Memory: Solved 61 Memory Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Memory Questions

1. How many 8 k * 1 RAMs are required to achieve a memory with a word capacity of 8 k and a word length of eight bits?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Eight
Explanation:


2. What is the principal advantage of using address multiplexing with DRAM memory?




SHOW ANSWER
Correct Ans:reduced pin count and decrease in package size
Explanation:


3. Which of the following memories is volatile?




SHOW ANSWER
Correct Ans:RAM
Explanation:


4. Why is a refresh cycle necessary for a dynamic RAM?




SHOW ANSWER
Correct Ans:The refresh cycle keeps the charge on the capacitor cells.
Explanation:


5. On a CD-ROM, ________ are recessed areas representing a 0.




SHOW ANSWER
Correct Ans:pits
Explanation:


6. The location of a unit of data in a memory array is called its ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:address
Explanation:


7. On a CD-ROM, ________ are raised areas representing a 1.




SHOW ANSWER
Correct Ans:lands
Explanation:


8. Which of the following faults will the checkerboard pattern test for in RAM?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:


9. Which of the following memories uses a MOS capacitor as its memory cell?




SHOW ANSWER
Correct Ans:DRAM
Explanation:


10. How many 1K * 4 RAM chips would be required to build a 1K * 8 memory system?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:


11. Advantage(s) of an EEPROM over an EPROM is/are:




SHOW ANSWER
Correct Ans:the EEPROM can be erased and reprogrammed without removal from the circuit, and can erase and reprogram individual words
Explanation:


12. In general, the ________ have the smallest bit size and the ________ have the largest.




SHOW ANSWER
Correct Ans:EEPROMs, Flash
Explanation:


13. How many address bits are required for a 4096-bit memory organized as a 512 * 8 memory? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:


14. Which of the following is NOT a type of memory?




SHOW ANSWER
Correct Ans:FPROM
Explanation:


15. Which type of ROM can be erased by UV light?




SHOW ANSWER
Correct Ans:EPROM
Explanation:


16. What is the difference between static RAM and dynamic RAM?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dynamic RAM must be refreshed, static RAM does not.
Explanation:


17. Which of the following is normally used to initialize a computer system's hardware?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bootstrap memory
Explanation:


18. The periodic recharging of DRAM memory cells is called ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:refreshing
Explanation:


19. A major disadvantage of the mask ROM is that it:




SHOW ANSWER
Correct Ans:cannot be reprogrammed if stored data needs to be changed
Explanation:


20. What is the computer main memory?




SHOW ANSWER
Correct Ans:RAM and ROM
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Memory questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Memory @ Fresherslive

This page provides important questions on Memory along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Memory questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Memory Online tests. Memory Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Memory Test questions Online @ Fresherslive?

Memory questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Memory may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Memory questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Memory questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Memory in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Memory Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Memory test or get stuck on any particular question, our Memory test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Memory, exercise these advanced Memory questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Memory Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.

Mock Test Premium Package

₹ 2200 ₹ 575

Banking, Railway, Insurance, SSC etc

Access 100+ Test series

Validity 12 months

One-time payment

Covers Latest Pattern

Includes all sections

1,000+ questions in each section

Clear Explanation for each question

BUY NOW



FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.