Mixture and Alligation Questions and Answers updated daily – Aptitude

Mixture and Alligation Questions: Solved 187 Mixture and Alligation Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Mixture and Alligation Questions

181. 17 liters if mixture has 80% milk. How much milk should be added to the mixture ti make it 90% pure?




SHOW ANSWER
Correct Ans:17 liters
Explanation:
In mixture, concentration of milk = 80 % In milk, concentration of milk = 100% 80 100 90 10 10 1 1 Ratio is 1 : 1, hence we need to add 17 liters of milk to the 17 liters of mixture
Workspace



182. How many liters of a 12 litre mixture containing milk and water in the ratio of 2 : 3 be replaced with pure milk so that the resultant mixture contains milk and water in equal proportion?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 liters
Explanation:
The mixture contains 40% milk and 60% water in it.

That is 4.8 liters of milk and 7.2 liters of water.

Now we are replacing the mixture with pure milk so that the amount of milk and water in the mixture is 50% and 50%.

That is we will end up with 6 liters of milk and 6 liters of water. Water gets reduced by 1.2 liters.

To remove 1.2 liters of water from the original mixture containing 60% water, we need to remove 1.2 / 0.6 liters of the mixture = 2 liters.
Workspace



183. 17 liters if mixture has 80% milk. How much milk should be added to the mixture ti make it 90% pure?




SHOW ANSWER
Correct Ans:17 liters
Explanation:
In mixture, concentration of milk = 80 % In milk, concentration of milk = 100% 80 100 90 10 10 1 1 Ratio is 1 : 1, hence we need to add 17 liters of milk to the 17 liters of mixture.
Workspace



184. Two liquids A and B are mixed together in the ratio 2 : 3. The average cost of liquid B is Rs 30 per liter and the average cost of the mixture is Rs. 25 per liter, then find the average cost of liquid A per liter.




SHOW ANSWER
Correct Ans:17.5
Explanation:
X 30 \ / 25 / \ 2 3 According to alligation equation, (30-25)/(25-x) = 2/3 => 15 = 50 – 2x => X = 35 / 2 = 17.5
Workspace



185. How many liters of water should be added to a 30 liter mixture of milk and water containing milk and water in the ratio 7:3 such that the resultant mixture has 40 % water in it. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
30 Liters of mixture, Milk and water in the ratio 7 : 3 Which means, we have 21 liters of milk and 9 liters of water. We add water the resulting solution is 21 liters of milk and 9 + x liters of water. Total quantity = 30 +x. Water percentage is 40 % = > 40 x (30+x)/100 = 9 + x 4(30+x) = 10(9+x) => 120 + 4x = 90 + 10x => 10x – 6x = 120-90 6x = 120 – 90 => 6x = 30 => x = 5
Workspace



186. How many liters of water should be added to a 30 liter mixture of milk and water containing milk and water in the ratio 7:3 such that the resultant mixture has 40 % water in it. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:5
Explanation:
30 Liters of mixture, Milk and water in the ratio 7 : 3 Which means, we have 21 liters of milk and 9 liters of water. We add water the resulting solution is 21 liters of milk and 9 + x liters of water. Total quantity = 30 +x. Water percentage is 40 % = > 40 x (30+x)/100 = 9 + x 4(30+x) = 10(9+x) => 120 + 4x = 90 + 10x => 10x – 6x = 120-90 6x = 120 – 90 => 6x = 30 => x = 5
Workspace



187. Two liquids A and B are mixed together in the ratio 2 : 3. The average cost of liquid B is Rs 30 per liter and the average cost of the mixture is Rs. 25 per liter, then find the average cost of liquid A per liter




SHOW ANSWER
Correct Ans:17.5
Explanation:
X 30 25 2 3 According to alligation equation, (30-25)/(25-x) = 2/3 ? 15 = 50 ? 2x ? X = 35 / 2 = 17.5
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Mixture and Alligation questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Mixture and Alligation @ Fresherslive

This page provides important questions on Mixture and Alligation along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Mixture and Alligation questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Mixture and Alligation Online tests. Mixture and Alligation Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Mixture and Alligation Test questions Online @ Fresherslive?

Mixture and Alligation questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Mixture and Alligation may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Mixture and Alligation questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Mixture and Alligation questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Mixture and Alligation in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Mixture and Alligation Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Mixture and Alligation test or get stuck on any particular question, our Mixture and Alligation test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Mixture and Alligation, exercise these advanced Mixture and Alligation questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Mixture and Alligation Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status