Mensuration Questions and Answers updated daily – Aptitude

Mensuration Questions: Solved 782 Mensuration Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Mensuration Questions

121. Find the volume of the cone whose base area of the circle is 100 and height is 24 m.




SHOW ANSWER
Correct Ans:800
Explanation:
Workspace



122. The volumes of two cones are in the ratio 1 : 10 and the radii of the cones are in the ratio of 1 : 2. What is the length of the wire?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2:5
Explanation:
Workspace



123. A metallic sphere of radius 12 cm is melted and drawn into a wire, whose radius of cross section is 16 cm. What is the length of the wire?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
Workspace



124. A cone has a circular base of radius 6m and volume 84π m3. height of cone is




SHOW ANSWER
Correct Ans:7
Explanation:
Workspace



125. If the surface area of the sphere is 4 pi then the radius will be equal to 




SHOW ANSWER
Correct Ans:1
Explanation:
Workspace



126. What will be the volume of the cone if the radius and height are of 1 unit length.




SHOW ANSWER
Correct Ans:22/21
Explanation:
Workspace



127. Find the volume of the sphere of radius 20 cm.




SHOW ANSWER
Correct Ans:335.2
Explanation:
Workspace



128. Find the area of the equilateral triangle of side 16 cm




SHOW ANSWER
Correct Ans:110.85
Explanation:
Workspace



129. In an equilateral triangle ABC an angle bisector is drawn from vertex A to edge BC and the point of intersection is named as D, find the angle measure of CAD




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Workspace



130. Find the surface area of the sphere of radius 21 cm.




SHOW ANSWER
Correct Ans:5544
Explanation:
Formula:- Surface area of a sphere of radius R = 4 * Pi * R2
Givenradius R = 21 cm
Then,Surface area of the sphere = 4 * (22/7) * 21 * 21
=4 * 22 * 3 * 21
= 5544 cm2
Workspace



131. Find the volume of the sphere of radius 7




SHOW ANSWER
Correct Ans:1437.33
Explanation:
Workspace



132. Find the volume of the cone whose radius is 14 cm and height is 10 cm




SHOW ANSWER
Correct Ans:2053.33
Explanation:
Workspace



133. Find the area of the trapezium if the length of the parallel sides are 12 and 78 cm and the distance between the parallel side is 20. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:900
Explanation:
For trapezium, Given values are
Length of the parallel sides = 12 cm and 78 cm
Distance b/w parallel sides = height = 20 cm

Area of the trapezium = (sum of the Length of the parallel sides * height) / 2
= [(12 + 78) * 20] / 2
= (90 * 20) / 2
= 1800 / 2
= 900 cm^2
Thus, the Area of the trapezium = 900 cm^2
Workspace



134. Find the volume of the cuboid of dimensions 12  x 11 x 15




SHOW ANSWER
Correct Ans:1980
Explanation:
Workspace



135. Find the circumference of the circle whose area is 100 pi 




SHOW ANSWER
Correct Ans:20 pi
Explanation:
Given, Area of the circle = 100 pi
W.K.T Formula for Area of the circle = pi * r^2
=> pi * r^2 = 100 pi
=> r^2 = 100
=> r = sqrt(100)
=> r = 10

Circumference of the circle = 2 * pi * r
= 2 * pi * 10
= 20 pi
Thus, Circumference of the circle = 20 pi.
Workspace



136. Find the volume of the prism of base area 12 cm^2 and height 10 cm.




SHOW ANSWER
Correct Ans:120
Explanation:
Workspace



137. Find the sum of any two angles of an equilateral triangle




SHOW ANSWER
Correct Ans:240
Explanation:
Workspace



138. Find the area of the equilateral triangle whose side is 10 units




SHOW ANSWER
Correct Ans:43.3
Explanation:
Workspace



139. Find the surface area of the sphere if the radius is 14 cm




SHOW ANSWER
Correct Ans:2464
Explanation:
Workspace



140. Find the volume of the sphere of radius 7 units




SHOW ANSWER
Correct Ans:1437.33
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Mensuration questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Mensuration @ Fresherslive

This page provides important questions on Mensuration along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Mensuration questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Mensuration Online tests. Mensuration Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Mensuration Test questions Online @ Fresherslive?

Mensuration questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Mensuration may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Mensuration questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Mensuration questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Mensuration in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Mensuration Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Mensuration test or get stuck on any particular question, our Mensuration test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Mensuration, exercise these advanced Mensuration questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Mensuration Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status