Medical Science: Solved 112 Medical Science Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Medical Science Questions

1. DPT vaccination is for immunization against




SHOW ANSWER
Correct Ans:Diphtheria, Pneumonia and Typhoid
Explanation:


2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):

Assertion (A) : Vitamin B complex is taken along with antibiotics to protect the intestinal flora of E. coli bacteria.

Reason (R) : Antibiotics kill bacteria in the body

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
Explanation:


3. People drinking water from a shallow handpump are likely to suffer from all of the following diseases except




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jaundice
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
4. Of the four landmarks in medical history given below, which one was the first to take place?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Plastic surgery
Explanation:


5. Consider the following statements:

AlDS is transmitted

1. by sexual intercourse- 2. by blood transfusion
3. by mosquitoes and other
bloodosuclting insects 4. across the placenta




SHOW ANSWER
Correct Ans:1,2 and 4 are correct
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
6. Rauwolfia serpentina is useful in the control of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Blood pressure
Explanation:


7. An important herb, found in the forests of Northern Kashmir, Dehradun, Himachal Pradesh and now in cultivation in many other States of india, widely used in cough, sore throat and bronchitis is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Emblica
Explanation:


8. The deficiency of vitamin B in human beings causes




SHOW ANSWER
Correct Ans:Beri-Beri
Explanation:


9. In certain States of india, especially Madhya Pradesh and Uttar Pradesh,' the use of khesari pulse for a long time led to arthritis and paralysis of the legs, because it




SHOW ANSWER
Correct Ans:contains (N.Y. L. glittomyle) amino-proprio-nitric
Explanation:


10. “Haemophilia” is a disease in which




SHOW ANSWER
Correct Ans:the blood loses the property to clot outside the body after an injury
Explanation:


11. Which one of the following is the modern tool for imaging brain tumors?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Magnetic resonance
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
12. Insulin regulates




SHOW ANSWER
Correct Ans:blood glucose level
Explanation:


13. Match List! with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List 1 List ll
A) BCG vaccine 1) Malaria
B) BPL vaccine 2) Sore throat
C) Chloroquine 3) Tuberculosis
D) Penicillin 4) Rabies




SHOW ANSWER
Correct Ans:3 4 1 2
Explanation:


14. Who founded the Western Scientific Therapy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hippocrates
Explanation:


15. If most of the children of a particular village suffered from night blindness, the nutritional supplement they need to be provided with would include




SHOW ANSWER
Correct Ans:carrots
Explanation:


16. If the thyroid of a newborn child is removed, it will cause




SHOW ANSWER
Correct Ans:Cretinism
Explanation:


17. Which of the following disease is caused due to shortage of red blood cells?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Anaemia
Explanation:


18. Which of the following is a correct description of the use of 'Tetracycline'?




SHOW ANSWER
Correct Ans:It is known as anti-plague drug
Explanation:


19. What care is most useful to save the life of a child suffering from acute diarrhoea?




SHOW ANSWER
Correct Ans:do not allow the body to dehydrate
Explanation:


20. Which fruit diabetic patients can eat freely?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Orange
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Medical Science questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Medical Science @ Fresherslive

This page provides important questions on Medical Science along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Medical Science questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Medical Science Online tests. Medical Science Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Medical Science Test questions Online @ Fresherslive?

Medical Science questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Medical Science may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Medical Science questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Medical Science questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Medical Science in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Medical Science Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Medical Science test or get stuck on any particular question, our Medical Science test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Medical Science, exercise these advanced Medical Science questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Medical Science Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.