Letters in Word Puzzle Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Letters in Word Puzzle Questions: Solved 70 Letters in Word Puzzle Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Letters in Word Puzzle Questions

41. If it is possible to make only one meaningful word with the first, fourth, seventh and the eleventh letters (when counted from left hand side) of the word 'INTERPRETATION', which of the following will be the third letter of the word from the left? If more than one such word can be formed, give M as the answer. If no such word can be formed, give X as your answer.




SHOW ANSWER
Correct Ans:M
Explanation:
The first, fourth, seventh and the eleventh letters of the word 'INTERPRETATION' are 'I, E, R, T' respectively and three meaningful words can be made, which are 'TIER', 'RITE' and 'TIRE'.

TIER Meaning - each in a series of rows or levels of a structure placed one above the other.
RITE Meaning - a religious or other solemn ceremony or act.
TIRE Meaning - feel or cause to feel in need of rest or sleep.
Workspace



42. If it is possible to make only one meaningful word with the Second, Fifth, Seventh and Tenth letters of the word 'STREAMLINE', then which of the following is the third letter of the word formed? If no such word can be formed, mark the answer as 'X'. If more than one such word can be formed, mark the answer as 'D'. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:D
Explanation:
The 2nd, 5th, 7th, 10th letters of the word "S T R E A M L I N E" are : T A L E

Meaningful word which can be formed with the letters "TALE" are:
"Late"
"Tale"
"Teal" - deep blue-green color
"Leat" - an open watercourse conducting water to a mill.

Hence, four meaningful words can be formed.
Workspace



43. How many pairs of letters are there in the word 'MATHEMATICIAN' each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:


In alphabetical order,
Number of letters between M and T is 6.
Number of letters between E and I is 3.
And number of letters between C and A is 1.
So, the required pairs are MT, EI and AC.
Workspace



44. In a five letter English word (which may or may not be a meaningful English word), there are two letters between L and P. S is not placed immediately next to L. There is only one letter between S and A. S is towards the right of A. S is not placed immediately next to E. Which of the following words will be formed based on the given conditions?




SHOW ANSWER
Correct Ans:LEAPS
Explanation:
There are two letters between L and P
---> L __ __ P __

From the conditions:- S is not placed immediately next to L. There is only one letter between S and A. S is towards the right of A.
---> L __ A P S

From the given data, S is not placed immediately next to E. So, E must be placed 2nd from the left.
---> L E A P S
Workspace



45. If it is possible to make a meaningful word out of the second, fourth, fifth and eigth letters of the word 'ILLOGICAL' then which of the following will be the third letter of the so formed word ? If more than one word can be formed then give X as the answer. If no meaningful word can be formed, then give Z as the answer.




SHOW ANSWER
Correct Ans:X
Explanation:
The 2nd, 4th, 5th and 8th of the word 'ILLOGICAL' are L, O, G, A.
The words are GOAL, GAOL.
There are more than one word.So, the answer is X.
Workspace



46. "WEIGHTLIFTING"
If in the above word all the letters which are appearing exactly twice are to be dropped then how many such pair(s) of letters are there in the in the newly formed word which has as many letters between them as in the alphabetical series as we move from right to left?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Two
Explanation:
We have;
The given word = WEIGHTLIFTING
Here, the letters that are appearing twice in ‘WEIGHTLIFTING’ are ‘G’ and ‘T’.
Now, the new word is WEIHLIFIN
Possible pair of letters in the above word which has as many letters between them as in the English alphabetical series as we move from right to left:

Pair 1:
Letters in the word => L I F I
Letters in the alphabetical series => L K J I

Pair 2:
Letters in the word => I H
Letters in the alphabetical series => I H
Here, we can observe that there are two such possible pairs of letters that satisfy the above conditions.
Hence, the correct answer is option B.
Workspace



47. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

ENVIRONMENT




SHOW ANSWER
Correct Ans:MOMENTUM
Explanation:
The word MOMENTUM cannot be formed because there is no 'U' and triple 'M' in the given word.
Workspace



48. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Command
2. Commit
3. Connect
4. Conceive
5. Conduct
6. Commerce




SHOW ANSWER
Correct Ans:1, 6, 2, 4, 5, 3
Explanation:
The order as per the given words is: 1, 6, 2, 4, 5, 3.
Hence, option C is correct.
Workspace



49. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
'SANCTION'




SHOW ANSWER
Correct Ans:STONE
Explanation:
The word STONE cannot be formed because there is no E in the given word.
Workspace



50. If the letters in the word 'CREATION' are rearranged as they appear in the English alphabet then the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:One
Explanation:

Given word: C R E A T I O N
After arranging the letters of the given word as they appear in the English alphabet, we have
A C E I N O R T

Only 'E' remains at the same position after rearrangement.
Hence, option 'B' is the Correct.

Workspace



51. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

RIVALRIES




SHOW ANSWER
Correct Ans:RICE
Explanation:
The word RICE cannot be formed because there is no 'C' in the given word.
Workspace



52. How many pairs of letters are there in the word "œFAMILIER" each of which have as many letters between them (in both forward and backward direction) in the word as they have between them in the English alphabetical series?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Two
Explanation:
Workspace



53. If it is possible to make only one meaningful English word from the second, the fifth, the seventh and the eighth letters of the word PHYSICAL, using each letter only once, second letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed, your answer is M. If no such word can be formed, your answer is N.




SHOW ANSWER
Correct Ans:A
Explanation:
Second, fifth, seventh and eighth letters of the word PHYSICAL are H, I, A and L respectively.

With these letters, only one meaningful English word 'HAIL' is formed.
2nd letter of the word HAIL is= A
Workspace



54. If it is possible to make a meaningful word, using the 2nd, 3rd, 7th and 8th letters of the word "˜SECONDARY"™, then what is the last letter of the word formed? If no such word be formed, mark the answer as "˜Y"™. If more than one word can be formed mark the answer as "˜X"™.




SHOW ANSWER
Correct Ans:X
Explanation:
The 2nd, 3rd, 7th and 8th letters of the word ‘SECONDARY’ are E, C, A and R.

Three meaningful words can be formed by them ie., ACRE, CARE and RACE.
Workspace



55. If it is possible to make only one meaningful word with the second, sixth, eleventh and the twelth letters of the word "˜DEPRICIATION"™, which would be the second letter of the word? If more than one such word can be formed, give X as the answer. If no such word can be formed, give K as your answer.




SHOW ANSWER
Correct Ans:X
Explanation:
The second, sixth, eleventh and the twelfth letters of the word 'DEPRICIATION' are 'E, C, O, N' respectively and two meaningful words can be made, that is 'CONE' and 'ONCE'.
Workspace



56. Each consonant of the word "˜TERMINATION"™ is changed to the previous letter in the English alphabetical series and each vowel is changed to the next letter in the English alphabetical series. If the new alphabets thus formed are arranged in alphabetical order (from left to right), which of the following will be the sixth letter from the right end?




SHOW ANSWER
Correct Ans:M
Explanation:
The given word:
T E R M I N A T I O N

Applying the above given condition, we have new word:
S F Q L J M B S J P M

Now, arranging in alphabetical order (from left to right)
B F J J L M M P Q S S

Hence, M is sixth from the right end.
Workspace



57. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word
ECCENTRICITY




SHOW ANSWER
Correct Ans:CREATE
Explanation:
Only option (b) cannot be formed using the letters of the given word because letter A does not exist.
Workspace



58. If 1st and 26th, 2nd and 25th, 3rd and 24th and so on, letters of English alphabet are paired, then which of the following pair is correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:JQ
Explanation:


Expect from others, JQ is correctly paired.
Workspace



59. A group of alphabets are given with each being assigned a number. These have to be unscrambled into a meaningful word and correct order of letters may be indicated from the given response.
T M H R E O
5  4 3  2 1  0




SHOW ANSWER
Correct Ans:405312
Explanation:
M O T H E R
4 0 5 3 1 2
Workspace



60. If A is substituted by 4, B by 3, C by 2, D by 4, E by 3, F by 2 and so on then what will be the total of numerical values of the letters of the word SICK? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:11
Explanation:


S - 4
I - 2
C - 2
K - 3
Therefore, SICK = 4 + 2 + 2 + 3 = 11.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Letters in Word Puzzle questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Letters in Word Puzzle @ Fresherslive

This page provides important questions on Letters in Word Puzzle along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Letters in Word Puzzle questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Letters in Word Puzzle Online tests. Letters in Word Puzzle Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Letters in Word Puzzle Test questions Online @ Fresherslive?

Letters in Word Puzzle questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Letters in Word Puzzle may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Letters in Word Puzzle questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Letters in Word Puzzle questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Letters in Word Puzzle in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Letters in Word Puzzle Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Letters in Word Puzzle test or get stuck on any particular question, our Letters in Word Puzzle test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Letters in Word Puzzle, exercise these advanced Letters in Word Puzzle questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Letters in Word Puzzle Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status