Mixture and Alligation Questions and Answers updated daily – Aptitude

Mixture and Alligation Questions: Solved 187 Mixture and Alligation Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Mixture and Alligation Questions

21. There are two barrels - A & B. Barrel - A contains 80 litres mixture of petrol and kerosene oil in the ratio of 7 : 3 and barallel B contains petrol and kerosene oil in the ratio 5 : 9. 20 litres mixture of barallel A is poured into barallel B, due to which ratio of petrol and kerosene oil in barallel B becomes 11 : 15. Then, find the initial quantity of mixture in barallel B.




SHOW ANSWER
Correct Ans:84 litres
Explanation:
Given:
Ratio of petrol and kerosene oil in barallel A = 7 : 3
Ratio of petrol and kerosene oil in barallel B = 5 : 9

Let the initial quantity of petrol and kerosene oil in barallel B be 5X and 9X respectively.
As per the question,
[5X + (20*(7/10))]/[9X + (20*(3/10))] = 11/15
[5X + 14]/[9X + 6] = 11/15
75X + 210 = 99X + 66
24X = 144
X = 6
So, initial quantity of oil in barallel B = 5X + 9X = 14X
= 14(6)
= 84 litres.
Workspace



22. Rice worth Rs. 120 per kg and Rs. 130 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 170 per kg, the price of the third variety per kg will be?            




SHOW ANSWER
Correct Ans:160
Explanation:
Let Mixture of Rice worth Rs. 120 per kg and Rs. 130 per kg
Mixed with a third variety in the ratio = 1 : 1 : 2.
The mixture is worth Rs. 170 per kg,
Let x be the price of third variety per kg.
The price of the third variety
cost of three varieties = cost of the mixture
120*1+130*1+2*x = 170*4
The price of the third variety x = 160
Workspace



23. An alloy contains Brass, Iron and Zinc In the ratio 2:3:1 and another contains Iron, zinc and lead In the ratio 5:4:3.lf equal weights of both alloys are melted together to form a third alloy, then what will be the weight of lead per  kg in new alloy?                      




SHOW ANSWER
Correct Ans:(1/8)
Explanation:

B:I:Z = 2:3:1
Similarly,In the second alloy, ratio of Iron, zinc and lead is given as,

I:Z:L = 5:4:3

The trick here is to arrive at a quantity where calculation becomes easy.

To do that, we take LCM of6(=2+3+1),taken as 2kg Brass, 3kg Iron and 1Kg Zinc), and12(=5+4+3), taken as 5 kg Iron, 4 kg zinc and 3 Kg Lead, which is12.

Thus we assume that both the alloys are being mixed at 12 Kgs each.

Alloys are mixed together to form third alloy. Then the ratio of content in it,

Brass:Iron:Zinc:Lead
B:I:Z:L = 4:(6+5):(2+4):3

Weight of the third alloy= 12+1 2 = 24Kg.

So, weight of the Lead,

Weight of lead per kg in new alloy = (3/24) = 1/8
Workspace



24. A vessel is filled with liquid, 4 parts of which are water and 5 parts syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup?         




SHOW ANSWER
Correct Ans:1/10
Explanation:
Suppose the vessel initially contains 9 litres of liquid
Let x litres of this liquid be replaced with water.
(4-(4x/9) +x) = (5-(5x/9))
x = (9/10)
So, part of the mixture replaced = (9/10) * (1/9) = (1/10)
Workspace



25. A jar full of vinegar contains 48% alcohol. A part of this vinegar is replaced by another containing 16% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The quantity of vinegar replaced is




SHOW ANSWER
Correct Ans:(11/16)
Explanation:
Concentration of alcohol in 1st jar = 48%
Concentration of alcohol in 2nd jar = 16%
After the mixing, concentration of alcohol in the mixture = 26%
By alligation rule,

The ratio of 1st and 2nd quantity = 10 : 22
= 5 : 11
The quantity of vinegar replaced is = 11/(5 + 11)
= 11/16 parts
Workspace



26. There are two containers of equal capacity. The ratio of water to alcohol in the first container is 6 : 7, and in the second container is 4 : 5. If they are mixed up, the ratio of water to alcohol in the mixture will be? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:53 : 64
Explanation:
Sum of the ratios = 6 + 7 = 13 and 4 + 5 = 9
As both the containers have equal volume, each container's volume
=> 13*9 = 117 liters
The ratio in the first container becomes
6*9 : 7*9 = 54 : 63
In the second container the ratio will be,
13*4 : 13*5 = 52 : 65
Adding both, we get
Water : Alcohol => (54+52) : (63+65) = 106 : 128 = 53 : 64
Workspace



27. One test tube contains some acid and another test tube contains an equal quantity of water. To prepare a solution, 20 L of the acid is poured into the second test tube. Then, two-thirds of the so formed solution is poured from the second test tube into the first. If the fluid in the first test tube is four times that in second, what quantity of water was taken initially.




SHOW ANSWER
Correct Ans:100 litres
Explanation:
Initially, let x litres of water and Acid was taken.
In first process,
20 litres of the acid is poured into the second test tube
2nd test tube = (x + 20) litres
1st test tube = (x - 20) litres
In second process,
2/3 of the so formed solution is poured from the second test tube into the first.
1st test tube = (x - 20) + [(x + 20)*2/3]
= x - 20 + 2x/3 + 40/3 = 5x/3 - 20/3 = (5x - 20)/3
2nd test tube = (x + 20)*(1/3) = (x + 20)/3
If the fluid in the first test tube is four times that in second then,
(5x - 20)/3 = 4 * [(x + 20)/3]
5x - 20 = 4 * (x + 20)
5x - 20 = 4x + 80
x = 100 litres
Workspace



28. A dishonest hairdresser uses a mixture having 5 parts after-shave lotion and 2 parts water. After taking out some portion of the mixture, he adds an equal amount of water to the remaining portion of the mixture such that the amount of after-shave lotion and water becomes equal. Find the part of mixture taken out.  




SHOW ANSWER
Correct Ans:3/10
Explanation:
Let quantity of after-shave lotion = 5 ltr
Quantity of water = 2 ltr
Total quantity = 5 + 2 = 7 ltr
Let quantity of mixture taken out be x
Quantity of after-shave lotion removed = 5x/7
Quantity of water removed = 2x/7
Amount of after-shave lotion and water becomes equal
5 - (5x/7) = 2 - (2x/7) + x
Where some amount of water is added after some portion of mixture is removed.
5 - 2 = (5x/7) - (2x/7) + x
3 = (10x/7)
x = 21/10
Therefore the part of mixture taken out = (21/10) / 7
= 21/(10*7)
= 3/10
= 3/10 of mixture is taken out.
Workspace



29. A solution of salt and water contains 30% of salt by weight. If its 20 ltr water evaporates and the solution contains 45% of salt ,the original quantity of solution was:




SHOW ANSWER
Correct Ans:60 ltr
Explanation:
Let mixture was X initially.
Initial Salt = 30% of X = 0.3X
Initial Water = 70% of X = 0.7X
20 liters of water evaporated.
So, Final water = (0.7X - 20)
Now, Total Mixture = (0.7X - 20 + 0.3X)
Now, salt rises to 45% of the mixture, it means as water dried up salt rises.
Final salt = 45% of (0.7X - 20 + 0.3X)
As, Initial Amount of salt = Final amount of salt
0.3X = 45% (1.0X - 20)
0.3X = 0.45X - 9
0.45X - 0.3X = 9
0.15X = 9
(15/100)X = 9
X = (3*100)/5 = 60 ltr.
Workspace



30. Three vessels contain equal mixtures of acid and water in the ratio 6 : 1, 5 : 2 and 3 : 1 respectively. If all the solutions are mixed together, the ratio of acid to water in the final mixture will be  




SHOW ANSWER
Correct Ans:65 : 19
Explanation:
All vessels contains equal mixtures of acid and water in different ratios. And ratios are given in question as:

Ist vessel

IInd vessel

IIIrd vessel

6 : 1

5 : 2

3 : 1


And the Ratios of Acid to Water for 3 vessels:

Ist vessel

IInd vessel

IIIrd vessel

Acid

Water

Acid

Water

Acid

Water

6/7

1/7

5/7

2/7

3/4

1/4


Hence the final ratio of mixture = Total Acid content / Total Water content
= [(6/7) + (5/7) + (3/4)] / [(1/7) + (2/7) + (1/4)]
= [(65/28) / (19/28)]
= (65/19) or 65 :19
Workspace



31. A vessel which contains a mixture of acid and water in ratio 13 : 4. 25.5 litres of mixture is taken out from the vessel and 2.5 litres of pure water and 5 litres of acid is added to the mixture. If resultant mixture contains 25% water, what was the initial quantity of mixture in the vessel before the replacement in litres?




SHOW ANSWER
Correct Ans:68
Explanation:
Given: Ratio of syrup and water = 13 : 4
Let the quantity of syrup be '13x' and quantity of water be '4x'.
Total quantity of mixture = 17x

Quantity of resultant mixture = 17x - 25.5 + 2.5 + 5 = 17x - 18
Quantity of resultant water = 4x - 25.5(4/17) + 2.5
= 4x - 3.5

Given that resultant mixture contain 25% of water,
25% of (17x - 18) = 4x - 3.5
(25/100)*(17x -18) = 4x - 3.5
(1/4)*(17x -18) = (4x - 3.5)
17x - 18 = 16x - 14
x = 4
Therefore, initial quantity of mixture = 17x = 17(4) = 68 liters.
Workspace



32. There are two mixtures such that they contain 75% milk and 80% milk respectively. Some amount from first mixture is mixed with twice the same amount of second mixture. Find the percentage of milk in the resultant mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:78.30%
Explanation:
Let the amount from first mixture be 'X' and amount from the second mixture be '2X'.

Milk from first mixture = (75/100)*X = 75X/100
And milk from second mixture = (80X/100)*2X = 160X/100
So, milk in the resultant mixture = (75X/100) + (160X/100)
= 235X/100
= 2.35X

Total resultant mixture = X + 2X = 3X
Therefore, percentage of milk in resultant mixture = (2.35X/3X)*100
= 78.3%
Workspace



33. What is the minimum quantity of milk in liters that should be mixed in a mixture of 60 liters in which the initial ratio of milk to water is 1:4 such that the resulting mixture has 15 % milk?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Not possible
Explanation:
Given: Quantity of mixture = 60L
Quantity of milk = (1/5)*60 = 12 L
Quantity of water = 60 - 12 = 48L
Percentage of the milk in the mixture = (12/60)*100 = 20%
Therefore, when milk is added to the mixture, the percentage of the milk will be increased. But in question its given that it is 15% which is lesser than the original milk percentage.
So the correct answer is not possible.
Workspace



34. A vessel contains 72 litres of mixture of milk and water. The respective ratio of milk and water in the vessel is 5 : 4. If 18 litres of mixtures is taken out from that vessel and then 10 litres of water is added, what will be the percentage of milk in that mixture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:46(7/8)
Explanation:
If 18 litres of mixtures is taken out,
Remaining mixture = 72 - 18 = 54 litres of mixtures.
Quantity of milk = (5/9)*54 = 30 litres
Quantity of water = (4/9)*54 = 24 litres

On adding 10 litres of water to the mixture,
Final quantity of mixture = 54 + 10 = 64 litres
Percentage of milk in final mixture = (30/64)*100
= 375/8
= 46(7/8)%
Workspace



35. In a mixture of 60 L the ratio of the spirit and water is 2: 1. If the ratio of spirit and water is to be 1: 2, then the amount of water to be added in the mixture is?




SHOW ANSWER
Correct Ans:60 L
Explanation:
Given: Mixture total quantity - 60L; Ratio of the spirit and water = 2: 1
Quantity of Spirit = (2/3)*60 = 40 L
Quantity of Water = (1/3)*60 = 20 L

Let the amount of water to be added be X.
If the ratio of spirit and water is to be 1: 2,
40/(20 + X) = 1/2
80 = 20 + X
X = 60
Therefore, the amount of water to be added in the mixture is 60 L.
Workspace



36. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 per kg? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:(7 : 3)
Explanation:
By the rule of alligation:


Therefore, Required ratio = 3.50 : 1.50
(Multiply by 100 on both sides)
= 350 : 150
= 35 : 15
(Divide by 5 on both sides)
= 7 : 3
Workspace



37. In what ratio,water must be mixed with fruit juice costing Rs.24 per litre so that the juice would be worth of Rs.20 per litre? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:(1 : 5)
Explanation:
Cost of 1 litre of water = Rs.0 = cheaper quantity.
Cost of 1 litre of juice = Rs.24 = dearer quantity.
And, the mean price = m = Rs.20

Applying the rule of alligation,
(Quantity of Cheaper):(Quantity of Dearer) = (Cost of dearer – Mean Price):(Mean Price – Cost of cheaper)
Therefore, Quantity of Water : Juice = (24 - 20) : (20 - 0)
= 4 : 20
= 1 : 5
Workspace



38. A certain quantity of water is mixed with milk priced at Rs 12 per litre. The price of mixture is Rs 8 per litre. Find out the ratio of water and milk in the new mixture.




SHOW ANSWER
Correct Ans:(1 : 2)
Explanation:
Let, Cost Price of 1 litre of water = Rs 0.
Given, Cost Price of 1 litre of milk = Rs 12.
Mean Price of Mixture = Rs 8.

According to the Rule of Alligation,
(Quantity of Cheaper):(Quantity of Dearer) = (CP of dearer – Mean Price):(Mean Price – CP of cheaper)
Therefore, Ratio of Quantity of Water : Milk = (12-8):(8-0)
= 4:8
= 1:2.
Workspace



39. A shopkeeper deals in milk and 45 litre mixture is to be distributed in Milk & Water in the ratio of 4 : 1. If 4 litre milk & 3 litre water will be added in the mixture then what will be the new ratio of water and milk? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:(3 : 10)
Explanation:
As per the question, Milk : Water = 4 : 1
---> Milk = 4x liters
Water = x liters
Mixture = 45 liters
---> 4x + x = 45
---> 5x = 45
---> x = 9
Thus, Milk = 4 * 9 = 36 liters
Water = 9 liters

If 4 litre milk & 3 litre water is added in the mixture then,
Milk = 36 + 4 = 40 liters
Water = 9 + 3 = 12 liters

New Ratio becomes ---> Water : Milk = 12 : 40
= 3 : 10
Workspace



40. How many litres of water should be added to a 60 litres mixture containing milk and water in the ratio of 2:1 such that the resultant mixture has 50% milk in it?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20 litres
Explanation:
Total mixture = 60 litres
Ratio of Milk and water = 2 : 1
---> Milk = 2x litres and water = x litres
---> 2x + x = 60
---> 3x = 60
---> x = 20

Hence, Milk = 2x = 2 * 20 = 40 litres
water = x = 20 litres

Given, resultant mixture has 50% milk, which means the new ratio of Milk and water = 50% : 50% = 1:1
So, x litres of water should be added to make the ratio 1:1
----> Milk/water = 40/(20+x) = 1/1
----> 40 = 20+x
----> x = 20 litres

Hence, 20 litres of water should be added.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Mixture and Alligation questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Mixture and Alligation @ Fresherslive

This page provides important questions on Mixture and Alligation along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Mixture and Alligation questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Mixture and Alligation Online tests. Mixture and Alligation Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Mixture and Alligation Test questions Online @ Fresherslive?

Mixture and Alligation questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Mixture and Alligation may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Mixture and Alligation questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Mixture and Alligation questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Mixture and Alligation in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Mixture and Alligation Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Mixture and Alligation test or get stuck on any particular question, our Mixture and Alligation test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Mixture and Alligation, exercise these advanced Mixture and Alligation questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Mixture and Alligation Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status