, the total volume remains constant.
Therefore, we need to ensure there's40 litresof water and Syrup individually.

Therefore, we need to take out10 litresof syrup and replace it with water.
For every8 litrestaken out of the vessel (Given Ratio of Water : Syrup = 3:5), we replace 5 litres of syrup with water.

Therefore, we need to replace16 litres, or 20%or 1/5th of the liquid from the vessel.

Workspace



160. A 20 liters mixture of milk and water comprising 60% pure milk is mixed with "x" liters of pure milk. The new mixture comprises 80% milk. What is the value of "x"?   




SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:
Original mixture comprises 20 liters of milk and water.
Out of the 20 liters, 60% is pure milk. i.e., 12 liters is pure milk, remaining 8 liters is water.

When "x" liters of pure milk is added, we will have 12 + x liters of milk in the new mixture.
And there will be 20 + x liters of the new mixture.
The question also states that this (12 + x) liters of pure milk accounts

For 80% of (20 + x) liters of the mixture.
Therefore, 12 + x = (80/100) x (20 + x)
= (80 / 100) x ( 20+ x)
=> 20 litres.
Solving for x, we get x = 20 liters.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Mixture and Alligation questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Mixture and Alligation @ Fresherslive

This page provides important questions on Mixture and Alligation along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Mixture and Alligation questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Mixture and Alligation Online tests. Mixture and Alligation Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Mixture and Alligation Test questions Online @ Fresherslive?

Mixture and Alligation questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Mixture and Alligation may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Mixture and Alligation questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Mixture and Alligation questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Mixture and Alligation in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Mixture and Alligation Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Mixture and Alligation test or get stuck on any particular question, our Mixture and Alligation test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Mixture and Alligation, exercise these advanced Mixture and Alligation questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Mixture and Alligation Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status