Mixture and Alligation Questions and Answers updated daily – Aptitude

Mixture and Alligation Questions: Solved 187 Mixture and Alligation Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Mixture and Alligation Questions

81. How many liters of water should be added to a 30 liter mixture, containing milk and water in the ratio 7:3 such that the resultant mixture has 40 % water in it. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Given: 30 Liters of mixture, Milk and water in the ratio 7 : 3 Which means, we have 21 liters of milk and 9 liters of water.

We add water the resulting solution is 21 liters of milk and 9 + x liters of water.
Total quantity = 30 +x.
Water percentage is 40 % = > 40 x (30+x)/100 = 9 + x
=>4(30+x) = 10(9+x)
=> 120 + 4x = 90 + 10x
=> 10x - 4x = 120-90
=>6x = 30
=> x = 5
Thus the quantity of water added = 5 liters
Workspace



82. 50 liters of mixture has 60% milk. How much milk should be added to the mixture to make it 80% pure?




SHOW ANSWER
Correct Ans:135 liters
Explanation:
Original mixture comprises 50 liters of milk and water.
Out of the 50 liters, 60% is pure milk.
=> ( 60 / 100 ) x 50 = pure milk
=>30 liters = pure milk

In 50 liters mixture, remaining 20 liters = water

When "x" liters of pure milk is added to 50 liters of mixture
New mixture = ( 50 + x ) liters
Milk in new mixture = (30 + x) liters
Given milk in new mixture = 80% of (50 + x)
=> 30 + x = (80 / 100) * (50+ x)
=> 30 + x = (8 / 10) * (50+ x)
=> 10 (30 + x) = 8 (50+ x)
=> 130 + 10x = 400 + 8x
=> 10 x - 8 x = 400 - 130
=> 2x = 270
=> x = 135 liters
Hence we need to add 135 liters of pure milk to the 50 liters of mixtureto make it 80% pure.
Workspace



83. How many liters of a 12 litre mixture containing milk and water in the ratio of 2 : 3 be replaced with pure milk so that the resultant mixture contains milk and water in equal proportion? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 liters
Explanation:
The mixture contains 40% milk and 60% water in it.

That is 4.8 liters of milk and 7.2 liters of water.

Now we are replacing the mixture with pure milk so that the amount of milk and water in the mixture is 50% and 50%.

That is we will end up with 6 liters of milk and 6 liters of water. Water gets reduced by 1.2 liters.

To remove 1.2 liters of water from the original mixture containing 60% water, we need to remove 1.2 / 0.6 liters of the mixture = 2 liters.
Workspace



84. 20 liters of mixture has 70% milk. How much milk should be added to the mixture to make it 90% pure?




SHOW ANSWER
Correct Ans:40 liters
Explanation:
Original mixture comprises 20 liters of milk and water.
Out of the 20 liters, 70 % is pure milk.
=> ( 70 / 100 ) x 20 = pure milk
=>14 liters = pure milk

In 20 liters mixture, remaining 6 liters = water

When "x" liters of pure milk is added to 20 liters of mixture
New mixture = ( 20 + x ) liters
Milk in new mixture = (14 + x) liters
Given milk in new mixture = 90% of (20+ x)
=> 14 + x = (90 / 100) * (20 + x)
=> 14 + x = (9 / 10) * (20+ x)
=> 10 (14 + x) = 9 (20 + x)
=> 140 + 10x = 180 + 9x
=> 10 x - 9 x = 180 - 140
=> x = 40 liters
Hence we need to add 40 liters of pure milk to the 20 liters of mixtureto make it 90% pure.
Workspace



85. Two liquids A and B are mixed together in the ratio 2 : 3. The average cost of liquid B is Rs 35 per liter and the average cost of the mixture is Rs. 30 per liter, then find the average cost of liquid A per liter. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:22.5
Explanation:
Given, Ratio of liquids A and B =2 : 3
Average cost of liquid B per liter = Rs. 35
Average cost of mixture per liter = Rs. 30
Let theAverage cost of liquid A per liter = Rs. x


According to alligation equation,
(35-30)/(30-x) = 2/3
=> 5 /(30-x) =2/3
=> 5 * 3 = 2 *(30-x)
=> 15 = 60 - 2x
=> 2x = 60 - 15
=> 2x = 45
=> x = 22.5
Therefore,Average cost of liquid A per liter = Rs. x = Rs. 22.5
Workspace



86. How many liters of water should be added to a 30 liter mixture of milk and water containing milk and water in the ratio 7:3 such that the resultant mixture has 40 % water in it. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
Given, Total quantity of mixture = 30 liter
=> Milk + water = 30 liter

Given,Ratio of Milk and water = 7 : 3
=> Milk quantity = 7x liter
and waterquantity = 3x liter

Thus, 7x + 3x = 30
=> 10x = 30
=> x = 3
Hence, Milk =7x= 7 * 3 = 21 liter
Water = 3x = 3 * 3 = 9 liter

If we add "x" liters of water to the 30 liter mixture, to obtain 40% water in it,
the total quantity of resultant mixture = 30 + x liter
water quantity will become = 9 + x liter

thus, 40% of new mixture = water
=> 40% of (30 + x) =9 + x
=> (40/100) * (30 + x) = 9 +x
=> (4/10) * (30 + x) = 9 +x
=> 4 * (30 + x) = 10 * (9 +x)
=> 120 + 4x = 90 + 10x
=> 10x - 4x = 120 - 90
=> 6x = 30
=> x = 5
Thus,to obtain 40% water in new mixture, the quantity of water to be added = 5 liter.
Workspace



87. How many liters of water should be added to a 30 liter mixture of milk and water containing milk and water in the ratio 7:3 such that the resultant mixture has 40 % water in it. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:

Given, In 30 Liters of mixture, Milk and water in the ratio 7 : 3.
=> milk = 7x liters
water = 3x liters

Now, Milk + water = 30 liters
=> 7x + 3x = 30
=> 10 x = 30
=> x = 3

Milk = 7x liters = 7 * 3 = 21 liters
Water = 3x liters = 3 * 3 = 9 liters

When we add x liters of water, the resulting solution is 21 liters of milk and 9 + x liters of water.
Then,Total quantity = 30+x

Water percentage is 40 %
= > 40 x (30+x)/100 = 9 + x
=>4(30+x) = 10(9+x)
=> 120 + 4x = 90 + 10x
=> 10x – 4x = 120-90
=>6x = 30
=> x = 5
=> Water added = 5 liters

Workspace



88. Two liquids A and B are mixed together in the ratio 5 : 6. The average cost of liquid B is Rs 15 per litre and the average cost of the mixture is Rs. 10 per liter, then find the average cost of liquid A per litre. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 4
Explanation:
Given, Ratio of liquids A and B = 5 : 6
Average cost of liquid B per liter = Rs. 15
Average cost of mixture per liter = Rs. 10
Let theAverage cost of liquid A per liter = Rs. x



According to alligation equation,
(15 - 10)/(10 - x) = 5/6
=> 5 /(10 - x) = 5/6
=> 5 * 6 = 5 *(10 - x)
=> 30 = 50 - 5x
=> 5x = 50 - 30
=> 5x = 20
=> x = 4
Therefore,Average cost of liquid A per liter = Rs. x = Rs. 4
Workspace



89. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 15:18. Total Volume of the mixture is 100 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:45.45
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 15:18 Given volume of mixture = 100 litres Quantity of Petrol = 15/(15+18) x 100 = 45.45
Workspace



90. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 15:16. Total Volume of the mixture is 100 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:48.39
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 15:16 Given volume of mixture = 100 litres Quantity of Petrol = 15/(15+16) x 100 = 48.39
Workspace



91. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 15:12. Total Volume of the mixture is 100 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:55.56
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 15:12 Given volume of mixture = 100 litres Quantity of Petrol = 15/(15+12) x 100 = 55.56
Workspace



92. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 15:10. Total Volume of the mixture is 100 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:60
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 15:10 Given volume of mixture = 100 litres Quantity of Petrol = 15/(15+10) x 100 = 60
Workspace



93. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 15:8. Total Volume of the mixture is 100 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:65.22
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 15:8 Given volume of mixture = 100 litres Quantity of Petrol = 15/(15+8) x 100 = 65.22
Workspace



94. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 15:6. Total Volume of the mixture is 100 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:71.43
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 15:6
Given volume of mixture = 100 litres
Quantity of Petrol = 15/(15+6) x 100 = 71.43
Workspace



95. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 15:4. Total Volume of the mixture is 100 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:78.95
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 15:4 Given volume of mixture = 100 litres Quantity of Petrol = 15/(15+4) x 100 = 78.95
Workspace



96. Petrol & Kerosene are mixed in the ratio of 15:2. Total Volume of the mixture is 100 litres. Find the composition of Petrol in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:88.24
Explanation:
Given Petrol & Kerosene are in the ratio of 15:2 Given volume of mixture = 100 litres Quantity of Petrol = 15/(15+2) x 100 = 88.24
Workspace



97. Milk & Water are mixed in the ratio of 13:18. Total Volume of the mixture is 450 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:188.71
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 13:18
Given volume of mixture = 450 litres
Quantity of Milk = 13/(13+18) x 450 = 188.71
Workspace



98. Milk & Water are mixed in the ratio of 13:16. Total Volume of the mixture is 450 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:201.72
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 13:16 Given volume of mixture = 450 litres Quantity of Milk = 13/(13+16) x 450 = 201.72
Workspace



99. Milk & Water are mixed in the ratio of 13:14. Total Volume of the mixture is 450 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:216.67
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 13:14 Given volume of mixture = 450 litres Quantity of Milk = 13/(13+14) x 450 = 216.67
Workspace



100. Milk & Water are mixed in the ratio of 13:12. Total Volume of the mixture is 450 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:234
Explanation:
Given Milk & Water are in the ratio of 13:12
Given volume of mixture = 450 litres
Quantity of Milk = 13/(13+12) x 450 = 234
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Mixture and Alligation questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Mixture and Alligation @ Fresherslive

This page provides important questions on Mixture and Alligation along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Mixture and Alligation questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Mixture and Alligation Online tests. Mixture and Alligation Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Mixture and Alligation Test questions Online @ Fresherslive?

Mixture and Alligation questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Mixture and Alligation may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Mixture and Alligation questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Mixture and Alligation questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Mixture and Alligation in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Mixture and Alligation Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Mixture and Alligation test or get stuck on any particular question, our Mixture and Alligation test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Mixture and Alligation, exercise these advanced Mixture and Alligation questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Mixture and Alligation Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status