Memory Questions and Answers updated daily – Computer Knowledge

Memory Questions: Solved 90 Memory Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Computer Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Memory Questions

41. In general, the ________ have the smallest bit size and the ________ have the largest.




SHOW ANSWER
Correct Ans:EEPROMs, Flash
Explanation:
Workspace



42. How many address bits are required for a 4096-bit memory organized as a 512 * 8 memory? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
Workspace



43. Which of the following is NOT a type of memory?




SHOW ANSWER
Correct Ans:FPROM
Explanation:
Workspace



44. Which type of ROM can be erased by UV light?




SHOW ANSWER
Correct Ans:EPROM
Explanation:
Workspace



45. What is the difference between static RAM and dynamic RAM?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dynamic RAM must be refreshed, static RAM does not.
Explanation:
Workspace



46. Which of the following is normally used to initialize a computer system's hardware?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bootstrap memory
Explanation:
Workspace



47. The periodic recharging of DRAM memory cells is called ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:refreshing
Explanation:
Workspace



48. A major disadvantage of the mask ROM is that it:




SHOW ANSWER
Correct Ans:cannot be reprogrammed if stored data needs to be changed
Explanation:
Workspace



49. What is the computer main memory?




SHOW ANSWER
Correct Ans:RAM and ROM
Explanation:
Workspace



50. Which type of ROM has to be custom built by the factory?




SHOW ANSWER
Correct Ans:mask ROM
Explanation:
Workspace



51. When a RAM module passes the checkerboard test it is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:probably good.
Explanation:
Workspace



52. How many address lines would be required for a 2K * 4 memory chip?




SHOW ANSWER
Correct Ans:11
Explanation:
Workspace



53. What does the term "random access" mean in terms of memory?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Any address can be accessed in any order.
Explanation:
Workspace



54. Data is written to and read from the disk via a magnetic ________ head mechanism in the floppy drive.




SHOW ANSWER
Correct Ans:read/write
Explanation:
Workspace



55. Which type of ROM can be erased by an electrical signal?




SHOW ANSWER
Correct Ans:EEPROM
Explanation:
Workspace



56. Typically, how often is DRAM refreshed?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4 to 16 ms
Explanation:
Workspace



57. ROMs retain data when the ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:all of the above
Explanation:
Workspace



58. Which is not part of a hard disk drive?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Valve
Explanation:
Workspace



59. Dynamic memory cells store a data bit in a ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:capacitor
Explanation:
Workspace



60. What two functions does a DRAM controller perform?




SHOW ANSWER
Correct Ans:address multiplexing and the refresh operation
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Memory questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Memory @ Fresherslive

This page provides important questions on Memory along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Memory questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Memory Online tests. Memory Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Memory Test questions Online @ Fresherslive?

Memory questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Memory may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Memory questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Memory questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Memory in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Memory Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Memory test or get stuck on any particular question, our Memory test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Memory, exercise these advanced Memory questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Memory Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status