Letters in Word Puzzle Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Letters in Word Puzzle Questions: Solved 70 Letters in Word Puzzle Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Letters in Word Puzzle Questions

21. If in the word ‘FAVOURITE’ all the consonants are arranged on the left in reverse alphabetical order after that on the right of these consonants all the vowels are arranged in alphabetical order then how many letters are there in alphabetical series between third letter from right end and fourth letter from left end? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
Here FAVOURITE word arrange all consonants - reverse order from left
All vowels - alphabetical order to its right. After its rearrangement,

F

A

V

O

U

R

I

T

E

V

T

R

F

A

E

I

O

U


Third letter from right = I
Fourth letter from left = F
Between F and I = F G H I
So there exist two words between F and I.
Workspace



22. If all the letters of the word ‘SKILLFULNESS’ are arranged in alphabetical order then the position of how many letters will remain unchanged? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:three
Explanation:
Here ‘SKILLFULNESS’ after arranging in alphabetical order we get

S

K

I

L

L

F

U

L

N

E

S

S

E

F

I

K

L

L

L

N

S

S

S

U



As it's clearly shown that letters L, S, I are remaining unchanged after rearrangement.
Workspace



23. How many meaningful English words can be formed using the second, third, fifth and seventh letters of the word 'KASHMIR' using each letter once in each word? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:
Solution: The second, third, fifth and seventh letters of the word are A, S, M, R.
And the words that can be formed from letters = ARMS, MARS, RAMS.
Three words can be formed from the above given letters.
Workspace



24. If all the letters in the word FUNDAMENTALS are arranged in alphabetical order from left to right in such a way that consonants are arranged first followed by vowels, then how many letters are there in between M and T after the arrangement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:
Original Word: FUNDAMENTALS
Consonants in the above word - FNDMNTLS
Consonants in the above word arranged in alphabetical order - DFLMNNST

Vowels in the given word arranged in alphabetical order - AAEU

Thus, Obtained Word- DFLMNNSTAAEU
There are three letters (i.e, NNS) in between M and T after the arrangement.
Workspace



25. How many such pairs of letters are there in the word 'MISCONDUCT' each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Three
Explanation:


There are three such pairs of letters in the word 'MISCONDUCT'.
Workspace



26. How many pairs of letters are there in the word CASTRAPHONE which have as many letters between them in the word as in the alphabet?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6
Explanation:
Looking into the alphabets there are six such pairs namely ON, HONE, ST, TRAPHO, TRAPHON, RAP.
1. ON - NO (alphabetical order)
2. HONE - EFGH (alphabetical order)
3. ST - ST (alphabetical order)
4. TRAPHO - OPQRST (alphabetical order)
5. TRAPHON - NOPQRST (alphabetical order)
6. RAP - PQR (alphabetical order)
Workspace



27. If all the letters of the word INTROSPECTION are arranged in a way that all the vowels are arranged in the beginning in alphabetical order and then all the consonants are arranged in alphabetical order, then the position of how many letters remains unchanged?




SHOW ANSWER
Correct Ans:One
Explanation:
The given word and the new word after the given rearrangement:

The position of only one letter i.e, "O" remains unchanged.
Workspace



28. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, only one word can be formed from the letters of the given word in capital letter. Point out that word.

ARISTOCRATIC




SHOW ANSWER
Correct Ans:STATIC
Explanation:
Only 'STATIC' can be formed from the given word 'ARISTOCRATIC'.

Option (A) - The word CREATION cannot be formed as there is no 'E' and 'N' in the given word.

Option (C) - The word SECRET cannot be formed as there is no 'E' in the given word.

Option (D) - The word ARREST cannot be formed as there is no 'E' in the given word.

Hence, option B is the correct answer.
Workspace



29. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, only one word can be formed from the letters of the given word in capital letter. Point out that word.

IMMEDIATELY




SHOW ANSWER
Correct Ans:LIMITED
Explanation:
In the given word IMMEDIATELY - letter 'R' is absent, hence the word DIAMETER cannot be formed.

Letter 'C' is absent in the given word, hence the words DICTATE and DIALECT cannot be formed.

LIMITED is the only word which can be formed using the letters of the given word.
Workspace



30. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, only one word can be formed from the letters of the given word in capital letter. Point out that word.

NEWSPAPER




SHOW ANSWER
Correct Ans:WASP
Explanation:
In the given word NEWSPAPER - letter 'T' is absent, hence the words SWEET and REPEAT cannot be formed.

Letters 'O' and 'U' are absent in the given word, hence the word SOUR cannot be formed.

WASP is the only word which can be formed using the letters of the given word.
Workspace



31. From the given alternatives, find the word which can be formed from the letters used in the given word.

MANUFACTURE




SHOW ANSWER
Correct Ans:FACE
Explanation:
Here, FACE is the only word which can be formed using the letters of the given word.
Workspace



32. From the given alternatives, find the word which can be formed from the letters used in the given word.

EXPERIENCE




SHOW ANSWER
Correct Ans:EXPIRE
Explanation:
Here, EXPIRE is the only word which can be formed using the letters of the given word.
Workspace



33. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

TRANSPORT




SHOW ANSWER
Correct Ans:SPORTS
Explanation:
Here, SPORTS cannot be formed using the letters of the given word because there is no two 'S' in the given word.
Workspace



34. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

CONCENTRATION




SHOW ANSWER
Correct Ans:CENTRAL
Explanation:
Here, CENTRAL cannot be formed using the letters of the given word because there is no 'L' in the given word.
Workspace



35. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
INTELLIGENCE




SHOW ANSWER
Correct Ans:TILLAGE
Explanation:
Here, TILLAGE cannot be formed using the letters of the given word because there is no 'A' in the given word.
Workspace



36. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

MELANCHOLY




SHOW ANSWER
Correct Ans:ENEMY
Explanation:
Here, ENEMY cannot be formed using the letters of the given word because there is no two 'E' in the given word.
Workspace



37. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
CARBONATE




SHOW ANSWER
Correct Ans:BOSE
Explanation:
Here, BOSE cannot be formed using the letters of the given word because there is no S in the given word.
Workspace



38. If the first three letters of 'COMPREHENSION' are reversed, then the last three letters are added and then the remaining letters are reversed and added, then which letter will be exactly in the middle?




SHOW ANSWER
Correct Ans:S
Explanation:
Given word: COMPREHENSION
(COM)PREHENS(ION)

If first three letters is reversed and last three letters is added and then remaining letters are reversed and added, it becomes
MOCIONSNEHERP

Here, the middle letter is S.
Workspace



39. How many such pairs of letters are there in the word 'CORPORATE' each of which has as many letters in the same sequence between them(in forward) in the word as in the english alphabet ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Two
Explanation:


Three pairs — (P, R), (R, T) and (P, O) have as many letters between them in the word as in the English alphabet. But since the letters must be in the same sequence in the word as in English alphabet, so that desire pairs are (P, R) and (R, T) only.
Workspace



40. If in the word 'SEPTUAGENARIAN' first three and then next three letters are written in reverse order and the rest of the letters are written as they appear in English alphabet, the positions of how many letters get changed in the new arrangement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:12
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Letters in Word Puzzle questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Letters in Word Puzzle @ Fresherslive

This page provides important questions on Letters in Word Puzzle along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Letters in Word Puzzle questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Letters in Word Puzzle Online tests. Letters in Word Puzzle Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Letters in Word Puzzle Test questions Online @ Fresherslive?

Letters in Word Puzzle questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Letters in Word Puzzle may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Letters in Word Puzzle questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Letters in Word Puzzle questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Letters in Word Puzzle in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Letters in Word Puzzle Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Letters in Word Puzzle test or get stuck on any particular question, our Letters in Word Puzzle test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Letters in Word Puzzle, exercise these advanced Letters in Word Puzzle questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Letters in Word Puzzle Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status