Mensuration Questions and Answers updated daily – Aptitude

Mensuration Questions: Solved 782 Mensuration Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Mensuration Questions

101. The radius of a circle is two fifth of that of a sphere. The volume of the sphere is 32000π/3 m3. If ratio between area of a square and that of the circle is 14 : 11, then what is the perimeter of the square (Use π = 22/7)




SHOW ANSWER
Correct Ans:64 m
Explanation:
Volume of sphere = (4/3) ℼ r3
(4/3) ℼ r3 = (32000 ℼ)/3
r3 = 8000
r3 = 20 m
Therefore, radius of circle = (â…–)*20 = 8 m
Given that,
Area of square/Area of circle = 14/11
a2/(ℼr2) = 14/11
a2/(ℼ*64) = 14/11
a2= (14*64*22)/(11*7)
a2 = 256 m
a = 16 m
Perimeter of square = 4a = 4*16 = 64 m
Workspace



102. The area of a square is 196 sq cm whose side is half of the radius of a circle. The circumference of the circle is equal to breadth of a rectangle, if perimeter of rectangle is 712 cm. What is the length of rectangle?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:180 cm
Explanation:
Given, Area of a square = 196 sq cm
W.K.T: Area of square = (side)^2
=> (side)^2 = 196
=> side = sqrt(196)
=> side of square = 14 cm

Given, side of square = (1/2) of radius of circle
=> 14 = r/2
=> r = 14 * 2
=> r = 28 cm

Circumference of circle = 2 * pi * r
= 2 * (22/7) * 28
= 2 * 22 * 4
= 176

Given, Circumference of circle = breadth of rectangle
=> b = 176 cm

Given, Perimeter of rectangle = 712
=> 2(l + b) = 712
=> 2(l + 176) = 712
=> (l + 176) = 712 / 2
=> l + 176 = 356
=> l = 356 - 176
=> l = 180 cm

Thus, the length of the rectangle = 180 cm
Workspace



103. The base of a parallelogram is 36 units and the area of the isosceles triangle constructed on the same base between the parallel lines of the parallelogram is 378 square units. Then the vertical distance between the parallel lines is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:21
Explanation:
Given
Base of the parallelogram = Base of the isosceles triangle = 36 units.

And the isosceles triangle is constructed between the parallel lines of the parallelogram.

Then, the altitude of that triangle becomes the vertical distance between the parallel lines (ie., Height of parallelogram).
i.e., we have to find the altitude of that triangle

Given, Area of isosceles triangle = 378 sq.units
W.K.T: Formula for Area of the triangle = 1/2 x base x height
=> 1/2 x base x height = 378
=> 1/2 x 36 x height = 378
=> height = 378 * 2 / 36
=> height = 378 / 18
=> height = 21

The vertical distance between the parallel lines = Height = 21 units.
Workspace



104. If the area of the circle and the circumference of the circle are numerically equal, find the radius of the circle?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Area of the circle = pi * r^2
Circumference of the circle = 2 * pi * r

Given, Area of the circle = Circumference of the circle
=> pi * r^2 = 2 * pi * r
=> r = 2
Thus, radius = 2 units
Workspace



105. Find the area between the concentric circles whose radius are 10 and 9 respectively. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:19 pi
Explanation:
Workspace



106. Find the area of the concentric circle whose radius are 12 m and 10 m respectively? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:44 pi
Explanation:
W.K.T: Concentric circlesarecircleswith a common center.
Given, radius of larger circle = 12 m
radius of smaller circle = 10 m

Area of circle = pi * r^2
Area of larger circle = pi * (12)^2 = 144 pi
Area of smaller circle = pi * (10)^2 = 100 pi
Area between the these two concentric circles = 144 pi – 100 pi
= 44 pi
Workspace



107. Find the volume of the cuboid of side 2 m x 3 m x 4 m




SHOW ANSWER
Correct Ans:24 m^3
Explanation:
Workspace



108. Find the slant height of the cone of radius 24 and height 7 cm ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
Workspace



109. If a right circular cone of height 24 cm has a volume of 1232 cm cube, then the area of its curved surface is :




SHOW ANSWER
Correct Ans:550
Explanation:
Workspace



110. The slant height of a conical mountain is 2.5 km and the area of its base is 1.54 km square. The height of mountain is




SHOW ANSWER
Correct Ans:2.4
Explanation:
Workspace



111. The radii of two cones are in ratio 2:1, their volumes are equal. Find the ratio of their heights.




SHOW ANSWER
Correct Ans:(1 : 4)
Explanation:
Workspace



112. A right triangle with sides 3 cm, 4 cm and 5 cm is rotated the side of 3 cm to form a cone. The volume of the cone so formed is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:12 pi
Explanation:
Workspace



113. The volume of the largest right circular cone that can be cut out of a cube of edge 7 cm is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:89.8
Explanation:
Workspace



114. 12 spheres of the same size are made from melting a solid cylinder of 16 cm diameter and 2 cm height. Find the diameter of each sphere.




SHOW ANSWER
Correct Ans:4
Explanation:
Workspace



115. Find the sum of the volume of two spheres of radius each 1 unit.




SHOW ANSWER
Correct Ans:8.38
Explanation:
Workspace



116. Find the surface area of the sphere of radius 30 (rounded it to the nearest value)




SHOW ANSWER
Correct Ans:11304
Explanation:
Workspace



117. A sphere of radius 10 cm is given, find the volume.




SHOW ANSWER
Correct Ans:4190.5
Explanation:
Workspace



118. A solid spherical ball of radius 4cm is melted to form spheres of radius 2cm each. The number of spheres so formed is




SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:
Workspace



119. The radius of a wheel is 22.4 cm. What is the distance covered by the wheel in making 500 resolutions.




SHOW ANSWER
Correct Ans:704
Explanation:
Workspace



120. Find the volume of the hemisphere of radius 2 cm.




SHOW ANSWER
Correct Ans:16.76
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Mensuration questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Mensuration @ Fresherslive

This page provides important questions on Mensuration along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Mensuration questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Mensuration Online tests. Mensuration Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Mensuration Test questions Online @ Fresherslive?

Mensuration questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Mensuration may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Mensuration questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Mensuration questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Mensuration in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Mensuration Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Mensuration test or get stuck on any particular question, our Mensuration test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Mensuration, exercise these advanced Mensuration questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Mensuration Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status